Ovenschaal en bakvorm schoonmaken

Schoon schip maken

Je kent het wel: je hebt een heerlijke lasagne gemaakt, een cake gebakken of een quiche geprobeerd, maar dan is het tijd voor de schoonmaak. Hoe krijg je aangekoekt vet uit je ovenschaal? Hoe maak je je gietijzeren braadpan schoon? En hoe krijg je de cakeresten uit je muffin vorm? Wij laten je zien hoe je jouw ovenschaal, bakvorm, gietijzeren pan én spatels weer laat blinken!

De simpele schoonmaak

Om je ovenschaal of bakvorm schoon te maken, raden we aan ze met een klein sopje met afwasmiddel en een zachte doek of spons schoon te maken. Droog ze na het afwassen goed af met een zachte doek. Gebruik geen ovenreinigers, chloor, schuursponsjes, harde doeken of agressieve schoonmaakmiddelen. Dit kan de beschermlaag van de bakvorm en ovenschaal aantasten en dat is natuurlijk zonde.

Ovenschaal schoonmaken

Soms zijn de etensresten of het aangekoekte vet zo hardnekkig, dat je het er met gewoon water en een zachtes spons niet uitkrijgt. Ook aangekoekt vet in een glazen ovenschaal kan hardnekkig zijn. Gelukkig hebben we hier 2 tips voor:

  1. De minst hardnekkige maar grootste krachtpatser is groene zeep. Smeer een flinke klodder in je ovenschaal. Laat dit even goed intrekken en wrijf het er met een spons of doekje en een beetje water weer uit. Je ovenschaal zal weer shinen als nooit tevoren.

  1. Baking soda doet wonderen, ook voor je ovenschaal. Giet kokend water en een flinke schep soda in je ovenschaal en laat dit een nachtje staan. De volgende dag veeg je zo die etensresten uit je schaal, gewoon met een zachte spons.

Bakvorm schoonmaken

Misschien heb je je metalen bakvorm niet genoeg ingevet met boter waardoor je cake is blijven plakken, of is je quiche verbrand waardoor er nog wat bladerdeeg in je taartvorm zit. Verwijder sowieso zo veel mogelijk etensresten wanneer ze nog warm zijn. Het moment dat de bakvorm afkoelt, plakt het deeg nog meer aan de vorm. Krijg je de aangebrande resten nog steeds niet los? Ook voor het schoonmaken van de metalen bakvorm is groene zeep een wondermiddel.

Gietijzeren pan schoonmaken

Om je gietijzeren braadpan zo lang mogelijk mee te laten gaan, is het belangrijk dat je hem na gebruik op de juiste manier schoonmaakt.

  1. Laat de gietijzeren braadpan eerst afkoelen voordat je hem gaat afwassen.

  1. Verwijder etensresten door de pan 15 tot 20 minuten in heet water te laten weken voordat je begint met afwassen.

  1. Wrijf etensresten weg met een zachte afwasborstel of nylon doek. Eventueel kan je een beetje afwasmiddel gebruiken, maar gebruik geen agressieve afwasmiddelen. Was, spoel en droog goed.

Let op! Wanneer je de gietijzeren braadpan na gebruik niet helemaal droog maakt of deze op een vochtige plek bewaart, kunnen er na een tijdje roestvlekken verschijnen. Als je de braadpannen voor langere tijd in de kast laat staan, gebruik dan de vier zwarte clips die bij de braadpan zijn geleverd en zet ze tussen het deksel en de braadpan. Zie je toch dat er roest verschijnt? Gebruik dan eerst een zachte afwasborstel en lauwwarm water om de roest te verwijderen. Wrijf daarna een beetje plantaardige olie op de plekken waar de roestplekken zaten en vet de pan weer lekker in.

Keukentools en ovenwanten schoonmaken

Maak de keukentools voor je ze gaat gebruiken even schoon met warm water, een zachte afwasborstel of spons. Siliconen keukentools kan je -tenzij anders staat aangegeven- gewoon in de vaatwasser doen. Om ze zo lang mogelijk goed te houden, raden we aan om ze alleen met warm water en een zachte afwasborstel af te wassen. Gebruik, als het echt nodig is, een mild afwasmiddel. Het liefst eentje zonder geur, want die kan in de spatels blijven hangen. Handig bij citroencake, maar verder niet zo smakelijk. Ovenwanten kunnen in de wasmachine, maar meestal beter niet in de wasdroger. Was ze niet warmer dan 30°C.

In de vaatwasser

Was het koken een makkie en zijn je pannen, vormen en schalen niet aangekoekt of extreem vies geworden? Dan is het natuurlijk het snelst en hem makkelijkst om ze in de vaatwasser te doen. Ovenschalen en lasagnevormen kunnen mee in de afwasmachine. Voor een bakvorm, bakplaat of taartvorm moet dit specifiek staan aangegeven. Gietijzeren braadpannen en deksels zijn niet vaatwasmachinebestendig. Als je een gietijzeren braadpan per ongeluk in de vaatwasser doet, kan dit de kleur van het emaille beschadigen.

Meer lezen?

5x tips om je aangebrande pan schoon te maken

Dagelijks gebruik jij pannen, hierin bak je jou favoriete gerechten. Maar na een korte tijd, bakt de pan alweer aan. Hoe maak jij jouw aangebrande pan weer schoon?

Bekijk de tips

Een schone BBQ, is een goede BBQ

Ben jij zo iemand die het schoonmaken van de BBQ voor zich uitschuift? Met deze tips maak je elke BBQ (bijna) moeiteloos schoon en begin je je volgende barbecue met een schone lei!

Bekijk schoonmaaktips voor je BBQ
Met staalborstel BBQ-rooster schoonmaken

Hoe maak je je bestek schoon?

Glanzend bestek maakt je avondeten ineens een feestmaal en voor je gevoel waan je je even in een sterrenrestaurant.

Bekijk de tips
Bestek in het sop