Wintergroente en -fruit

Winter op z'n lekkerst

Verwarm jezelf in de koudste tijd van het jaar. Met deze groentesoorten maak je de lekkerste soep, stamppot of ovenschotels. En vergeet de smaakvolle mandarijnen en grapefruit niet. Onze favoriete in deze koude, donkere maanden:

  • Boerenkool
  • Wortels
  • Snijbiet
  • Spruitjes
  • Mandarijnen
  • Stoofperen
  • Grapefruit
  • Sinaasappels

Dé Hollandse wintergroente: boerenkool

Wie denkt aan boerenkool, denkt al snel aan boerenkoolstamppot. Heerlijk op zo’n koude winteravond! Maar er zijn nog zo veel meer variaties met deze bijzonder lekkere en voedzame groente. Deze Hollandse groente groeit aan een struik met dikgenerfde bladeren en krullende uiteinden. De Fransen noemen deze groene koolsoort heel toepasselijk: 'chou frisee', ofwel kool met krulletjes. Boerenkool heeft een stevige, pittige smaak die goed combineert met hartige producten, maar de kool is wat zoeter na de vorstperiode. De heldergroene kleur geeft de kwaliteit van de boerenkool aan.

Wortel

De wortel is wereldwijd een van de meest gegeten groentes. Je komt ze tegen in sauzen, bouillons, salades, stoof- en wokschotels en natuurlijk in de Nederlandse winterfavoriet: hutspot. Kortom: met een wortel kan je alle kanten op!

Spruitjes

Met spruitjes, de bolronde eetbare delen van de spruitkool, kan je veel meer kanten mee op dan simpelweg koken. En dat komt goed uit, want gekookt vinden veel kinderen – en ook volwassenen – spruitjes niet erg lekker. Zo kan je ze wokken, roerbakken of bakken en verwerken in heerlijke salades, ovenschotels of stamppot. En ze zitten ook nog boordevol vitamine!

Snijbiet

Snijbiet behoort tot de vergeten groenten, terwijl je deze absoluut niet wil missen in de winter. Snijbiet is een bladgroente, waarvan de bladeren en stengels worden gegeten. Vaak zijn de stengels rood, maar soms heb je varianten die wit, geel, oranje of zelfs paars en roze zijn. Qua smaak zijn ze allemaal gelijk en lijken ze het meest op spinazie. Snijbiet is lekker in salades, curry maar ook bij de Mexicaanse keuken.

Winterfruit: stoofperen!

Niets lekkerder dan zelfgemaakte stoofpeertjes tijdens deze koude maanden. Ze zijn natuurlijk heerlijk als klassieke stoofpeertjes, maar wist je dat je ze ook heerlijk kan verwerken in een salade of zelfs in een taart? Een echt feestje op tafel!

Grapefruit

De grapefruit is een bittere vrucht met een friszoete bijsmaak. Deze citrusvrucht zit boordevol vitamine C. Ook bevat een grapefruit pectine, dit helpt mee om aderverkalking te voorkomen. De grapefruit is heerlijk in een salade met bijvoorbeeld feta, walnoten en vinaigrette of wat dacht je van een gegrilde grapefruit in combinatie met blauwe kaas.

Sinaasappel

De sinaasappel, je kent hem wel! Lekker, gezond en vol met vitamines. Je kan er hem verwerken in een lekkere (fruit)salade, als juice d’orange of door je yoghurt of overnight oats. Wij zijn er dol op!

Mandarijn

Een mandarijn is een citrusvrucht van de mandarijnboom, die uit China afkomstig is. Er bestaan veel soorten mandarijnen en de kleur varieert van groengeel tot diep oranje. Vanwege de zoete smaak en de losse schil, vallen mandarijnen bij kinderen goed in de smaak. Tegenwoordig zijn mandarijnen ook zonder pit te koop, zoals de Clementina. Is toch wel handig! Naast dat de mandarijn erg lekker is, is het fruit ook rijk aan vitamine C.

Meer lezen?

6x pompoensoorten

De pompoen is een typische herfstgroente. Je kunt ze rond september, oktober en november dan ook volop in de schappen vinden. We hebben ze voor je op een rijtje gezet!

Lees meer over pompoensoorten
Pompoenen in een krat

10x populaire appelsoorten

Appels behoren tot een van de meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Er zijn veel soorten appels, elk met hun eigen smaak en textuur. Hieronder hebben we ze voor je op een rij gezet.

Lees meer over appelsoorten
Welke soorten appels zijn er allemaal?

Herfstgroente en -fruit

Ondanks het sombere weer is de herfst een kleurrijk seizoen. De kleuren van de bomen veranderen langzaam en in de keuken maken we plaats voor soepen en stoofpotjes.

Lees meer over groente en fruit in de herfst
Herfstgroente- en fruit