Lang genieten van asperges

Het asperge seizoen is weer geopend! Asperges zijn vers altijd het lekkerst. Maar kun je ze niet direct eten, dan wil je natuurlijk graag weten hoe (lang) je dit witte goud kan bewaren. Zodat je het meest van deze eerlijke groente kan genieten. Wij delen alle tips met je!

Hoe (lang) kan ik asperges bewaren? 

  • Verse witte, ongeschilde asperges blijven in de koelkast 2 tot 4 dagen goed. Wikkel ze in een vochtige theedoek en bewaar ze in de groentela, want ze zijn gevoelig voor uitdroging! Je kunt ze - als je ze dezelfde dag gaat eten - eerst thuis een uurtje plat in een bak met water leggen. Zo herstelt het vochtgehalte, wat belangrijk is voor asperges. Daarna direct schillen.

  • Verpakte asperges kunnen iets langer bewaard worden in de koelkast: zo’n 5 dagen.

  • Geschilde en gekookte asperges kun je maar maximaal 1 dag bewaren. Bewaar ze in hun eigen kookvocht, in de koelkast.

  • Groene en paarse asperges bewaar je in een open zak in de koelkast. Ook dan ligt uitdroging op de loer, dus probeer de onderkant van de asperges nat te houden. Op deze manier kan je ze dan zo’n 4 á 5 dagen bewaren.

(Hoe) kan je asperges invriezen? 

Ja, je kan asperges invriezen. Hoe? Schil de rauwe asperges en snij de onderkant van de steel af. Dep ze droog en bewaar ze in een vershoudbakje in de vriezer. Zo kun je ze zo’n 4 tot 6 maanden bewaren. Wanneer je de asperges wil gebruiken hoef je ze niet eerst te ontdooien, maar kan je ze meteen in een pan met ruim kokend water doen. Tip! De schillen en de 'kontjes' kun je ook invriezen om bijvoorbeeld aspergesoep of -saus van te maken. Bekijk ook onze andere tips over eten invriezen.

Hoe weet ik of asperges nog vers zijn?

Of een asperge vers is, kun je als eerste zien aan de mooie glans van de stengel en of het snijvlak aan de onderkant van de asperge niet is uitgedroogd. Dat kan je zien doordat dat vlak wit is en zonder loszittende schil. Liefst komen er ook wat druppels vocht uit aan de onderkant als je een beetje knijpt. De versheid van asperges kun je verder controleren door twee asperges zachtjes tegen elkaar aan te wrijven. Zijn ze vers? Dan hoor je nu een piepend geluid. Officieel is 24 juni het einde van het seizoen. Daarna heb je dus niet meer de meest verse asperges.

 Asperges koken, grillen en schaven

Video 

Direct aan de slag

Meer lezen?

Glas wijn dat wordt ingeschonken

Welke wijn bij asperges?

Asperges zijn heerlijk, en ze smaken nog lekkerder als je de juiste wijn erbij drinkt. De juiste wijn kan er namelijk voor zorgen dat de smaken van zowel het gerecht als de wijn worden versterkt!

Lees meer
Seizoensgroente- en fruit

Seizoensgroente- en fruit

Groente en fruit uit het seizoen, van eigen bodem, zijn het allerlekkerst. Ze zijn verser, goedkoper en je weet precies waar ze vandaan komen. Ontdek welke groente en fruit in welk seizoen groeien.

Ontdek meer over seizoensgroente- en fruit
verschillende gezonde recepten

Gezond weekmenu

Hoe meer groente je eet, hoe beter het is voor je gezondheid. Daarom dagen we je uit om 400 gram groente per dag te eten. Wedden dat dat je gaat lukken?

Bekijk gezond weekmenu