Eenvoudig koken voor grote groepen: 4 tips

Niets gezelliger dan een grote eettafel vol met vrienden en familie. Samen genieten van elkaar en een heerlijk diner. Zonder stress de keuken in en het eten op tafel? Wij helpen je! Met deze tips voor het voorbereiden van jouw (kerst)diner kan jij ook ontspannen en volop genieten!

Tip 1. Het menu bedenken

Begin bij het begin. Hoeveel mensen schuiven eraan, wat is je budget en hoeveel gangen wil je maken? Daarna kan je de gerechten kiezen op basis van een lichte gang of zwaar tafelen, portiegrootte en slim gebruik van ingrediënten. Je wilt natuurlijk niets weggooien!

Belangrijk om te weten is of je rekening moet houden met speciale dieetwensen. Is je nichtje vegetarisch of eet je moeder glutenvrij? Geen stress! We hebben naast veel recepten voor grote groepen ook genoeg recepten voor een vegetarische of vegan (kerst)menu of 21-diner. Ook voor de allerkleinsten kan je een heerlijk (kerst)menu op tafel zetten.

Tip 2. Slim boodschappen doen

Aantal gasten, (kerst)menu of (kerst)budget bepaald? Mooi! Nu is het tijd voor de boodschappen. Maak een handig boodschappenlijstje zodat je zeker weet dat je niets vergeet. Kook met Bonusaanbiedingen, Prijsfavorieten en kies voor seizoensproducten van Nederlandse bodem. Zo kook je voordelig en binnen budget.

Tip 3. Voorbereidend werk

Zo, de boodschappen zijn in huis, tijd voor de planning. Vaak kan je 1 of 2 dagen voor het diner al beginnen met koken. Zo hoef je niet alles op de dag zelf te maken. Dit betekent minder stress en meer tijd met je gasten. Staat er een lekkere soep op de planning? Maak deze dan een dagje eerder. Vaak is hij dan ook nog lekkerder. Maak je zelf ijs, koekjes of een taart? Ook deze kan je prima 1 of 2 dagen van tevoren maken. Zorg wel dat je genoeg ruimte in je koelkast en vriezer hebt, zodat je alle gerechten goed kunt bewaren.

Tip 4. Check, check dubbel check

Het is bijna zover! Vanavond zitten jullie met zijn allen aan tafel. Start je diner om 18.00? Dan is het tijd voor de laatste voorbereidingen:

Dingen die je kan doen in de ochtend voor 12.00

 • Haal alle ingevroren gerechten/ingrediënten uit de vriezer en laat ze ontdooien.
 • Vlees marineren en rollade opbinden.
 • Ovenschotels maken zoals aardappelgratin.
 • Dressings en sausjes. Maak je ze in de ochtend, dan worden ze in de loop van de dag alleen maar lekkerder.
 • Lees je recepten alvast goed door

Dingen die je kan doen in de middag voor 16.00

 • Dek de allermooiste tafel. Wil je het extra bijzonder aanpakken voor bijvoorbeeld kerst? Ga dan voor een van de Wonderbaarlijke kersttafels van Allerhande. Bekijk de how-to video.
 • Gebruik je noten in een gerecht? Rooster deze alvast in de oven of in een koekenpan.
 • Snij en blancheer alvast de groente.

Dingen die je kan doen in de namiddag rond 16.00

 • Zet een leuke (kerst)playlist klaar.

 • Zorg dat de kinderen iets leuks te doen hebben – denk aan kleurplaten of een puzzel.

Dingen die je 1 uur voor je diner kan doen om 17.00

 • Begin langzaam met het opwarmen van je gerechten zoals een soep.
 • Snijd ondertussen alle verse kruiden, gember en knoflook.
 • Haal het vlees uit de koeling en laat het op kamertemperatuur komen.
 • Decanteer de wijn
 • Start met koken

Meer lezen

Budget weekmenu

Wil jij even een weekje op de kleintjes letten? Dat kan! Wij delen een heerlijk budget weekmenu, waarbij jij niet meer dan 2 euro per maaltijd kwijt bent per persoon.

Bekijk weekmenu
Hoe doe je betaalbaar boodschappen?

8 tips om goedkoop boodschappen te doen

Goedkoop boodschappen doen kan best lastig zijn. Ze kunnen wekelijks een behoorlijke hap uit je budget nemen. 8 tips om dit gemakkelijker voor je te maken!

Lees de tips

Hoe maak je het perfecte boodschappenlijstje?

Een goed en effectief boodschappenlijstje maken is niet altijd eenvoudig. Met dit stappenplan heb jij in een handomdraai een boodschappenlijstje.

Lees meer