Alles voor de perfecte kaasavond
Niets is fijner om het binnen knus en gezellig te maken en met vrienden en familie rond de fonduepan te zitten. Maar kom jij niet verder dan alleen brood in je kaasfondue? Wij geven je vier tips voor dips in de kaasfondue, en geven nog meer tips voor jouw perfecte kaasavond.
Wat kun je allemaal in de kaasfondue dippen?
Het leuke is, je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Want zeg nou zelf, wat smaakt er niet beter met een een laagje gesmolten kaas? Bij een traditionele kaasfondue dip je met brood, verschillende soorten groente of stukjes vlees. Opzich een prima basis. Wat meer op de experimentele tour? Denk dan eens aan nacho's, pastasoorten, patat, aardappeltjes of zelfs fruit!
Onze top 4 dips voor in de kaasfondue:
1: brood
2: groente
3: vlees

Tips voor kaasfondue
1. Een klassieke kaasfondue maak je van Emmentaler en Gruyere kaas
Maar eigenlijk zijn alle soorten geschikt, als ze maar geraspt of in kleine stukjes zijn. Geraspte boerenkaas is ook een prima basis voor je kaasfondue. Het is het lekkerste wanneer je verschillende soorten kaas gebruikt. Iedere kaas smaakt en smelt weer anders. Zo zorgt Emmentaler voor de bekende draden in de kaasfondue en zorgt Gorgonzola voor een pittige smaak. Kies jouw favoriete kaascombinatie!
2. Maak kaasfondue in een fonduepan of pan met dikke bodem
Kaasfondue kan in een gewone pan, maar het moet wel een stevige bodem hebben. Een echte fonduepan is het makkelijkste. Die zijn gemaakt om een lange tijd veel warmte aan te kunnen, zodat de kaasfondue lekker warm en gesmolten blijft. Het beste? Maak de kaas warm in een gewone pan en giet over in een fonduepan zodra de kaas gesmolten is.
Heb je er kaas van gegeten?
Dip 1: brood
Van stokbrood tot een oudere getoaste boterham, eigenlijk is elk brood lekker met gesmolten kaas. Wist je dat ze in Zwitserland altijd kaasfonduen met oud brood? Om dit niet weg te gooien, goed dus tegen voedselverspilling! Wat ook erg lekker is om stukjes brood te roosteren in de oven. Op deze manier heb je een soort van croutons om in de kaas te dopen.

Broodnodig
Niet te vergeten: het absolute broodnodige. Van stokbrood tot gesneden brood, tot het oude brood in je broodtrommel.Naar al het broodDip 2: groente
Eigenlijk is bijna elke groentesoort, zowel rauw als gekookt, lekker in de kaasfondue. Denk aan komkommer, tomaatjes, paprika, radijsjes en worteltjes. Maar ook (rauwe) broccoli en bloemkool zijn een favoriet! Of denk eens aan vergeten groenten, zoals koolraap en pastinaak? Wat ook leuk is om te doen is om jouw dips aan te passen op het seizoen. Zo kun je in de herfst stukjes pompoen en paddenstoelen in je kaasfondue dippen en in de lente asperges. Zo heb je elke keer weer wat anders op je bord.

Groentefeestje
We blijven ook aan de vitamines denken! Omdat iedere groente het goed doet met kaas, is er voor iedereen wel iets dat in de smaak valt.Naar alle groenteDip 3: vlees als dip
Ben je een echte vleesliefhebber? Dan is deze dip echt iets voor jou. Gehaktballetjes, gebraden kipfilet of hamblokjes, deze kan je ook allemaal in de kaasfondue dippen. Wil je er echt een feestje van maken? Dan zijn gebraden biefstuk en varkenshaas ook echte aanraders. Voor de vegetariërs: niet getreurd! Ook vegetarische balletjes zijn heerlijk met gesmolten kaas.
Dip 4: aardappels en pasta
Hoewel je het misschien niet meteen bedenkt, zijn zowel aardappel als pasta ook een perfecte combinatie met gesmolten kaas. Denk aan stukjes gekookte aardappel, aardappelkroketjes of heel simpel: gekookte pasta! Onze favoriet? Een gekookte aardappel opensnijden en deze vullen met heerlijke smeuïge kaasfondue.
Meer lezen?
De lekkerste wijn bij de kaasfondue
Benieuwd naar welke wijn het beste past bij de kaasfondue? Lees over de beste tips en gouden combinaties.

Kaassoorten: een lekker overzicht
Kaas is ontzettend populair. Vandaar dat er ook zo ontzettend veel kaassoorten bestaan. Zo veel, dat je soms door de koeien de kaas niet meer ziet. Toe aan wat structuur? Bekijk het onverzicht.

Gorgonzola: gorgonzalig?
Je bent een liefhebber of je gruwelt ervan. Meer smaken zijn er meestal niet als het om gorgonzola gaat. Wij zijn fan! Lees hier waarom.