Hojicha: de geroosterde groene thee uit Japan

Thee-accessoires op een snijplank, met honing en gedroogde thee-bladeren.

Alles over de verrassende smaak van hojicha

Als jij van thee houdt, is hojicha misschien wel precies wat jij zoekt. Deze bijzondere Japanse thee wordt in Nederland steeds populairder. Maar waar komt de naam vandaan? En hoe smaakt het precies? Je leest het hier!

Wat is hojicha?

Hojicha is een geroosterde groene thee uit Japan. Na het drogen van de theeblaadjes worden ze geroosterd op hoge temperatuur. Door dit proces krijgt hojicha een mooie roodbruine kleur en een zachte, nootachtige smaak. Dat is heel anders dan de frisse, grassige smaak die je meestal proeft bij gewone groene thee.

Wist je dat… de naam hojicha bestaat uit twee delen: "hoji" betekent geroosterd en "cha" betekent thee. Samen betekent het dus letterlijk: geroosterde thee. De naam past dus perfect bij wat hojicha is! ☕

Zit er cafeïne in hojicha?

Door het roosteren van de blaadjes krijgt hojicha niet alleen een andere kleur en smaak, maar bevat het ook minder cafeïne en is het een milder drankje voor de maag. Dit maakt het een prima keuze voor wie ’s avonds nog een kopje thee wil drinken zonder ’s nachts wakker te liggen.

Hoe smaakt hojicha?

De smaak van hojicha kan verrassend zijn voor wie gewone groene thee gewend is. Door het roosterproces krijgt hojicha een rijke en warme smaak, die heel anders is dan de frisse, soms wat bittere smaak van andere groene theesoorten. Het kan omschreven worden als nootachtige, aards en lichtzoet. En anders dan veel andere groene theesoorten, heeft hojicha geen bittere nasmaak. De smaak is juist zacht en glad, wat het een fijne thee maakt om op elk moment van de dag te drinken.
Kopje rooibosthee en een schaaltje met losse rooibosthee op een houten tafel.

Is hojicha gezond?

Hoewel het roosterproces sommige voedingsstoffen vermindert in vergelijking met niet-geroosterde groene thee, bevat hojicha nog steeds veel goede eigenschappen. Het zit vol antioxidanten, die je lichaam helpen beschermen tegen schadelijke stoffen. Daarnaast heeft hojicha een ontspannend effect, is het laag in calorieën en kan het je spijsvertering ondersteunen.

 

Kan je hojicha zelf maken?

Zeker weten! Of je nu gewone hojicha wilt maken of de poedervariant, het is verrassend makkelijk. Je hebt alleen groene theebladeren, een koekenpan en een houten lepel nodig. Zo maak je zelf hojicha:

  1. Verwarm de pan op middelhoog vuur.
  2. Doe de droge theeblaadjes in de pan.
  3. Rooster de bladeren een paar minuten terwijl je blijft roeren.
  4. Als de bladeren bruin kleuren en een geroosterde, nootachtige geur krijgen, zijn ze klaar.
  5. Wil je een sterkere smaak? Laat ze dan nog heel even liggen.
  6. Laat de blaadjes afkoelen en bewaar ze in een goed afsluitbare pot.


Wil je liever hojicha-poeder? Maal de geroosterde blaadjes fijn in een koffiemolen, kruidenmolen of met een vijzel. Zo krijg je poeder dat perfect is voor bijvoorbeeld een hojicha latte of om te gebruiken in gebak en desserts.

Is hojicha te vergelijken met chai en matcha?

Hoewel hojicha, chai en matcha allemaal populaire theesoorten zijn, hebben ze elk hun eigen unieke kenmerken.

Hojicha vs. matcha
Hojicha en matcha zijn beide Japanse groene theesoorten, maar er zijn veel verschillen tussen de twee. Matcha is heldergroen en heeft het een sterke, grassige smaak, terwijl hojicha roodbruin, milder en nootachtiger is. Ook bevat matcha meer cafeïne dan hojicha

Hojicha vs. chai
Chai is een gekruide thee uit India, wat het heel anders maakt dan hojicha. Waar hojicha is gemaakt van groene thee, is chai meer te vergelijken met een zwarte thee gemixt met verschillende kruiden zoals kaneel, kardemom en gember. Hojicha is daarentegen echt alleen groene thee, maar dan geroosterd.

Er zijn dus zeker grote verschillen, maar alle drie de varianten zijn heerlijk te drinken als latte.

Glas iced chai latte met muntblaadjes, naast losse zwarte thee en een melkkan.

Hoe maak je een hojicha latte?

Hojicha is erg lekker als latte. Je kunt het maken met gewone melk, maar ook met plantaardige melk zoals haver- of kokosmelk. Zo maak je het helemaal naar jouw smaak, en eventueel vegan.

Ingrediënten:

  • 2 theelepels hojicha-poeder of 2 hojicha theezakjes
  • 200 ml heet water
  • 200 ml melk (gewone of plantaardige melk)


Zo maak je het:

  1. Zet sterke hojicha-thee. Gebruik 2 theelepels poeder of 2 zakjes per 200 ml heet water. Laat dit 3 tot 5 minuten trekken.
  2. Verwarm intussen 200 ml melk. Heb je een melkopschuimer? Gebruik die dan voor een extra romig resultaat.
  3. Giet de warme thee in een grote mok en voeg daarna de warme melk toe.
  4. Houd je van zoet? Voeg dan een beetje honing of ahornsiroop toe.

Tip:
Maak het extra feestelijk met wat hojicha-poeder bovenop, of gebruik een kaneelstokje als garnering. 🎉

Meer lezen?

Hoe maak je matcha thee?

Matcha thee, is dat nou extra gezond? En hoe maak je zelf een Matcha thee? Ontdek alles over deze populaire thee in de blog.

Lees alles over matcha thee
Matchapoeder

6x theesoorten

De wereld van thee is eindeloos. Toch wordt alle thee van één en dezelfde plant gemaakt, de Camellia Sinensis. Hoe kan het dan dat elke thee toch anders smaakt?

Ontdek alles over theesoorten
Kopjes en pot thee

Kombucha: Een hipp(i)e trend

Kombucha: een hippe gefermenteerde thee die zijn populariteit te danken heeft als natuurlijke vervanger van frisdrank. Lees er alles over.

Lees meer over kombucha
Drie flessen kombucha in verschillende tinten op een lichte achtergrond.