Fairtrade en Rainforest Alliance

Een aantal van onze huismerkproducten worden niet in Europa gemaakt. Een groot deel komt uit ontwikkelingslanden in Afrika, Zuid-Amerika of Azië. In deze landen is de bescherming van mensenrechten en milieu niet vanzelfsprekend. Om de arbeiders die werkzaam zijn in deze ketens en het milieu te beschermen, zijn er keurmerken voor producten die voldoen aan eisen op het gebied van mens en milieu. Zoals het Fairtrade, Rainforest Alliance en UTZ keurmerk. Deze keurmerken zijn door Milieu Centraal erkent als topkeurmerken. Dat wil zeggen dat zij hoge eisen stellen op het gebied van mens en milieu. Zo houden zij zich bezig met onderwerpen als gelijkwaardigere handelsrelaties, betere arbeidsomstandigheden, betere teeltmethoden en ontbossing.

Waar staat het keurmerk Fairtrade voor?

Fairtrade heeft als missie om samen de wereld eerlijk te maken, met gelijke kansen voor iedereen. DIt doet Fairtrade door zich in te zetten voor miljoenen boeren en werknemers op plantages in ontwikkelingslanden wereldwijd. Fairtrade streeft ernaar dat zij kunnen voorzien in hun eigen inkomen. Dat ze kunnen leven van hun werk. Dat ze voldoende geld hebben om hun kinderen naar school te sturen, eten op tafel te zetten, een dak boven hun hoofd en spaargeld voor later.

Hoe helpt Fairtrade de boeren?

Fairtrade is het enige duurzaamheidskeurmerk dat werkt met een minimumprijs voor boeren bij lage wereldmarktprijzen. Daarnaast werken zij met een extra geldbedrag (vaste Fairtrade premie) voor de boerenorganisaties. De boeren en werknemers beslissen samen hoe ze deze premie gebruiken, bijvoorbeeld in productieverbetering, onderwijs of medische zorg. Fairtrade stelt ook eisen voor de bescherming van mensenrechten en milieu die onder andere gaan over het gebruik van bestrijdingsmiddelen, energieverbruik en ontbossing. Daarnaast biedt Fairtrade haar partners naast certificering diverse extra programma’s op uiteenlopende gebieden zoals de rechten van werknemers, het aanpakken van kinderarbeid en gendergelijkheid. Via deze diverse programma’s werkt Fairtrade, samen met partners, bijvoorbeeld toe naar een leefbaar inkomen voor boeren.

Waar staan de keurmerken Rainforest Alliance en UTZ voor?

Rainforest Alliance en UTZ zijn in 2018 gefuseerd en gaan verder onder de naam Rainforest Alliance. Het UTZ logo op producten zal daarom langzaamaan verdwijnen en vervangen worden door het nieuwe logo van Rainforest Alliance. Rainforest Alliance richt zich op natuurbehoud en betere sociale omstandigheden in landbouwen bosbouw met als doel het tot stand komen van een wereld waarin mens en planeet in evenwicht zijn.

Hoe helpt Rainforest Alliance de boeren?

Rainforest Alliance werkt aan leefbare lonen door gecertificeerde boeren te ondersteunen hun bedrijf te laten groeien en het winstgevender en veerkrachtiger te maken. Een “leefbaar loon” is een loon waarmee de kosten voor voeding, onderdak, kleding, onderwijs en medische zorg voor een boerengezin gedekt kunnen worden, plus iets extra voor onvoorziene omstandigheden. Rainforest Alliance traint en ondersteunt boeren in het gebruik van betere landbouwmethoden door bijvoorbeeld biologische bestrijdingsmiddelen te gebruiken die de kwaliteit van gewassen verhoogt, hen voor te bereiden op klimaatverandering, de productiviteit te verhogen en tegelijkertijd de kosten te verlagen. Dit zorgt voor een hoger inkomen voor boeren dat bijdraagt aan een betere toekomst. Bovendien werkt Rainforest Alliance met een onderhandelbare premie voor boeren en stellen ze eisen om de veiligheid van de mensen te waarborgen, zoals het tegen gaan van dwangarbeid, kinderarbeid, genderongelijkheid en slechte arbeidsomstandigheden zoals gezondheid -en veiligheidsrisico’s

Welke producten hebben een Rainforest Alliance, UTZ of Fairtrade keurmerk?

Bij Albert Heijn vind je meer dan 300 Producten met het Rainforest Alliance keurmerk en ook meer dan 300 Producten met het Fairtrade keurmerk. Voorbeelden van producten met een Rainforest Alliance keurmerk zijn AH Bananen en chocolade, thee, hazelnoten, houdbare sinaasappelsap en Perla koffie. De biologische varianten van deze producten zijn vaak Fairtrade gecertificeerd, zoals de AH Biologische bananen, chocolade en thee, maar ook de AH Biologische kokosmelk, cashewnoten hazelnootpasta. Een voorbeeld van een niet-biologisch product met een Fairtrade keurmerk zijn AH Trosanjers.

Hoe kun je Fairtrade en producten van Rainforest Alliance herkennen?

Op de verpakking van een Fairtrade of Rainforest Alliance product staat het logo van Fairtrade of Rainforest Alliance of UTZ vermeld.

Zijn Fairtrade en Rainforest Alliance producten duurder?

De producten zijn niet altijd duurder. Zo zijn er zijn 133 prijsfavorieten met een keurmerk van UTZ / Rainforest Alliance. Bijvoorbeeld: AH Chocolate Chip Cookies, AH Tablet melk chocolade, AH Oploskoffie rood melange, AH Ice tea green en AH Sinaasappelsap

Wat is het Fairtrade Original merk?

Het Fairtrade keurmerk laat zien dat een product voldoet aan strenge eisen op het gebied van mens en milieu en is uiteraard te vinden op diverse producten. Fairtrade ontwikkelt en verkoopt ook producten onder het merk Fairtrade Original, zoals de Fairtrade Original koffie, rijst en hagelslag.