Havermelk
Havermelk

Havermelk

Plantaardige haverdrink maak je heel eenvoudig van maar twee ingrediënten: haver en water. Hoe? Wij laten het je zien, en we delen meteen onze favoriete haverdrinkrecepten. Want behalve in je haverlatte is het bijvoorbeeld ook heerlijk in een smoothiebowl of pap.

Recepten met havermelk

Havermelk maken
Havermelk maken

Havermelk maken

Ingrediënten

voor 4 porties
  • 200 g grove havermoutvlokken
  • 800 ml water
  • 1 el ahornsiroop
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • blender
  • fijne zeef
  1. Week de havervlokken minimaal 6 uur of een nacht in ruim water. Giet de havervlokken af (het weekwater wordt niet gebruikt). Spoel de geweekte havervlokken onder koud stromend water.
  2. Doe de haver met het water in de blender. Maal 2 min. tot de havervlokken fijngemalen zijn. Schenk het mengsel in porties door de zeef. Druk indien nodig met een lepel voorzichtig aan, zodat alle melk eruit komt. Zeef eventueel twee keer maar druk de tweede keer niet aan zodat de melk mooi fijn blijft.
  3. Breng op smaak met de ahornsiroop. Bewaar afgedekt in de koelkast. Even schudden voor gebruik.
Haverdrink maken: hoe doe je dat?
Haverdrink maken: hoe doe je dat?

Haverdrink maken: hoe doe je dat?

Haverdrink maak je heel eenvoudig door in een blender 100 gram havervlokken of havermout met 850 ml water te mengen. Door de haver hiervoor een nachtje te laten weken, wordt de drink nog iets gladder. Voeg eventueel specerijen toe, zoals vanille, kaneel of kardemom, en een zoetstof zoals honing of ahornsiroop. Giet de vloeistof door een schone theedoek. Voilá: zelfgemaakte haverdrink! In de koelkast kun je zelfgemaakte haverdrink goed afgedekt ongeveer 2 dagen bewaren. Schud goed voor gebruik. Je kunt ervoor kiezen om meer of juist minder havermout te gebruiken: de haverdrink wordt dan dikker of dunner. Het pulp dat overblijft, kun je door je smoothies mengen. Of vervang hiermee een deel van de noten in deze dadelballetjes.

Is havermelk gezond?

Je kunt haverdrink qua voedingswaarden niet vergelijken met melk. Daarin zitten vitamines en mineralen die aan haverdrink niet altijd zijn toegevoegd, en in haverdrink zit veel minder eiwit. Hoewel de voedingswaarden dus niet vergelijkbaar zijn met melk, is haverdrink wél op dezelfde manier te gebruiken. In smoothies, in pap of in je koffie. Handig dus als je plantaardig eet! Als je glutenvrije havermout gebruikt, is zelfgemaakte haverdrink glutenvrij. Let daarbij goed op het etiket. Haver is namelijk van nature glutenvrij, maar de reden waarom de wetgever haver toch onder glutenbevattende graansoorten schaart, is dat het gewas vaak besmet is met gluten uit bijvoorbeeld tarwe, gerst en rogge. Dat kan gebeurd zijn tijdens de oogst, het transport, de opslag, in de molen en bij de verwerking tot eindproducten (bijvoorbeeld in de bakkerij). Ditzelfde geldt voorkant-en-klare haverdrink.

Is havermelk gezond?
Is havermelk gezond?
Havermelk, haverdrink of haverdrank?
Havermelk, haverdrink of haverdrank?

Havermelk, haverdrink of haverdrank?

Hoewel haverdrink vaak havermelk genoemd wordt, mag die term wettelijk gezien niet gebruikt worden. Om verwarring te voorkomen, zijn zuivelnamen als melk, kaas en boter beschermde aanduidingen. Melk mag alleen melk heten als het is verkregen uit de melkklieren van een dier. Op de verpakking van plantaardige ‘melk’-soorten staat dus ‘drink’ of ‘drank’ en geen ‘melk’.