Uit het assortiment
Asperges bewaren

Lang genieten van asperges
Het aspergeseizoen is weer geopend! Tijd om te genieten van het witte goud: verse asperges. Deze heerlijke groente smaakt het allerlekkerst als ze net geoogst zijn. Maar wat als je ze niet direct kunt eten? Geen zorgen, met onze bewaartips kun je nog dagenlang genieten. Lees snel verder!
Hoe kun je asperges het beste bewaren?
- Verse asperges (ongeschild) blijven 2 tot 4 dagen goed in de koelkast. Wikkel ze in een vochtige theedoek en bewaar ze in de groentela, want ze drogen snel uit! Als je van plan bent om ze dezelfde dag te eten, leg ze dan een uurtje plat in een bak met water. Dit zorgt ervoor dat het vochtgehalte zich herstelt, wat de kwaliteit ten goede komt. Vergeet niet om ze daarna direct te schillen.
- Geschilde en gekookte asperges kun je maximaal 1 dag bewaren. Bewaar ze in hun eigen kookvocht en zet ze goed afgesloten in de koelkast.
- Verpakte asperges blijven iets langer vers, ongeveer 5 dagen in de koelkast.
- Groene en paarse asperges vragen om een iets andere aanpak. Bewaar ze in een open zak in de koelkast, maar let op: ook deze soorten drogen snel uit. Houd de onderkant van de asperges vochtig om uitdroging te voorkomen. Zo blijven ze 4 à 5 dagen goed.

Kun je asperges in water bewaren?
(Hoe) kan je asperges invriezen?
Ja, je kan asperges invriezen. Hoe? Schil de rauwe asperges en snij de onderkant van de steel af. Dep ze droog en bewaar ze in een vershoudbakje in de vriezer. Zo kun je ze zo’n 4 tot 6 maanden bewaren. Wanneer je de asperges wil gebruiken hoef je ze niet eerst te ontdooien, maar kan je ze meteen in een pan met ruim kokend water doen. Tip! De schillen en de 'kontjes' kun je ook invriezen om bijvoorbeeld aspergesoep of -saus van te maken. Bekijk ook onze andere tips over eten invriezen.

Hoe weet je dat asperges niet meer goed zijn?
Bedorven asperges herken je aan een sterke, zure geur en een slijmerige of kleverige textuur. De stelen kunnen slap aanvoelen en verkleuren naar een doffe, gelige tint. Ook als de kopjes gaan schimmelen of er donkere vlekken ontstaan, zijn de asperges niet meer geschikt om te eten. Bij twijfel: weg ermee!

Direct aan de slag
Recepten met asperges
Meer lezen?
Welke wijn bij asperges?
Asperges zijn heerlijk, en ze smaken nog lekkerder als je de juiste wijn erbij drinkt. De juiste wijn kan er namelijk voor zorgen dat de smaken van zowel het gerecht als de wijn worden versterkt!
Seizoensgroente- en fruit
Groente en fruit uit het seizoen, van eigen bodem, zijn het allerlekkerst. Ze zijn verser, goedkoper en je weet precies waar ze vandaan komen. Ontdek welke groente en fruit in welk seizoen groeien.
Gezond weekmenu
Hoe meer groente je eet, hoe beter het is voor je gezondheid. Daarom dagen we je uit om 400 gram groente per dag te eten. Wedden dat dat je gaat lukken?