Schorseneren

Deze lange takken heb je vast ooit bij de groenteboer zien liggen. Maar wat zijn het? Schorseneren zijn een van de vergeten groente. Hier lees je wat het zijn, hoe je het bereidt, waar ze naar smaken en hoe je ze verwerkt in recepten.

Wat zijn schorseneren?

Op het eerste oog lijken schorseneren op modderige takken. Maar als je de vergeten groente schoonmaakt, krijg je een mooie, witte groente te zien. Deze gezonde groente werd tijdens de Tweede Wereldoorlog veel gegeten, maar is nu een vergeten groente geworden. Schorseneren zijn familie van de wortel en worden vaak door hun uiterlijk vergeleken met asperges en artisjok. Na het schillen hebben schorseneren een witte kleur.

verse schorseneren met schil

Waar smaken schorseneren naar?

Schorseneren lijken niet alleen op asperges, het smaakt er ook een beetje naar. Een verschil in smaak is de iets meer nootachtige smaak van schorseneren. In het Engels wordt de schorseneer soms 'Oyster plant' genoemd door de gelijkenis in smaak met oesters.

schorseneren in ovenschaal

Hoe kun je schorseneren bereiden?

Koken, stomen, stoven, roosteren of bakken: schorseneren kan op bijna elke manier wel bereid worden. De vergeten groente heeft een kooktijd van 20-30 minuten. Als je schorseneren gaat bakken en roosteren, moeten ze eerste 15 minuten voorgekookt worden voordat je ze 20-30 minuten kan roosteren of bakken. Hiervoor moet je iets meer geduld hebben, maar het wachten wordt zeker beloond. Nog een leuk idee: schorseneren kun je in hele dunne plakjes snijden en vervolgens frituren. Zo heb je verantwoord, vernieuwend én onwijs lekkere chips.

Diner met eten

Hoe kun je schorseneren combineren?

Verwerk schorseneren in verschillende soorten gerechten. Serveer het bij vlees, vis of gevogelte, maar ook in soepen en salades en in stoofpotten. Net zoals bij asperges zijn schorseneren ook goed te combineren met een gepocheerd eitje en lekkere hollandaisesaus.

Hoe kun je schorseneren schoonmaken?

Schorseneren kunnen niet met schil gegeten worden. Het schoonmaken hiervan kost wat tijd: de schil is hard en er komt kleverig melksap vrij. Hierdoor hebben schorseneren de bijnaam “keukenmeidenverdriet" gekregen. Je verwijdert deze hardnekkige schil op twee manieren: eerst schillen en dan koken, of eerst koken en dan schillen. Bij de eerste optie is het handig om keukenhandschoenen te dragen. Snijd de kontjes van de schorseneren af, leg ze in een bak met water en citroen of azijn (om verkleuring tegen te gaan) en schil ze met een dunschiller. Bij de tweede optie moet je de schorseneren goed schoonschrobben. Hierna kook je ze 8-10 minuten tot de schil loskomt. Nu trek je de schil eraf of schil je ze met een dunschiller.

Voedingsmiddelen in de koelkast

Meer lezen?

10x de meest vezelrijke groenten

Vezelrijke voeding is belangrijk voor het gezond houden van je darmen. Met dit lijstje van de top 10 meest vezelrijke groenten helpen we je aan je dagelijkse hoeveelheid vezels.

Bekijk de 10 meest vezelrijke groenten
sperziebonen_spruitjes

De 5 meest gestelde vragen over peulvruchten

Peulvruchten. Ze zijn goed voor je gezondheid en doen het ook nog eens goed als vleesvervangers. Maar wat zijn het nou precies? Je leest er hier alles over.

Vind antwoord op je vragen over peulvruchten

Vergeten groenten

Benieuwd naar welke vergeten groenten er zijn? Bij Albert Heijn vind je de vergeten groenten lijst en bijbehorende recepten en producten. Bekijk ze!

Lees meer over vergeten groenten
Pastinaak vergeten groente