Franse wijnen, druivensoorten en wijnstreken

Frankrijk is het land van lekkere Franse kazen, stokbroden en natuurlijk het land van overheerlijke wijnen. De keuze uit Franse wijnen is erg groot wat kan zorgen voor keuzestress. Om die stress te verminderen leggen we je graag het verschil uit tussen verschillende Franse wijnstreken en druifsoorten. Zo lijk je een echte kenner bij je eerstvolgende etentje en heb je ook nog eens een heerlijke Franse wijn op tafel!

Wist je bijvoorbeeld dat…
- door de ervaring van de wijnboeren, Frankrijk zo’n bijzonder wijnland is?
- Frankrijk het oudste wijnland is waar wijnen worden gemaakt?
- Cabernet sauvignon, chardonnay en sauvignon blanc de belangrijke druivenrassen in Frankrijk zijn?
- Languedoc-Roussillon, Bordeaux en Bourgogne de belangrijkste wijnstreken zijn in Frankrijk?

Franse druivensoorten

Cabernet Sauvignon

's Werelds meest populaire rode wijndruif is een kruising tussen cabernet franc en sauvignon blanc uit Bordeaux. Het resultaat? De cabernet sauvignon! Deze druif staat bekend om zijn stevige tannines en volle en rijke smaak. Bij het drinken van de wijn proef je vaak tonen van zwarte bes en houtachtige smaken, zoals eiken en kruiden. De rijke smaak en het hoge tanninegehalte in cabernet sauvignon maken het een perfecte wijn voor gegrild vlees, peperige sauzen en gerechten met een hoge smaak.

Probeer Cabernet Sauvignon

Chardonnay

Chardonnay is 's werelds populairste witte wijn, en niet zonder reden. Het is gemaakt van druiven met een groene schil die zich aanpassen aan verschillende klimaten en ze produceren veelzijdige wijnen in vele prijsklassen. Chardonnay is de druif waarvan ook champagne wordt gemaakt en is vooral beroemd geworden in de Franse wijnstreek de Bourgogne. Bij het drinken van een chardonnay proef je vaak tonen van appel en meloen in koele gebieden, en ananas en mango in warmere gebieden. Deze wijn is heerlijk bij bijvoorbeeld vis van de grill, pompoenrisotto, quiche, recepten met kip maar ook bij een heleboel kaassoorten.

Probeer Chardonnay

Sauvignon Blanc

Sauvignon blanc is een van de meest verbouwde druivenrassen ter wereld. Oorspronkelijk komt de sauvignon blanc druif uit Franse wijnstreken als de Loire Vallei en de Bordeaux. Sauvignon blanc herken je aan zijn superfrisse smaak. Het een lekkere frisse wijn met een typische geur van gras en kruisbessen. Deze wijnsoort is daarom erg lekker bij simpele gerechten met schaal-en schelpdieren zoals verse krab, oesters of garnalen.

Probeer Sauvignon Blanc

Franse wijnstreken

Languedoc-Roussillon

De wijnstreek Languedoc- Roussillon ligt in Zuid-Frankrijk en maakt deel uit van het grote mediterrane kustgebied. Een van de populairste druiven in de Languedoc-Roussillon is de witte druif chardonnay. Dit is een sappige en volle witte wijn, met heerlijk wit fruit, perzik en niet te veel zuren. Languedoc-Roussillon is de grootste wijnproducerende regio en wijngaard van Frankrijk. Niet gek dat de wijnbouw in deze streek erg belangrijk is voor de lokale wijnboeren. Veel van de wijnmakerijen zijn kleine familiebedrijven die al generaties oud zijn.

Probeer wijn uit Languedoc-Roussillon

Bordeaux

Bordeaux ligt in het zuidwesten van Frankrijk. Deze wijnstreek ligt rondom de stad Bordeaux, aan de rivier de Garonne. De belangrijkste reden voor het succes van de wijnbereiding in deze wijnstreek is omdat Bordeaux een uitstekende omgeving is voor het verbouwen van wijnstokken. De basis van de grond is namelijk kalksteen. Dit zorgt voor een bodemstructuur die rijk is aan calcium wat zorgt voor overheerlijke wijnen zoals een cabernet sauvignon!

Probeer wijn uit Bordeaux

Bourgogne

De Bourgogne is misschien wel een van de meest bekende wijnstreken ter wereld. Wijn wordt hier al meer dan 2000 jaar gemaakt wat deze wijnstreek echt een stukje geschiedenis maakt. Het wijngebied van Bourgogne loopt van Dijon in het noorden tot Lyon. De meest voorkomende druiven in Bourgogne zijn chardonnay voor witte wijn en pinot noir voor rode wijn. De Bourgogne is zo’n groot gebied dat er niet een bepaalde smaak te herkennen is. Ons advies is vooral; veel proeven totdat je jouw favoriet hebt gevonden!

Probeer wijn uit Bourgogne

Meer lezen

Wijn in glas omgegooid met vijgen

Alles over Italiaanse wijnen

Je hebt vast weleens een glas (of meer) Italiaanse wijn gedronken. Maar weet je ook uit welk gebied de wijn afkomstig was en wat zo kenmerkend was aan de smaak? We leggen het je graag uit!

Meer over Italiaanse wijnen

Alles over Spaanse wijnen

Naast de vele wijnstreken zijn er ook veel Spaanse druifsoorten, maar laten we niet door de wijnstreken, of bomen, het bos niet meer zien. We helpen je graag een eindje op weg.

Meer over Spaanse wijnen

De top 5 populaire wijnsoorten op een rij

Er zijn veel wijnsoorten en als beginnende wijndrinker kan je soms weleens verdwalen in de keuze. Daarom vind je hieronder een top 5 van populaire en meest bekende rode en witte wijnsoorten.

Lees meer over wijnsoorten