Minder verpakkingen en meer recycling

We vinden het belangrijk dat onze AH Eigen Merk producten duurzaam worden verpakt. En dat we zo min mogelijk materiaal gebruiken. We zijn ons ervan bewust dat wij als supermarkt veel verpakkingsmateriaal verbruiken. Maar dit heeft een reden: de verpakking draagt namelijk bij aan de houdbaarheid en voedselveiligheid van de producten en zorgt dat de producten te vervoeren zijn. Het kan wel altijd minder. Daarom verwijderen we zo veel mogelijk verpakkingsmateriaal en zorgen we dat de verpakkingen goed te recyclen zijn. In 2018 gebruikten we al 4 miljoen kilo minder verpakkingsmateriaal. In 2025 wordt dit zelfs 20 miljoen kilo minder verpakkingsmateriaal en zijn al onze verpakkingen te recyclen.

Duurzame verpakkingen

Als een verpakking nodig is, wordt gekozen voor de meest geschikte en meest duurzame verpakking. De beste verpakking is volgens ons een verpakking die over de gehele levenscyclus (van grondstof tot afval) leidt tot een zo klein mogelijke impact op het milieu. Hierbij ligt de focus op het verminderen, hergebruik, recycling en de inzet van hernieuwbare grondstoffen.

1. Verminderen van verpakkingsmateriaal

De ambitie op vermindering willen we overal doorvoeren, met extra focus op aardappels, groenten en fruit. Bij de categorieën met groot verpakkingsgebruik (frisdrank, vlees, zuivel) zijn al grote stappen gezet.

Zoveel hebben we al bespaard:

 • 134.000 kg karton op de maaltijdsalade verpakkingen
 • 300.000 kg kunststof door topseal verpakking op zachtfruit i.p.v. deksel
 • 177.000 kg kunststof door de deksel van kaas te vervangen voor een topseal
 • 209.000 kg kunststof op waterflesjes van AH Basic
 • 185.000 kg kunststof door onze draagtassen lichter te maken

2. Hergebruiken

Hergebruiken maar:

 • Vanaf 2019 bieden we een herbruikbaar (wasbaar) tasje als alternatief: het Albert Heijn Verszakje. Deze kan gebruikt worden in plaats van het plastic tasje op de Groente-, Fruit- en Broodafdeling.
 • Een ander voorbeeld van hergebruik van een verpakking is een herbruikbaar zeeppompje.
 • Verder bieden we duurzame boodschappentassen aan, die meermalig gebruikt kunnen worden.

3. Recyclen

Ook proberen we zoveel mogelijk te recyclen:

 • in 2018 zijn we begonnen met alle houdbare sappen van 1L en 1,5L. In 2020 worden alle huismerk frisdrankflessen en houdbare sappen verpakt in minimaal 50%; R-PET.
 • verpakkingen van maaltijdsalades zijn gemaakt van 80% gerecycled PET
 • verpakkingen van vlees zijn gemaakt van 95% gerecycled PET
 • bij alle Perla koffieverpakkingen is de aluminiumlaag verwijderd, zodat de verpakking recyclebaar is
 • Albert Heijn plastic tassen en vuilniszakken zijn gemaakt van gerecycled materiaal

4. Vernieuwen

 • in september 2019 introduceerden we een 2 liter can biologische melk gemaakt van suikerriet
 • de verpakkingen van Puur wasmiddelen zijn gemaakt van 94% recycled plastic
#minderverpakkingen

Bekijk de video

Waarom zoveel verpakkingen?

Verpakkingen hebben een functie, namelijk het tegengaan van bederf en beschadiging. Komkommers die van ver komen, blijven bijvoorbeeld langer goed in plastic. De verpakking is vaak minder belastend voor het milieu dan het product zelf. We zijn hierin op zoek naar de beste balans. Zo min mogelijk producten weggooien, bij gebruik van zo min mogelijk verpakkingsmateriaal.


Waarom plastic om biologische groenten?

Neem bijvoorbeeld avocado's. In principe heeft de avocado zelf een "jasje", we eten de schil er niet van op. Maar we hebben een aantal soorten avocado's in het assortiment, waardoor we met verpakkingen onderscheid maken. Zo zitten de eetrijpe avocado's in plastic met een plastic tray en de biologische in plastic met een papieren tray.

Waarom geen papier?

Papier is niet perse beter voor het milieu dan plastic. Ja, er is minder uitstoot voor een kilo papier dan voor een kilo plastic. Maar papier is minder stevig, waardoor je er ook meer van nodig hebt. En niet alle producten zijn geschikt om te bewaren in een papieren verpakking. We maken altijd een keuze tussen verschillende materialen.