Alles over zelfrijzend bakmeel

Zelfrijzend bakmeel wordt vaak gebruikt in de keuken. Maar waar bestaat dit rijsmiddel uit? En waarom is zelfrijzend bakmeel zo handig in gebruik? Albert Heijn geeft antwoord op je vragen.

Zelfrijzend bakmeel

Wat is zelfrijzend bakmeel?

Zelfrijzend bakmeel is een kant-en-klaar mengsel van bloem en bakpoeder. Het verschil tussen bloem en zelfrijzend bakmeel is dus de toevoeging van het bakpoeder. (Let op: bakpoeder en baking soda zijn niet hetzelfde! Het verschil tussen deze twee poeders leggen we je hier uit.) Dankzij de handige toevoeging van bakpoeder kan het deeg makkelijk en snel rijzen. Zelfrijzend bakmeel wordt vaak gebruikt bij het maken van gebak en brood.

Wat zijn de voordelen van zelfrijzend bakmeel?

Zelfrijzend bakmeel rijst sneller dan gewoon bakmeel. Hierdoor kost het minder tijd om te bakken. Deeg met zelfrijzend bakmeel kan prima tegen een stootje; dankzij de toevoeging van het bakpoeder is het minder gevoelig voor temperatuur en luchtvochtigheid. Het resultaat? Een luchtige structuur met krokante korst. Ideaal dus voor het maken van snelle foccacia’s, pizzadegen of scones!

Deeg kneden met zelfrijzend bakmeel

Kan ik zelfrijzend bakmeel voor al mijn degen gebruiken?

Zelfrijzend bakmeel is een handig mengsel voor snelle en luchtige degen. Maar ga je voor deeg met een stijve en meer ‘chewy’ structuur (zoals bij stokbroden of croissants), dan is dit meel helaas niet geschikt. Op zoek naar naar een alternatief voor tarwemeel? Wij zetten 8 tarwe alternatieven voor je op een rijtje.

Kun je zelfrijzend bakmeel zelf maken?

Zeker weten. Zelfrijzend bakmeel is niks anders dan bloem met bakpoeder. Heb je geen zelfrijzend bakmeel in huis? Meng dan ter vervanging 500 gram bloem met 15 gram bakpoeder en het is voor de bakker!

Zelfrijzend bakmeel bewaren in pot

Hoe bewaar je zelfrijzend bakmeel?

Zorg ervoor dat je het meel droog bewaard, dan kan het bijna niet bederven. Ruikt het meel muf en ziet het er ranzig uit? Dan is het niet meer goed.

Meer lezen?

10x bekende broodsoorten

Brood is voor veel mensen onmisbaar; in de vorm van een boterham met pindakaas bij het ontbijt of een pistolet met zalm bij de lunch. Welke broodsoorten zijn er allemaal?

Lees er alles over

Eiwitten: alle feiten en fabels

Eiwitten, ook wel proteïne genoemd, zijn belangrijke bouwstenen voor je lichaam. Maar wat doen ze precies? Albert Heijn legt uit.

Alles over eiwitten
Smoothiebowl

Alles over vezelrijk eten

Wil je meer vezels gaan eten, maar heb je niet echt een idee waar je moet beginnen? Geen nood!

Bekijk 5 handige tips