Appelazijn

Appelazijn: natuurlijk, veelzijdig en gezond

Ontdek de geheime kracht van de natuur in een fles en laat je verrassen door de veelzijdigheid van appelazijn. Het wordt vaak gebruikt bij het koken en als een natuurlijk huismiddeltje voor verschillende schoonmaakklusjes, daarnaast is het ook nog goed voor je huid.

Wat is appelazijn eigenlijk?

Appelazijn is een natuurlijk product dat wordt gemaakt door gefermenteerde appels te persen en de vloeistof te laten fermenteren tot azijn. Appelazijn, appelciderazijn of appelcider heet het sap dat wordt gewonnen uit de pulp van gepureerde appels. Als je hierover informatie opzoekt, zie je alle drie de termen voorbijkomen. Maar is er eigenlijk een verschil tussen deze drie? Het antwoord: nee, er is geen verschil. Het is simpelweg een andere benaming voor hetzelfde product. Je kunt appelazijn onderscheiden in twee varianten: helder en troebel. Heldere appelazijn is een gefilterde versie van de troebele. Tijdens het filteringsproces worden rondzwevende vezels verwijderd.

Appelazijn: ontdek de voordelen

Appelazijn is een keukenproduct met vele voordelen. Het kan ingezet worden op het gebied van beauty, huishouden en koken. Appelazijn kan worden gebruikt bij het schoonmaken, wassen, bewaren van eten en kan de huid verbeteren. Het kan worden verwerkt in allerlei recepten, waaronder saladedressings, soepen, sauzen en meer.

Verrijk je gerechten met appelazijn

Zoals aangegeven, appelazijn is zeer veelzijdig. Wij geven je hier onze favoriete tips voor het gebruik van appelazijn in de keuken.

 1. Appelazijn als conserveringsmiddel. Net als andere azijnsoorten is appelazijn een effectief middel om voeding te kunnen bewaren. Al duizenden jaren wordt azijn hiervoor gebruikt. Door voeding zuur te maken, worden de enzymen en bacteriën die bederf tegengaan gedood.
 2. Appelazijn bij bereiding van eieren. Het toevoegen van azijn aan het water om eieren te koken of pocheren kan je helpen beter eieren te bereiden. Dit komt doordat de eiwitten in het eiwit sneller opstijven als ze worden blootgesteld aan een zure vloeistof. Als je eieren pocheert wil je dat het eiwit zo snel mogelijk stolt, zodat de eieren hun vorm behouden. Het gebruiken van azijn bij het koken kan de stolling van het eiwit versnellen. Dit kan handig zijn als de schil breekt tijdens het koken.
 3. Appelazijn door een dressing. Een lekkere manier om appelazijn te gebruiken is door er een simpele saladedressing te maken. Zelfgemaakte saladedressings is natuurlijk het allerlekkerste.
 4. Appelazijn als ingredient om smaken tot hun recht te laten komen. Appelazijn kan een prima ingrediënt zijn voor een pittige saus bij je gerecht. Probeer het eens toe te voegen aan tomatensauzen om een vollere smaak te krijgen. Ook het toevoegen van azijn aan soepen kan de smaken tot leven laten komen. Als je soep wat weinig smaakt heeft, voeg dan eens wat appelazijn toe aan het eind. Voeg het geleidelijk toe en proef tussendoor totdat de soep de gewenste smaak heeft.
 5. Appelazijn is onmisbaar in baksels. Appelazijn is een populaire smaak- en structuurversterker in baksels, vooral in plantaardige lekkernijen, waarin geen ei wordt gebruikt.
 6. Appelazijn als marinade. Een andere manier om appelazijn te gebruiken tijdens het koken is om het in marinade te verwerken. Appelazijn is een fijn ingrediënt in veel steakmarinades, doordat het vlees een zoetzure smaak geeft. Als je het combineert met wijn, knoflook, sojasaus, ui en cayennepeper heb je een heerlijke marinade.

Andere tips met appelazijn

 1. Appelazijn in bad. Ga je weleens in bad? Voeg dan eens 50 ml appelazijn aan het badwater toe. Ontspan gedurende 20-30 minuten in het warme water. Wanneer je hierna uit het bad komt, voelt je huid heerlijk zacht aan. Goed voor je huid en optimale ontspanning. Heb je wondjes? Gebruik dan liever geen appelazijn.

 2. Reinig je huis natuurlijk en grondig met appelazijn. Meng gelijke delen water en gefilterde appelazijn door elkaar, giet dit mengsel over in een spuitfles en spuit het op de oppervlakken die je schoon wilt maken. Je kunt met deze oplossing o.a. je keuken, ramen, glazen en spiegels schoonmaken. Pas op met het reinigen van natuursteen of hardhouten oppervlakken, het zuur in de appelazijn kan deze natuurlijke materialen beschadigen. Tips nodig voor je grote lenteschoonmaak?

 3. Appelazijn als luchtverfrisser. Appelazijn werkt ook zeer goed als natuurlijke luchtverfrisser. Doe een scheutje appelazijn in een schaaltje en plaats dit bijvoorbeeld op het aanrecht.

 4. Appelazijn om fruitvliegjes te vangen. Fruitvliegjes kunnen een ware plaag zijn. Het is heel makkelijk om appelazijn in te zetten om ze te vangen. Giet wat appelazijn in een beker, doe er een paar druppels afwasmiddel bij (zodat gevangen vliegjes zinken) en klaar.

 5. Appelazijn voor het toilet. Wil je een fris en schoon toilet? Giet wat appelazijn in het toilet en laat het een nacht zitten.

 6. Afwassen met appelazijn. Appelazijn werkt ook goed als natuurlijk afwasmiddel. Het kan ook gebruikt worden in vaatwasmachines als vervanger van afwasmiddel. Meng 1/2 kopje gefilterde appelazijn met 1 kopje water.

Appelazijn bewaren

Appelazijn kun je het beste op kamertemperatuur bewaren op een donkere plek. Appelazijn is lang houdbaar. Toch is het aan te raden om appelazijn binnen twee jaar te gebruiken.

Had je dit allemaal maar eerder geweten! Of het nu gaat om het reinigen van je huis, het lekker zacht maken van je huid of veelzijdig gebruik in de keuken, appelazijn is vanaf nu onmisbaar geworden in jouw keukenkastje.

Meer lezen?

Baking soda

Je hebt dit witte goedje vast wel eens in de kast zien staan: baking soda. Het wordt vaak gebruikt om mee schoon te maken of om de heerlijkste baksels te laten rijzen, maar het kan veel meer!

Lees alles over baking soda
Baking soda

Fruitvliegjes vangen

Fruitvliegjes.. De hele winter zie je ze niet, maar laat je in het voorjaar of in de zomer fruit buiten de koelkast liggen, dan duiken ze vanuit het niets op.

Lees 4 tips hoe je er vanaf komt
Kommetje azijn met fruitvliegjes