Eenvoudig koken voor grote groepen: 4 tips & tricks

Niets gezelliger dan een grote eettafel vol met vrienden en familie. Samen genieten van een heerlijk diner, lekkere wijn en elkaars gezelschap. Maar koken voor een grote groep brengt ook stress met zich mee. Wij helpen je dit jaar met tips & tricks voor het voorbereiden van jouw (kerst)diner, zodat jij kan ontspannen en volop kan genieten!

Tip 1. Het menu samenstellen

Allereerst is het belangrijk om te weten hoeveel gasten er aan je kersttafel aanschuiven en of je rekening moet houden met speciale dieetwensen. Is je nichtje vegetarisch of eet je moeder glutenvrij? Geen stress! We hebben naast veel recepten voor grote groepen ook genoeg recepten voor een vegetarische of vegan (kerst)menu of 21-diner. Ook voor de allerkleinsten kan je een heerlijk kerstmenu op tafel zetten. Bepaal eerst een paar basisuitgangspunten. Hoe veel mensen schuiven eraan? Wat is je budget? Hoe veel gangen wil je maken? Daarna kun je de gerechten kiezen op basis van licht en zwaar, portiegrootte en slim gebruik van ingrediënten. Je wilt natuurlijk niets weggooien!

Tip 2. Handig boodschappen doen

(Kerst)menu of (kerst)budget bepaald? Mooi! Nu is het tijd voor de boodschappen. Maak een handig boodschappenlijstje zodat je zeker weet dat je niets vergeet. Houd om binnen je budget te blijven de Bonus-aanbiedingen goed in de gaten, koop Prijsfavorieten en kies voor seizoensproducten van Nederlandse bodem.

Tip 3. Voorbereidend werk

Zo, de boodschappen zijn in huis. Soms kan je een of twee dagen van tevoren al beginnen met koken, zodat je niet alles op dezelfde dag hoeft te maken. Dit zorgt voor veel minder stress en meer tijd met je gasten! Staat er een lekkere soep op de planning? Maak deze al een dagje eerder. Vaak is hij dan ook nog lekkerder. Maak je zelf ijs, koekjes of een taart? Ook deze kan je prima een of twee dagen van tevoren maken. Zorg wel dat je voldoende ruimte in je koelkast en vriezer hebt vrijgemaakt, zodat je alle gerechten goed kunt bewaren.

Tip 4. Aan tafel!

Het is bijna zover! Vanavond zitten we met zijn allen aan tafel. Tijd voor de laatste voorbereidingen:

Ochtend

 • Haal alle ingevroren gerechten/ingrediënten uit de vriezer en laat ze ontdooien.

 • Vlees marineren en rollade opbinden.

 • Ovenschotel maken zoals aardappelgratin.

 • De dressing maak je ook in de ochtend. Deze wordt in de loop van de dag alleen maar lekkerder.

 • Lees de recepten goed door!

Middag

 • Dek de allermooiste kersttafel. Wil je het extra bijzonder aanpakken en ga je voor een van de Wonderbaarlijke kersttafels van Allerhande? Bekijk de how-to video

 • Gebruik je noten in een gerecht? Rooster deze alvast in de oven of in een koekenpan.

 • Als het nodig is, blancheer je nu de groente.

Avond

 • Zet een leuke (kerst)playlist klaar.

 • Zorg dat de kinderen iets leuks te doen hebben – denk aan kleurplaten of een puzzel.

1 uur van tevoren

 • Begin langzaam met het opwarmen van de soep.

 • Snijd ondertussen alle verse kruiden, gember en knoflook.

 • Haal het vlees uit de koeling en laat het op kamertemperatuur komen.

 • Decanteer alvast de wijn!

Meer lezen

Budget weekmenu

Wil jij even een weekje op de kleintjes letten? Dat kan! Wij delen een heerlijk budget weekmenu, waarbij jij niet meer dan 2 euro per maaltijd kwijt bent per persoon.

Bekijk weekmenu
Hoe doe je betaalbaar boodschappen?

8 tips om goedkoop boodschappen te doen

Goedkoop boodschappen doen kan best lastig zijn. Ze kunnen wekelijks een behoorlijke hap uit je budget nemen. 8 tips om dit gemakkelijker voor je te maken!

Lees de tips

Hoe maak je het perfecte boodschappenlijstje?

Een goed en effectief boodschappenlijstje maken is niet altijd eenvoudig. Met dit stappenplan heb jij in een handomdraai een boodschappenlijstje.

Lees meer