5 alternatieven voor een kerstboom
Wil je dit jaar geen klassieke kerstboom in huis? Wellicht wil je voor een duurzamer alternatief gaan, heb je er gewoon geen ruimte voor of wil je gewoon eens wat anders. We delen 5 alternatieven.

Heb je in de winkel niet gevonden waar je naar op zoek was? Wij helpen je dit jaar met alternatieve recepten voor onze speciale feestproducten zodat je het kerstgerecht alsnog op tafel kan zetten. Ook geven we tips hoe je je eigen twist aan een kerstgerecht kan geven.
Maak het filodeegpakketje met kaas en cranberry uit het Allerhande kerstmagazine. Of ga voor gemak met onze kerstboom bladerdeeghapjes.
Kies voor de zalmvariant van de amuseglaasjes. Of ga voor klassiek gevulde eitjes, pompoensoep in een glaasje of slabakjes met huzarensalade.
Pak uit met tompouce van avocadomousse en gerookte zalm, bladerdeeghapjes met zalm en spinazie, bladerdeeghapjes met zalm- en rodebietvulling of zalmrolletjes met roomkaas. Een snel alternatief, maar minstens net zo lekker: zalmbonbons.
Maak ze zelf: meng zuivelspread met de mayo uit carpaccio truffelmayo. Verdeel de carpaccio over kopjes, vul met de spread en vouw dicht. Pijnboompitten en kaas erover, klaar. Of kies voor een ander feestelijk recept met carpaccio. Bijvoorbeeld: carpacciobonbons met kruidensalade, carpaccio met crème van Parmezaanse kaas en rucolapesto of carpacciohapjes op 3 manieren. Lekker makkelijk? Serveer klassieke carpaccio, copparolletjes met truffelroomkaas of filet americain carpaccio.
Ook de knolselderij-mosterdsoep en mosterdsoep met zuurkool zijn binnen een halfuur klaar. Nog sneller? Kies dan voor het verspakket pastinaaksoep met truffelsmaak. In een handomdraai op tafel.
Maak het heel makkelijk zelf (kost je maar 20 minuten) en serveer de ragout in pasteibakjes. Of kies voor kalfsragout, een lekker én voordelig alternatief. Ook snel, maar net even anders: serveer je gasten een kant-en-klare superromige kippensoep met een zelfgemaakte soepstengel van bladerdeeg.
Maak de prachtig gekleurde vega Wellington (met zoete aardappel en geitenkaas), biet Wellington (met rode biet en champignons) of de gevulde pompoenrollade (met spinazie en paddenstoelen). Liever makkelijk? Kies dan voor onze biet wellington.
Er zijn nog veel meer showstoppers: zalm met een heerlijke kruidenkorst, 1-persoons zalm Wellingtons met dilleroom of open lasagne met warmgerookte zalm en pestosaus. Gemak uit de diepvries: krokante zalm in bladerdeeg met spinazie, die je bereidt in de oven of airfryer. Of bak een mooie zalm op huid.
Bak supermalse ossenhaas en serveer met rundvleesjus en gesmolten pure chocolade. Of ga voor net even anders en net zo feestelijk: ossenhaas met rucola en rodewijnsaus of ossenhaaspuntjes met hazelnoot-sinaasappelcrumble. Ga voor makkelijk en kies voor onze ossenhaas black pepper.
Andere heerlijkheden met een chocoladetouch, om zelf te maken: chocolademacarons met hazelnootpasta, warme brownies met cookie dough-ijs (zo klaar) of de meringuetaart met praliné en salted caramel (echte showstopper). Liever makkelijk? Kies voor grand macarons framboos, minichocoladebrownies of kokosmakronen.
Ga voor kant-en-klaar gemak met karamel ijstaartjes of roze en witte minischuimkransjes. Net zo magisch en zelfgemaakt: meringues met citroenroom of speculoosmeringues met nougatine.
Klik voor het magische gingerbread-huisjesrecept van Rutger van den Broek. Of maak toffe snowglobes van ontbijtkoek en slagroom. Dit kan natuurlijk ook: maak taaitaaipoppen of zandkoekjes met de speciale bakmix (ook nodig: 200 g roomboter of margarine) en decoreer ze met wit glazuur.
Wat wil je? Een kant-en-klaar alternatief: chocolade lavacakes of chocolademuffins? Of een snel recept met mix voor brownies (ook nodig: 50 g roomboter of margarine) of complete mix voor brownies met witte chocolade? Deze zijn ook super: lavacakejes of lavacakejes met marshmallows om zelf te maken.
Mousse zelf maken is heel makkelijk. Lekker: witte chocolademousse met kletskoppen of 2-kleuren-chocolademousse. 20 minuten + opstijven = klaar. Of kies voor kant-en-klaar: witte-chocoladekwark, choco met slagroom en witte chocolade of – in een ander kleurtje – pure chocolademousse.
Mousse zelf maken is heel makkelijk. Lekker: witte chocolademousse met kletskoppen of 2-kleuren-chocolademousse. 20 minuten + opstijven = klaar. Of kies voor kant-en-klaar: witte-chocoladekwark, choco met slagroom en witte chocolade of – in een ander kleurtje – pure chocolademousse.
Wil je dit jaar geen klassieke kerstboom in huis? Wellicht wil je voor een duurzamer alternatief gaan, heb je er gewoon geen ruimte voor of wil je gewoon eens wat anders. We delen 5 alternatieven.
Met een paar kleine budget aanpassingen kan je een bijzonder lekker én betaalbaar kerstdiner op tafel kan zetten. Lees hier onze 15 tips voor een budget kerst!
Verschillende kleuren, vormen en smaken op je bord combineren: dat is de kern voor het mooi opmaken van je bord. Wedden dat je met deze 10 makkelijke tips al een heel eind komt?