Alles over natuurwijn
Natuurwijn is eigenlijk niet meer weg te denken in een restaurant of op het terras. Je herkent de flessen vaak aan de kleurrijke, extravagante etiketten. Maar wat is natuurwijn precies? En wat is het verschil met andere soorten wijnen? Wij vertellen je alles over natuurwijn.
Wat is het verschil tussen wijn en natuurwijn?
Natuurwijn, ook wel vin naturel genoemd, is een wijn die op een zo’n natuurlijk mogelijk manier gemaakt wordt. Bij natuurwijn draait het er om om zo min mogelijk interventies toe te passen. Technische snufjes, pesticiden of gekweekte gist zijn dus uit ten boze. Ook bevatten deze wijnen geen tot zo weinig mogelijk sulfiet. Bij het maken van gewone wijn is bijna alles geoorloofd: pesticiden, kunstmest en toevoegingen zoals suiker, gist, enzymen en sulfiet.
Wat is sulfiet?
Sulfiet wordt gebruikt bij niet-natuurwijnen en zorgt er voor dat de wijn minder snel oxideert en bacteriën geen kans krijgen, hierdoor wordt de houdbaarheid bevordert.
Waarom is natuurwijn beter?
Natuurwijn wordt vaak geroemd omdat er geen sulfiet aan zou worden toegevoegd. Maar net als alle wijnen bevat natuurwijn gewoon alcohol. Dat is precies de reden waarom we niet kunnen zeggen dat natuurwijn gezonder is dan andere wijnen. Als je pesticiden wil vermijden dan is natuurwijn wel een betere keuze.
Hoe smaakt natuurwijn?
Doordat natuurwijnen op een zo’n natuurlijk mogelijke manier worden gemaakt, kunnen de smaken heel ‘wild’ of ‘funky’ worden. De wijn pakt smaken op van zijn omgeving en zelfs in de fles worden er nog smaken aangemaakt. Ongefilterde smaken zoals aardse en stallige smaken kom je vaak tegen, maar ook frisse en volle smaken met fruitaroma’s. Dus zeker het proberen waard!