Furika-ken je die?

Als je alleen de naam furikake hoort, denk je misschien dat je het nog nooit gegeten hebt. Maar voor iedereen die wel eens sushi of andere Japanse gerechten heeft gegeten, is de kans groot dat je het toch al een keer geproefd hebt! Het wordt namelijk gebruikt als topping op veel verschillende gerechten: als smaakmaker voor gekookte rijst, op (rauwe) vis, salade, noedelsoep en ook over sushi of in je poké bowl. Wat is dit veelzijdige goedje dan precies? We vertellen je er alles over.

Wat is furikake?

Furikake is een Japanse smaakmaker die steeds populairder wordt in Nederlandse keukens. Het wordt vaak gebruikt om rijstgerechten mee op smaak te brengen, maar dit Japanse strooisel van (meestal) gedroogde ingrediënten is ook heel erg lekker bij vele andere gerechten.

Inzoom op furikake

Wat zit er in furikake?

Furikake is een mix van gedroogde kruiden en bestaat in de basis uit geroosterde sesamzaadjes, zeewier, zout en suiker. Deze basis furikake noemen ze ‘nori komi furikake’ en kan je bijvoorbeeld gebruiken voor sushi of om aan je gestoomde rijst wat extra’s toe te voegen. Maar furikake kan met heel veel verschillende ingrediënten gemaakt worden. Het ligt er maar net aan waar je zin in hebt of waar je het overheen wilt strooien. Zo kun je ook bonitovlokken (gedroogde tonijn) of andere stukjes gedroogde vis toevoegen aan je furikake. Normaal gesproken is de smaak van furikake niet pittig, maar eerder vissig. Heb je toch zin in een pittige draai aan je gerecht? Er bestaat ook wasabi furikake! En ben je op zoek naar een vegan variant? Vervang de bonitovlokken dan bijvoorbeeld door gedroogde paddenstoelen. Ook lekker hartig. Of, zoals de Japanners zeggen: ‘umami’!

Kom rijst met furikake

Hoe gebruik je furikake?

Makkelijker kan niet: strooi een mix van je favoriete gedroogde ingrediënten over rijst of andere gerechten om het op smaak te brengen. Furikake is ook heerlijk als topping op salades, noedels, sushi en zelfs popcorn! Door de hartige (umami) en lichtzoete smaak past deze smaakmaker bijna overal bij. Als je op zoek bent naar inspiratie om furikake te gebruiken, dan zijn genoeg Japanse recepten om uit te proberen. En denk ook eens aan je poké bowl, die je niet alleen met een heerlijke poké bowlsaus, maar ook met furikake lekker op smaak kan brengen.
Omdat je furikake meestal gedroogd koopt, kan je het heel goed een aantal maanden bewaren buiten de koelkast. Bijvoorbeeld in je voorraadkast, gewoon op kamertemperatuur.

Furikake op zalm steak

Is furikake gezond?

Furikake is niet alleen heel lekker, maar kan ook voedzaam zijn. Het bevat vitamines en mineralen uit de gedroogde ingrediënten, zoals calcium, ijzer en vitamine B12. Dus door dit heerlijke strooisel aan je (Japanse) gerechten toe te voegen, schep je bijna ongemerkt ook wat voedzaams mee. Klinkt goed, hè?

Waar kan je het kopen?

Furikake kun je vinden bij zo goed als alle Aziatische toko’s en online winkels. Maar zelf maken en je eigen favoriete smaak toe kunnen voegen, is natuurlijk het lekkerst. Gebruik als basis daarvoor bijvoorbeeld gedroogde AH zeewier met sesam, maak hier met een vijzel een fijn strooisel van en voeg naar eigen smaak andere ingrediënten toe.

Meer lezen?

Alles wat je moet weten over dashi

Wat ons betreft is dashi de lekkerste smaakmaker uit de Japanse keuken. Warm, krachtig en heerlijk van smaak. Wij vertellen je alles over deze favoriet.

Lees meer over dashi

De bekendste sushisoorten op een rijtje

De herkenbare zwart-witte rolletjes met afwisselende kleuren zijn er in talloze soorten en maten. Maar eigenlijk zijn er vijf (basis-)soorten sushi, benieuwd naar welke dat zijn?

Lees alles over verschillende soorten sushi
Verschillende soorten sushi op elkaar gestapeld

De Koraanse smaakmaker gochujang

Als je van licht pittige, diepe smaken houdt, is dit het moment om gochujang te gaan gebruiken in de keuken. Wat is het precies? We vertellen je er alles over.

Kom meer te weten over gochujang
Kimchi met gochujang