Plantaardige 'zuivel'
Plantaardige 'zuivel'

Plantaardige 'zuivel'

Van bijvoorbeeld noten, zaden of soja worden plantaardige alternatieven gemaakt voor yoghurt, melk én kaas. Handig als je vegan eet, of gewoon wat vaker wilt kiezen voor plantaardige producten. Genoeg te ontdekken!

Zelf haverdrink maken
Zelf haverdrink maken

Zelf haverdrink maken

Ingrediënten

voor 4 porties
  • 200 g grove havermoutvlokken
  • 800 ml water
  • 1 el ahornsiroop
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • blender
  • fijne zeef
  1. Week de havervlokken minimaal 6 uur of een nacht in ruim water. Giet de havervlokken af (het weekwater wordt niet gebruikt). Spoel de geweekte havervlokken onder koud stromend water.
  2. Doe de haver met het water in de blender. Maal 2 min. tot de havervlokken fijngemalen zijn. Schenk het mengsel in porties door de zeef. Druk indien nodig met een lepel voorzichtig aan, zodat alle melk eruit komt. Zeef eventueel twee keer maar druk de tweede keer niet aan zodat de melk mooi fijn blijft.
  3. Breng op smaak met de ahornsiroop. Bewaar afgedekt in de koelkast. Even schudden voor gebruik.

Wat zijn plantaardige alternatieven voor zuivel?

Plantaardige alternatieven voor zuivel zijn alternatieve voor producten gemaakt van dierlijke producten , zoals melk, yoghurt en kaas. Omdat ‘melk’ een beschermde term is, vind je plantaardige alternatieven voor melk in de winkel onder de naam ‘drink’ of ‘drank’. Plantaardige alternatieven voor zuivel – ook wel vegan(istische) zuivel genoemd – worden gemaakt op basis van bijvoorbeeld soja, noten, zaden, pitten of kokosolie. Vaak kun je ze op dezelfde manier gebruiken als ‘echte’ zuivel. Denk aan een plantaardig alternatief voor yoghurt met muesli, een smoothie met een alternatief voor melk zoals haverdrink, of een pizza met een plantaardig alternatief voor kaas.

Hoe vervang je zuivel in een veganistisch dieet?

Goed nieuws voor mensen die (vaker) vegan willen eten: er zijn steeds meer plantaardige alternatieven voor zuivel. Vaak kun je die producten een-op-een vervangen. Staat er in een smoothierecept bijvoorbeeld dat je melk of yoghurt moet gebruiken, kies dan voor een soja-, haver-, rijst-, of amandelversie. Kookroom vervangen? Kan! Maak eens een romige vegan pasta al funghi. Ook een plantaardig alternatief voor kaas is op steeds meer plekken verkrijgbaar. Je kunt ook zelf een plantaardig alternatief voor kaas maken, zoals dit alternatief voor roomkaas. Belangrijk is wel om erop te letten dat in de plantaardige alternatieven voor zuivel niet dezelfde voedingswaarden en dus ook vitaminen en mineralen zitten als in ‘echte’ zuivel.

Zijn plantaardige alternatieven voor zuivel lactosevrij?

Plantaardige alternatieven voor zuivel zijn in de basis lactosevrij. Lactose is een suiker die voorkomt in melkproducten en wordt daarom ook wel melksuiker genoemd. Omdat plantaardige alternatieven voor zuivel niet van melk worden gemaakt, zijn deze van nature lactosevrij.

No bake avocado-cheesecake

Wist je dat avocado doet het ongelofelijk goed doet in zoet gebak? Geloof je het niet? Probeer deze cheesecake maar eens uit!
02:44