Beter verpakken

Verpakkingen zijn belangrijk voor de voedselveiligheid, een langere houdbaarheid en bescherming tijdens vervoer. Om beter eten vandaag en morgen bereikbaar te houden, vinden we het belangrijk dat we onze eigen merk-producten zo duurzaam mogelijk verpakken. Daarom werken we aan verpakkingsreductie, recyclebaarheid, het toepassen van gerecycled materiaal en herbruikbare verpakkingsconcepten.

Actueel

Verpakkingsvrij winkelen

In drie Albert Heijn XL’s is het mogelijk om (deels) verpakkingsvrij te winkelen. Het nieuwe concept bestaat uit zes meter verpakkingsvrij assortiment in slimme stortkokers. Vanuit de stortkokers kunnen klanten hun eigen herbruikbare verpakking vullen of in de winkel een herbruikbare pot of zak kopen. Je weegt eerst de verpakking zonder inhoud, daarna vul je die met een van de zeventig producten en vervolgens print je een etiket waarmee je kunt afrekenen bij de kassa. Zo koop je precies hoeveel je nodig hebt. AH Verpakkingsvrij helpt dus ook tegen verspilling!

Statiegeld op verse sap- en smoothieflessen

Onze verse sap- en smoothieflessen zijn voortaan 100% recyclebaar. Daarom heffen we voortaan vrijwillig statiegeld op deze flessen en kunnen we jaarlijks 926.000 kilogram plastic besparen.

Doelstellingen

Sinds 2018 bespaarden we al ruim 13 miljoen kilogram verpakkingsmateriaal door helemaal geen, minder of andere soorten materiaal te gebruiken. In 2022 hebben we in totaal 4,1 miljoen kilogram verpakkingsmateriaal bespaard waarvan 1,8 miljoen kilogram. We zijn zeker op de goede weg maar moeten hard blijven werken om onze doelstellingen voor 2025 te halen.

 • Minder verpakkingsmateriaal – in 2025 is minstens 20 miljoen kilogram verpakkingsmateriaal bespaard sinds 2018
 • Hergebruik – we stimuleren hergebruik door herbruikbare verpakkingsconcepten te introduceren
 • Recyclebare verpakkingen - in 2025 is 100% van alle eigen merkverpakkingen recyclebaar
 • Gerecycled materiaal - in PET-verpakkingen gebruiken we minstens 50% gerecycled PET en bij andere plastic verpakkingen gebruiken we minstens 25% gerecycled plastic

 

Zo pakken we het aan

We stellen onszelf constant de vraag: hoe verpakken we producten zo duurzaam mogelijk? Onze strategie bestaat uit het verminderen van verpakkingsmateriaal, het stimuleren van hergebruik, recyclebare verpakkingen en meer gerecycled materiaal. Een goede verpakking heeft volgens ons over de gehele levenscyclus (van grondstof tot afval) zo min mogelijk impact op het milieu. Dat gaat over factoren zoals water- en energiegebruik, maar ook over CO2-uitstoot, zwerfafval en recyclebaarheid.

Werken aan gezamenlijke doelstellingen

Naast onze eigen doelstellingen werken we ook aan gemeenschappelijke doelstellingen zoals vastgelegd in het Brancheplan Duurzaam Verpakken van het CBL en de doelstellingen van Plastic Pact NL. Om de ambitieuze verpakkingsdoelstellingen te halen is samenwerking met ketenpartners, zoals in het Plastic Pact, en periodieke verslaglegging, zoals met het CBL, heel belangrijk.

Resultaten en initiatieven

Minder verpakkingen

In 2017 werd de doelstelling vastgesteld om in 2025 25% verpakkingsmateriaal te besparen t.o.v. 2018, wat toen neerkwam op 20 miljoen kg. Onze reducties relateren wij aan deze baseline. Eind 2022 zaten we al op ruim 13 miljoen kg reductie en daarmee op 65% van onze doelstelling. Van die 13 miljoen kg is ongeveer 65% plastic, wat neerkomt op een besparing van ruim 8 miljoen kg plastic verpakkingsmateriaal. Een kleine greep uit onze recente verpakkingsreducties:

 • De nieuwe verpakking van ons gehakt is verpakt bespaart 70% plastic. Op jaarbasis scheelt dat maar liefst 500.000 kilo.
 • Door de plastic emmer van snoeptomaten en blauwe bessen te vervangen door een licht plastic bakje met hersluitbare topseal besparen we 210.000 kilo plastic per jaar.
 • Door bami-, macaroni-, en nasi groentemix en taugé voortaan te verpakken in zakjes in plaats van bakjes besparen we 80% plastic. Dit staat gelijk aan 266.000 kilo plastic per jaar.
 • Al onze kaas in de wand wordt binnenkort in een zak in plaats van een bak verpakt. Hier besparen minimaal 60% per verpakking met een totaal besparing van 400.000 kg minder plastic.

   

Meer hergebruik

Hoe vaker je iets opnieuw gebruikt, hoe duurzamer je bezig bent. Daarom wordt er hard gewerkt aan herbruikbare verpakkingsconcepten.

 • We stopten begin 2022 volledig met plastic zakjes bij aardappelen, groente en fruit. Daarmee besparen we direct ruim 240.000 kg plastic per jaar en 130 miljoen zakjes. Het alternatief? Een herbruik- en wasbaar verszakje.
 • Begin 2022 opende twee winkels met AH Verpakkingsvrij. In dit concept neem je je eigen herbruikbare verpakking mee en kan je die vullen met diverse producten voor ontbijt, avondeten, tussendoortjes en koffie en thee. We hebben de intentie dit uit te breiden naar meer winkels.
 • Andere voorbeelden van hergebruik zijn navulverpakkingen, zoals bij AH Koffiecreamer en AH Care handzeep. De eerste verpakking is dan extra voordelig navulbaar.
 • We introduceerden eind 2021 een herbruikbare fles voor onze verse sinaasappelsap. Na hergebruik ontvangt de klant een aantrekkelijke korting van 10%.

Recyclebare verpakkingen

 • We werken continu aan het beter recyclebaar maken van onze verpakkingen. Zoals het vervangen van polystyreen uit onze verpakkingen door recyclebare kunststof. Daarnaast maken we verpakkingen beter recyclebaar door technische innovaties, zoals aanpassingen in lijm en het kleiner maken van etiketten. Hiermee zijn 83% van onze plastic drankverpakkingen nu goed recyclebaar.
 • Onze verpakte tomaten zijn over naar een goed recyclebare verpakking. Deze topseal folie verpakking zorgt voor minder impact op het klimaat (80% gerecycled plastic en goed recyclebaar) en bespaart 120.000 kilo verpakking per jaar.
 • Tot slot zijn de verpakkingen van onze wasmiddelen en -verzachters 100% recyclebaar door het gebruik van een innovatieve PE stretch-sleeve. Deze sleeve is van hetzelfde materiaal als de fles (PE) waardoor de infraroodscanner het materiaal goed herkent en naar de PE recycling stroom stuurt.
 • Eind 2022 waren 31% van al onze plastic verpakkingen goed recyclebaar volgens de recyclecheck van het KIDV (Kennisinstituut Duurzaam Verpakken). Al onze verpakkingen van papier, glas en metaal zijn al goed recyclebaar.

Meer gerecycled materiaal

We streven er naar om verpakkingen zo te ontwerpen dat ze recyclebaar zijn of gemaakt zijn van gerecyclede grondstoffen. Verreweg het meeste plastic in verpakkingen is gemaakt van fossiele grondstoffen (aardolie). Het is beter voor het milieu als je in plaats van fossiel plastic, gerecycled plastic gebruikt.

 • Als Albert Heijn zijn we de eerste supermarkt in Nederland met de inzet van grondstof uit oude plastic voedselverpakkingen in nieuwe, transparante en recyclebare voedselverpakkingen. Voorheen was het nog niet mogelijk om plastic uit oude verpakkingen hoogwaardig te recyclen. We wonnen hiervoor de Afvalfonds Verpakkingen Award.

 

 • Hetzelfde geldt voor onze verse sapflessen. Deze zijn nu gemaakt van 100% gerecycled plastic (rPET). Daarom heffen we vrijwillig statiegeld op deze sapflessen. Met de nieuwe sapflessen besparen we 926.000 kilogram plastic per jaar.

 • Eind 2022 bestonden onze plastic verpakkingen voor gemiddeld 31% uit gerecycled materiaal. Hier zijn we trots op, want het gebruik van gerecycled materiaal is niet in alle plastic verpakkingen toegestaan. Voor plastic dat in contact komt met voedsel is dit alleen toegestaan voor PET, voor non-food ook voor PP en PE. Als we kijken naar het percentage gerecycled materiaal voor verpakkingen waarin dit is toegestaan, ligt dit cijfer veel hoger:
  • Voor onze PET verpakkingen zitten we al op 54% gerecycled PET (laatste meting: juni 2023) waarvan 35% post-consumer gerecycled. Hiermee hebben we onze doelstelling van minsten 50% gerecycled PET in 2025 al behaald maar we gaan door met het verhogen van het aandeel gerecycled PET, o.a. in onze notencups en de verpakkingen van maaltijdsalades, olijfolie, azijn en frisdranken.
  • In de verpakkingen met PP en PE zitten we nu op 56,6% gerecycled materiaal (laatste meting: juni 2023) waarvan 99% post-consumer gerecycled.

 • We voegen gerecycled materiaal niet alleen toe in verpakkingen, maar ook in producten. Zo zijn de AH boodschappentassen gemaakt van 80% gerecycled plastic en is de herbruikbare tas zelfs van 100% gerecycled PET.

Lees meer over wat jij zelf kan doen

Minder plastic gebruiken

We trekken elke dag gemiddeld 7 verpakkingen open. Dat is veel te veel. Help mee om samen minder plastic te gebruiken.

Samen voor minder plastic
Plastic verpakkingen van de AH

Plastic verpakkingen en het milieu

Expert Chris Bruijnes, directeur van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV), geeft antwoord op de 5 meestgestelde vragen over plastic verpakkingen.

Lees meer over plastic verpakkingen
Groente en fruit in verpakkingen