Yuzu: De parel onder de citrusvruchten

Je hebt yuzu vast wel eens op een menukaart zien staan. Bijvoorbeeld als onderdeel van een marinade, dessert, of zelfs cocktail. En met goede reden, want deze gele alleskunner is lekker in bijna ieder recept wat wel een zuurtje kan gebruiken. Benieuwd naar yuzu? We vertellen je er graag over.

Wat is yuzu?

De yuzuvrucht ziet er misschien uit als een verschrompelde kruising tussen een sinaasappel en een citroen, maar schrijf dit lelijke eendje niet direct af. Deze citrusvrucht die eigenlijk uit China komt, maar vooral in Japan gekweekt en gebruikt wordt, heeft namelijk een bijzondere aromatische smaak. Ook is yuzu een stuk minder scherp dan citroen of limoen. Wat yuzu, citroen en limoen wel met elkaar gemeen hebben, is dat het vruchtvlees bijna niet gegeten wordt. Ze zijn vooral geliefd vanwege het sap en de schil.

yuzuboom

Waar smaakt yuzu naar?

De smaak van yuzu kun je het beste omschrijven als een mix van citroen, limoen, mandarijn en grapefruit. Daarnaast smaakt yuzu een stuk zachter dan citroen en heeft het zelfs iets zoets. Yuzu is in Nederland moeilijk te verkrijgen en bovendien behoorlijk prijzig. Wanneer je het sap van bovenstaande citrusvruchten met elkaar te mengt, kom je aardig in de buurt van het orgineel!

yuzuvrucht

Hoe gebruik je yuzu?

Je ziet yuzu vaker terugkomen in Aziatische gerechten, maar in principe kun je yuzu voor alles gebruiken wat een zuurtje nodig heeft. Probeer yuzu bijvoorbeeld eens in:

Dressing: heerlijk voor verschillende frisse Aziatische salades. Mix sojasaus, honing, knoflook, bonitovlokken en wat yuzu en klaar is kees!

Saus: wanneer je dumplings of gyoza serveert, doe je dit vaak met ponzu. Ook werkt deze saus erg goed bij bijvoorbeeld tonijn sashimi. Ponzu is een saus of basis van sojasaus, mirin, kombu, rijstazijn en yuzu.

Cocktails: Wanneer citroen te zuur is, kun je deze vervangen door yuzu, verrassend verfrissend! Vervang bijvoorbeeld eens het citroensorbetijs voor yuzusorbetijs in een klassieke scroppino.

Je kunt eindeloos blijven variëren met yuzu, zo heb je tegenwoordig kombucha, sake, chocolade, gin, thee en zelfs zout. Allemaal met yuzusmaak!

Ponzu met gyoza

Meer lezen?

Hotpot: alles wat je moet weten

Gezond, makkelijk èn gezellig. Wij begrijpen wel waarom hotpot zo hot is! Maar waar komt hotpot precies vandaan? En wat kun je allemaal in hotpot bereiden?

Lees meer over hotpot

Kombu: alles wat je moet weten

In Japan en China is dit ingrediënt niet meer weg te denken uit de keuken. Maar wat is kombu en wat kun je ermee?

Lees meer over kombu

11x citrusvruchten

Citrusvruchten zijn de vruchten die groeien aan citrusplanten of citrusbomen. De bekendste zijn de sinaasappel, citroen en mandarijn. Maar wist je dat een Kumquat ook een citrusvrucht is?

Lees meer over citrusvruchten