Onze ambitie: minder materiaal & 100% recyclebaar

We zijn ons ervan bewust dat wij als supermarkt veel verpakkingsmateriaal gebruiken. Verpakkingen zijn belangrijk voor de voedselveiligheid, een langere houdbaarheid en bescherming tijdens vervoer. We vinden het belangrijk dat we onze huismerkproducten duurzaam verpakken. Daarom werken we aan verpakkingsreductie, recyclebaarheid en gebruiken we gerecyclede materialen.

Doelstellingen

Bij Albert Heijn werken we aan de volgende doelen:

 • 25% vermindering in verpakkingsgewicht in 2025 ten opzichte van 2017
 • 100% recyclebare eigenmerkverpakkingen in 2025
 • 20% minder plastic gebruikt in 2025 ten opzichte van 2017.
 • We streven ernaar om 25% van onze kunststof verpakkingen van gerecycled materiaal te maken, en voor single-use plastics zelfs 35%
 • Om afval goed te kunnen recyclen willen we dat er in 2025 op álle eigenmerkverpakkingen een weggooiwijzer staat

Lees meer over verpakkingen in het duurzaamheidsverslag.

Zo pakken we het aan

We stellen onszelf constant de vraag: hoe verpakken we producten zo duurzaam mogelijk? Onze strategie bestaat uit de 4 R’s: reduce, recycle, reuse en rethink. De beste verpakking heeft volgens ons over de gehele levenscyclus (van grondstof tot afval) zo min mogelijk impact op het milieu. Dat gaat over factoren zoals water- en energiegebruik, maar ook over CO2-uitstoot, zwerfafval en recyclebaarheid.

Werken aan gezamenlijke doelstellingen

 • Met de Nederlandse supermarkten hebben we het brancheplan Duurzaam Verpakken opgesteld. Hierin staan onder andere doelstellingen en maatregelen om verpakkingsmateriaal te reduceren, om verpakkingsmateriaal recyclebaar te maken en gerecycled plastic toe te passen.
 • We hebben onze handtekening gezet onder de doelen van het Plastic Pact NL voor 2025 waarin we samenwerken met verpakkers en recyclers om plastic circulair te maken

Resultaten en initiatieven

Minder verpakkingen

Tussen 2018 en 2020 hebben we al ruim 7 miljoen kilo verpakkingsmateriaal bespaard. In 2021 hebben we goede stappen kunnen zetten op onze verpakkingsambities. Een kleine greep uit onze recente verpakkingsreducties:

 • De nieuwe verpakking van ons gehakt is verpakt bevat 70% minder plastic, hiermee besparen we als Albert Heijn op jaarbasis maar liefst 500.000 kilo plastic.

 • Door de plastic emmer van snoeptomaten en blauwe bessen te vervangen door een licht plastic traytje met hersluitbare topseal wordt 210.000 kilo plastic per jaar bespaard.

 • Volgende maand pakt Albert Heijn in stappen de verpakking van plakjes kaas aan. Meer dan honderd kaasverpakkingen worden aangepast. De verpakking bevat 60% minder plastic ten opzichte van de vorige verpakking. Daarmee besparen we jaarlijks meer dan 200.000 kilo plastic!

Meer gerecycled plastic

Als Albert Heijn vinden we het niet alleen belangrijk dat we sturen op recyclebaarheid. Als al onze verpakkingen gerecycled moeten worden, moeten verpakkingsproducenten (waaronder Albert Heijn zelf) verpakkingen zo ontwerpen dat ze recyclebaar zijn.

Dit heeft het al opgeleverd:

 • In 2019 hebben we het zwarte plastic uit verpakkingen zoveel mogelijk verwijderd en in 2020 het gekleurde plastic. Afvalsorteermachines herkennen dat namelijk niet goed. Het blauwe champignonbakje, de groene olijfolieflessen en gele schalen voor kip zijn er dus niet meer.
 • In 2020 zijn we overgestapt op kip, vlees, vis en vega-verpakkingen van 95% gerecycled PET (rPET) en zijn de champignonbakjes zelfs 100% gemaakt van rPET.
 • Voor alle PET-flessen en -trays gebruikten we in 2020 gemiddeld 53% gerecycled PET. Hiermee lopen we voor op de branchedoelstelling van 50% in 2025.
 • In 2021 willen we dat verpakkingen geen polystyreen meer bevatten. Dit type plastic wordt in de praktijk namelijk niet gerecycled in Nederland.

We voegen gerecycled materiaal niet alleen toe in verpakkingen, maar ook in producten. Zo zijn de AH boodschappentassen gemaakt van 80% gerecycled plastic en is de herbruikbare tas zelfs van 100% gerecycled PET.

Lees hoe we aan meer gerecycled plastic werken in het duurzaamheidsverslag.

Meer hergebruik

Hoe vaker je iets opnieuw gebruikt, hoe duurzamer je bezig bent. Daarom zetten we hier vol op in.

 • In 2021 stoppen we met het gratis plastic zakje bij aardappelen, groente en fruit. Daarmee besparen we direct ruim 240.000 kg plastic per jaar. Als alternatief bieden we een herbruikbaar en goed wasbaar verszakje, hebben we ons assortiment boodschappentassen duurzamer gemaakt en herbruikbare tassen betaalbaarder.
 • Andere voorbeelden van hergebruik zijn navulverpakkingen, zoals bij AH Koffiecreamer, AH Care handzeep en AH Toiletblokjes.
 • Eind 2021 zijn we begonnen met een herbruikbare fles bij de sinaasappelpers. Deze fles is keer op keer te gebruiken voor het lekkerste versgeperste sinaasappelsap.​ De herbruikbare fles is duurzaam en door het hergebruik van de fles heb je geen plastic afval. ​

Lees meer over ontwikkelingen in het hoofdstuk verpakken in het duurzaamheidsverslag.

Lees meer over wat jij zelf kan doen

Minder plastic gebruiken

We trekken elke dag gemiddeld 7 verpakkingen open. Dat is veel te veel. Help mee om samen minder plastic te gebruiken.

Samen voor minder plastic

Plastic verpakkingen en het milieu

Expert Chris Bruijnes, directeur van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV), geeft antwoord op de 5 meestgestelde vragen over plastic verpakkingen.

Lees meer over plastic verpakkingen

Minder voedsel verspillen. Zó doe je dat

Door minder te verspillen kunnen we in Nederland 34 kilo voedsel per persoon per jaar besparen. Goed voor de wereld én voor je portemonnee!

Lees de 8 tips om voedselverspilling tegen te gaan