6 tips die je portemonnee én het klimaat helpen

Door duurzamer te eten (met duurzame producten of op duurzame manier), kan je én jouw ecologische voetafdruk verkleinen, én besparen op je portemonnee. Duurzaam eten is behapbaar en tastbaar en we laten je graag zien hoe je dat al met kleine stappen kan doen. Wij hebben 6 tips op een rijtje gezet, waardoor jij je portemonnee en het klimaat een beetje helpt!

Groentebroodjes met plantaardig beleg

Wat is duurzaam eten?

Duurzamer eten gaat over respect voor mens, dier en natuur, zonder het verspillen van voedsel, plastic en onnodig veel CO2 uitstoot. Als je duurzaam eet, houd je rekening met de impact op het milieu. Je probeert daarmee jouw impact op het milieu zo laag mogelijk te houden. Denk je bijvoorbeeld bewust na over hoeveel producten je koopt en dat deze producten een duurzaam keurmerk hebben? Dan eet je duurzaam. Je eet ook al duurzaam als je zorgzaam omgaat met de producten die je al in huis hebt, bijvoorbeeld door te koken met de producten die je nog in de voorraadkast hebt. Kortom, je bent je ervan bewust wat eten voor impact heeft op het milieu en op deze manier draag jij je steentje bij.

Waarom zou ik duurzaam eten?

Ons eten heeft een grote impact op het milieu. Sommige producten die er op ons bord liggen, zorgen bijvoorbeeld voor meer broeikasgassen dan bijvoorbeeld onze auto of ons huis. Naast de CO2 uitstoot, is er voor het maken van voedingsmiddelen ook veel energie en water nodig. Dat allemaal, vraagt veel van de aarde. Door duurzaam te eten, kan je de vraag van de aarde, en zo de impact op het milieu, zo laag mogelijk houden. Daarnaast is het ook voordeliger voor je portomonnee om duurzaam om te gaan met producten. Door bewust keuze's te maken, heeft dit grote invloed op je uitgaven. Win-win situatie toch?

Met onderstaande 6 simpele tips eet je al duurzamer.

Bakjes eten voorbereiden

1. Verspil minder voedsel

Duurzaam eten doe je makkelijk door minder eten te kopen, dus niet meer dan je nodig hebt. Zo hoef je aan het einde van de week geen producten weg te gooien doordat ze al te lang in de koel- of voorraadkast liggen. Daarbij kan je verse producten langer vers houden door ze op de juiste manier op te bergen. Wist je bijvoorbeeld dat sommige groente, zoals courgette, langer vers blijven buiten de koelkast? Plak deze sticker op je koelkast als geheugensteuntje en geniet langer van verse producten.

Lees meer handige tips om voedselverspilling tegen te gaan
Plantaardige quiche

2. Eet eens een dagje vegetarisch of plantaardig

Het ene product vraagt meer van de aarde dan het andere. Dierlijke producten, zoals vlees en kaas, vragen bijvoorbeeld veel van de aarde, waardoor het eten van deze producten niet duurzaam is. Vegetarische recepten of vegan recepten zijn er in overvloed en ook nog eens heel lekker! Kan je echt niet zonder jouw favoriete recept en bevat dat favoriete recept vlees? Probeer eens vleesvervangers of plantaardige zuivel. Dan hoef je helemaal geen vlees of zuivel te missen.

Lees meer over plantaardig eten
Plastic verpakkingen van Albert Heijn

3. Kies voor materiaal bewuste producten

Er zijn veel producten die met duurzaam materiaal verpakt zijn. Zo is de verpakking van AH Puur wasmiddelen en AH Biologische melk gemaakt van suikerriet. Daarnaast kunnen producten ook van gerecycled materiaal gemaakt zijn. Wil je meer weten over wat Albert Heijn doet aan het verduurzamen van verpakkingen? Lees meer over Albert Heijn en duurzame verpakkingen.

Kies voor dichtbij

4. Kies voor dichtbij

Groente en fruit van het seizoen zijn minder belastend voor het milieu dan soorten die zijn geïmporteerd uit landen buiten Europa, per vliegtuig zijn vervoerd of zijn gekweekt in een verwarmde kas. Van alle fruitsoorten hebben appels en peren de laagste milieudruk. Tijdens de teelt wordt weinig grond en water gebruikt en er komen weinig broeikasgassen vrij. Na de oogst worden appels en peren in speciale koelhuizen bewaard. Dat kost energie, maar het is minder belastend voor het klimaat dan wanneer fruit per schip worden geïmporteerd. Kies daarom zoveel mogelijk voor producten uit het seizoen die dichtbij zijn gemaakt. Met de AH seizoenswijzer kan je makkelijker producten uit het seizoen kiezen of lees de blog over seizoensgroente en –fruit.

Producten met 35% korting sticker

5. Kies ook eens voor producten die bijna tegen hun houdbaarheidsdatum aanlopen

Sta je in de winkel voor het avondeten? Kies dan eens voor een product met een 35% korting sticker. Dit zijn producten die bijna tegen hun houdbaarheidsdatum aanlopen. Ondanks dat het product de houdbaarheidsdatum bijna heeft bereikt, is er niks mis mee en is het nog net zo lekker. Zo draag jij je steentje bij tegen voedselverspilling en is het ook nog eens fijn voor je portemonnee!

Krat met besteld eten

6. Bestel je eten duurzaam

Wil je je boodschappen of maaltijd laten bezorgen? Dat kan ook duurzamer. Steeds meer bezorgingen kunnen ook groen bij je thuisbezorgd worden, doordat de bezorgingen efficiënter ingepland worden, waardoor er minder kilometers nodig zijn. Zo kan je je eten of boodschappen toch bestellen en ben je ook nog eens duurzaam bezig.

Is duurzamer eten duur?

Je kan makkelijk duurzaam eten zonder dat je daar extra geld voor kwijt bent. Sterker nog, het bespaart je zelfs geld! Kook bijvoorbeeld een gerecht waar je nog een keertje van kan eten, zodat je niet iedere dag hoeft te koken. Daarnaast kan je koken met de kliekjes die je nog in de voorraadkast hebt. Je hebt namelijk helemaal niet veel nodig om iets lekkers op tafel te zetten. Je gooit hierdoor minder eten weg, dat goed is voor het milieu én voor je portemonnee. Of ga je voor een dagje (of meer) vegetarisch eten? In ons vegetarisch assortiment hebben we al 5 Prijsfavorieten, onze goedkoopste topproducten. Daarnaast heeft 25% van onze Prijsfavorieten een duurzaam logo of zijn ze duurzaam gecertificeerd! Nog zo'n win-win.

Ook op onze versgeperste sappen & smoothies zit nu statiegeld

Van sinaasappelsap tot smoothie mango banaan, gooi ze niet weg, maar breng ze terug naar de winkel! Hoe meer flesjes we met zijn allen inleveren, hoe meer plastic gerecycled kan worden tot nieuwe flesjes. Zo laten we samen de wereld beter achter.Bekijk onze sappen & smoothies

Meer lezen?

Duurzame voedingsmiddelen

Wat is biologisch?

Biologische en niet-biologische producten lijken aan de buitenkant veel op elkaar, maar zijn op een verschillende manier geproduceerd. Hoe zit het nu precies?

Lees meer over biologische producten
Voedselverspilling tegengaan

Minder voedsel verspillen. Zó doe je dat

Door minder te verspillen kunnen we in Nederland 34 kilo voedsel per persoon per jaar besparen. Goed voor de wereld én voor je portemonnee!

Lees de 8 tips om voedselverspilling tegen te gaan

Duurzamer eten met vega(n) producten?

Wil je vaker voor groente kiezen, als basis van je maaltijd? Dan eet je gelijk ook een stuk duurzamer. Met ons uitgebreide vega(n) assortiment wordt ook nog eens makkelijk kiezen.

Kies producten die bij jou passen