5 weetjes over natuurwijn

 Heb jij al kennis gemaakt met natuurwijn? Natuurwijn wordt steeds populairder. Je ziet ze steeds vaker in de beste restaurants of op het terras. Je herkent de flessen vaak aan de kleurrijke, extravagante etiketten. Maar wat is natuurwijn precies? En wat is het verschil met andere soorten wijnen? Wij vertellen je alles over natuurwijn.

1. Wat is natuurwijn?

Natuurwijn, ook wel vin naturel genoemd, is een wijn die op een zo’n natuurlijk mogelijk manier gemaakt wordt. Bij natuurwijn draait het er dus om om zo min mogelijk interventies toe te passen. Technische snufjes, pesticiden of gekweekte gist zijn dus uit ten boze. Ook bevatten deze wijnen geen tot zo weinig mogelijk sulfiet. Sulfiet wordt gebruikt bij niet-natuurwijnen en zorgt er voor dat de wijn minder snel oxideert en bacteriën geen kans krijgen, hierdoor wordt de houdbaarheid bevordert.

2. Wat is het verschil tussen natuurwijn en ‘gewone’ wijn? 

Bij het maken van gewone wijn is bijna alles geoorloofd: pesticiden, kunstmest en toevoegingen zoals suiker, gist, enzymen en sulfiet. Dit is bij natuurwijn niet het geval.

3. Wat is het verschil tussen natuurwijn en biologische wijn? 

Bij biologische wijnen mogen er ook geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest bij de druiven worden toegevoegd. Het grootste verschil zit hem bij de interventie van de zogenaamde vinificatie. Vinificatie is het proces waarbij van druiven wijn wordt gemaakt. Zo mogen er bij biologische wijnen bijv. wel nieuwe technieken als vernieuwde wijnvaten etc. gebruikt worden terwijl dit bij natuurwijn niet het geval is. Kortom: bij biologische wijnen mogen er ook meer interventies plaatsvinden.

4. Hoe smaakt natuurwijn? 

Doordat natuurwijnen op een zo’n natuurlijk mogelijke manier worden gemaakt, kunnen de smaken heel ‘wild’ of ‘funky’ worden. De wijn pakt smaken op van zijn omgeving en zelfs in de fles worden er nog smaken aangemaakt. Ongefilterde smaken zoals aardse en stallige smaken kom je vaak tegen, maar ook frisse en volle smaken met fruitaroma’s. Dus zeker het proberen waard!

5. Is natuurwijn gezond? 

Net als alle wijnen bevat natuurwijn gewoon alcohol. Dat is precies de reden waarom we niet kunnen zeggen dat natuurwijn gezonder is dan andere wijnen. Als je pesticiden wil vermijden dan is natuurwijn wel een betere keuze.

Meer lezen?

Glazen rosewijn

6 weetjes over rosé wijn

Welke soorten zijn er? Welke kan je het beste kiezen? Is het drinken van rosé gezonder dan witte of rode wijn? En hoe komt rosé eigenlijk aan zo’n roze kleur? We hebben alles op een rij gezet!

Lees alles over rosé wijn

De top 5 populaire wijnsoorten op een rij

Er zijn veel wijnsoorten en als beginnende wijndrinker kan je soms weleens verdwalen in de keuze. Daarom vind je hieronder een top 5 van populaire en meest bekende rode en witte wijnsoorten.

Lees meer over wijnsoorten
Glas en fles rode wijn

De 8 rode wijnsoorten die je moet kennen

Kom jij op de wijnkaart niet verder dan een merlot of een cabernet sauvignon? Wij vertellen je alles over 8 rode wijnsoorten, zodat jij als sommelier door het leven kan!

Lees meer over rode wijnsoorten