Jo­r­is Bij­den­dijks ge­bra­den kip met schor­se­neer

Deze heerlijke kip met Hollandse groenten van chef-kok Joris Bijdendijk van restaurant RIJKS is ideaal voor als je gasten krijgt: de oven doet het meeste werk.

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 975 kcal voedingswaarden
    • 1 u. 10 min. bereiden
    • 50 min. oventijd
(11)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands hoofdgerecht Deze heerlijke kip met Hollandse groenten van chef-kok Joris Bijdendijk van restaurant RIJKS is ideaal voor als je gasten krijgt: de oven doet het meeste werk. 4 personen
3 11

Ingrediënten

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Los de suiker en het zout op in ca. 2 liter lauw water. Laat afkoelen. Giet het pekelwater over de kip zodat deze volledig onder staat. Laat de kip 12 uur marineren. Haal uit de marinade, spoel af, wikkel in een doek en bewaar 12 uur in de koelkast, zodat de huid van de kip ‘indroogt’.
  2. Verwarm de oven voor op 230 °C. Splits 2 eieren voor 50 g eiwit, de eidooiers gebruik je niet. Meng de gedroogde dragon, de helft van de boter, peper en zout en doe in de kip. Wrijf de kip in met de rest van de boter. Verwarm de olie tot 70 °C. Doe met de verse dragon in een blender en laat 5 min. draaien. Zeef de olie zodat hij niet verkleurt en laat afkoelen.
  3. Doe 50 g eiwit met de rijstazijn in een blender en laat op volle snelheid draaien. Voeg de dragonolie snel toe zodat een emulsie ontstaat. Voeg de yoghurt toe en breng op smaak met ½ tl zout. Zet de mayonaise tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  4. Hak de kippenvleugels in kleine stukken, doe met de boter in een koude pan, zet op laag vuur. Maak kippenboter door de boter te smelten en te kleuren. Veeg met een spatel de bodem van de pan af en toe schoon. Schil de schorseer en bospeen en snijd in gelijke stukken. Zeef de kippenboter en doe met de groenten en kruiden in een braadpan.
  5. Laat 20-25 min. op laag vuur karamelliseren. Gebruik geen deksel; de groente moet ‘indampen’ en goudbruin kleuren. Giet de groenten af en breng op smaak met peper en zout. Serveer met wat dragonmayonaise bij de kip.

serveertip:

Serveer de gekaramelliseerde groenten met de dragonmayonaise en een paar blaadjes babyromainesla.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 975 kcal
  • eiwit 41 g
  • koolhydraten 15 g
  • vet 83 g
    waarvan verzadigd 32 g
  • natrium 830 mg
  • vezels 3 g
Tags
Ook te zien in

Joris Bijdendijks gebraden kip met schorseneer

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Jo­r­is Bij­den­dijks ge­bra­den kip met schor­se­neer

1
  • 30 g suiker
  • 65 g zout
  • 1 Franse scharrelkip

Los de suiker en het zout op in ca. 2 liter lauw water. Laat afkoelen. Giet het pekelwater over de kip zodat deze volledig onder staat.

2

Laat de kip 12 uur marineren. Haal uit de marinade, spoel af, wikkel in een doek en bewaar 12 uur in de koelkast, zodat de huid van de kip ‘indroogt’.

3

Verwarm de oven voor op 230 °C.

4
  • 2 eieren

Splits 2 eieren voor 50 g eiwit, de eidooiers gebruik je niet.

5
  • 12 g gedroogde dragon
  • 50 g boter

Meng de gedroogde dragon, de helft van de boter, peper en zout en doe in de kip. Wrijf de kip in met de rest van de boter.

6
  • 350 ml zonnebloemolie
  • 30 g dragon

Verwarm de olie tot 70 °C. Doe met de verse dragon in een blender en laat 5 min. draaien. Zeef de olie zodat hij niet verkleurt en laat afkoelen.

7
  • 100 ml rijstazijn

Doe 50 g eiwit met de rijstazijn in een blender en laat op volle snelheid draaien. Voeg de dragonolie snel toe zodat een emulsie ontstaat.

8
  • 50 ml volle yoghurt
  • ½ tl zout

Voeg de yoghurt toe en breng op smaak met ½ tl zout. Zet de mayonaise tot gebruik afgedekt in de koelkast.

9
  • 2 kippenvleugels
  • 100 g boter

Hak de kippenvleugels in kleine stukken, doe met de boter in een koude pan, zet op laag vuur. Maak kippenboter door de boter te smelten en te kleuren.

10
  • 2 schorseneren
  • 4 bospeentjes

Veeg met een spatel de bodem van de pan af en toe schoon. Schil de schorseer en bospeen en snijd in gelijke stukken.

11
  • 4 sjalotten
  • 1 teen knoflook
  • 1 laurierblaadje

Zeef de kippenboter en doe met de groenten en kruiden in een braadpan.

12

Laat 20-25 min. op laag vuur karamelliseren. Gebruik geen deksel; de groente moet ‘indampen’ en goudbruin kleuren.

13

Giet de groenten af en breng op smaak met peper en zout. Serveer met wat dragonmayonaise bij de kip. Lekker!

serveertip:

Serveer de gekaramelliseerde groenten met de dragonmayonaise en een paar blaadjes babyromainesla.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.