SOS last-minute keukenhulp

Je kent het wel: je hebt alles tot in de puntjes geregeld voor het kerstdiner en dan gaat er op het laatste moment toch wat mis. Je taart is ingezakt, je zalmfilet is net wat aan de zoute kant of je pan is aangebrand. Geen nood: wij helpen je met al je last-minute vragen. Bye, bye kerststress!

Koken met kliekjes

Met wat slimme tips en trucs geef je kerstkliekjes een culinaire make-over. Want het tegengaan van voedselverspilling is beter voor het milieu én je portemonnee.

Lees meer

Decanteren: wat is het en hoe ga je te werk?

De feestdagen staan voor de deur, dus is het tijd om die goede fles wijn uit de kelder te halen. Wij vertellen je alles over het decanteren van (rode) wijn.

Lees meer

Koken voor grote groepen: 5 tips

Niets gezelliger dan een grote eettafel vol met vrienden en familie. Met deze tips voor het voorbereiden van jouw (kerst)diner voor een grote groep kan jij ook ontspannen en volop genieten.

Bekijk de 5 tips

Mis je een ingrediënt voor je kerstdiner? Hier is een lijst met alternatieven

Alternatieven voor eieren
  • Eieren kan je in zoet bakwerk vervangen voor gepureerde banaan (65 gram voor 1 ei), ongezoete appelmoes (65 gram voor 1 ei) of yoghurt (60 gram voor 1 ei)
  • Eieren kan je in een quiche vervangen door silken tofu. Dit kan je ook lekker op smaak brengen met zout of peper
Alternatieven voor melk
  • Een scheutje melk kan je vervangen door een beetje room, dit kan je eventueel aanlengen met een beetje water
  • Heb je melk nodig in je bakwerk? Vervang dit dan 1-op-1 met kefir of yoghurt
Alternatieven voor citroen of limoen
  • Wanneer citroen geen hoofdingrediënt is in hartige gerechten (zoals in pasta’s of saladedressings) kun je citroen vervangen door een scheutje witte wijn of appelazijn
  • Wanneer je limoen mist in een aziatisch gerecht kan je dit vervangen door tamarinde, deze zorgt voor dezelfde friszure smaak
Alternatieven voor koriander
  • Vervang koriander met munt en/of peterselie
Alternatieven voor paneermeel
  • Paneermeel kun je vervangen door een gemalen restje oud brood, gemalen havervlokken, gemalen tortillachips of gemalen nootjes

3x je kerstgerechten warmhouden

Koken voor meerdere mensen kan soms lastig zijn. Vooral om alle gerechten tegelijk en warm te serveren. Wij delen een paar trucjes met je, zodat jij je kerstparels warm op de kersttafel serveert.
  • De oven: plaats je gerechten in een voorverwarmde oven op 60 graden. Dit mag ook met deksel!
  • Au bain marie: doe je gerecht in een grote, warmtebestendige schaal (of pan) en plaats die in een grotere pan, met een klein laagje kokend water. Let op dat de schaal van je gerechthet water niet raakt. Houd het water tegen het kookpunt aan en roer regelmatig
  • Dek je gerecht af met een theedoek: zo blijft je gerecht ongeveer 20 min warm

Aangebrande pan schoonmaken

Pan verbrand? Geen paniek! Wij geven je 5 tips om je pan weer blinkend schoon te krijgen.

Lees meer

Hoe maak je je bestek schoon?

Zeker met de feestdagen voor de deur wil je dat je bestek er piek fijn bij ligt. Wist je dat je je bestek heel gemakkelijk kan laten glanzen? Wij geven je advies.

Lees meer

Eten invriezen: 4 tips

Door kerstkliekjes en (over)rijpe voedingsmiddelen in te vriezen, hoef je minder voedsel te verspillen. Wij geven je 5 handige tips waardoor eten invriezen een koud kunstje wordt.

Bekijk de 4 tips