Natuurwijn

Natuurwijn dat is pas genieten. Heerlijk voor de fijnproever en echte wijnliefhebber.

Alles over natuurwijn

Natuurwijn is eigenlijk niet meer weg te denken in een restaurant of op het terras. Je herkent de flessen vaak aan de kleurrijke, extravagante etiketten. Maar wat is natuurwijn precies? En wat is het verschil met andere soorten wijnen? Wij vertellen je alles over natuurwijn.
Natuurwijn is wijn waar tijdens het maken van de wijn niet ingegrepen wordt in het proces.

​​​​​​​Wat is het verschil tussen wijn en natuurwijn?

Natuurwijn, ook wel vin naturel genoemd, is een wijn die op een zo’n natuurlijk mogelijk manier gemaakt wordt. Bij natuurwijn draait het er om om zo min mogelijk interventies toe te passen. Technische snufjes, pesticiden of gekweekte gist zijn dus uit ten boze. Ook bevatten deze wijnen geen tot zo weinig mogelijk sulfiet. Bij het maken van gewone wijn is bijna alles geoorloofd: pesticiden, kunstmest en toevoegingen zoals suiker, gist, enzymen en sulfiet.

Wat is het verschil tussen biologische wijn en natuurwijn?

Biologische wijn wordt geproduceerd met druiven geteeld volgens biologische landbouwprincipes, waarbij het gebruik van synthetische chemicaliën wordt beperkt. Natuurwijn zijn wijnen waarbij zo min mogelijk ingrepen worden gedaan tijdens zowel de groei van de druiven als het wijnbereidingsproces. De natuurlijke kenmerken en smaken van de druiven blijven hierdoor behouden. En dat proef je! Lees hier meer over biologische wijn.

Wat is sulfiet?

Sulfiet wordt gebruikt bij niet-natuurwijnen en zorgt er voor dat de wijn minder snel oxideert en bacteriën geen kans krijgen, hierdoor wordt de houdbaarheid bevordert.
Natuurwijn is erg bijzonder en de smaak verschilt iedere keer.  Zelfs wanneer je een fles hebt geopend en ingeschonken, kan de smaak per slok veranderen. De wijn reageert namelijk met de zuurstof in de lucht.

Waarom is natuurwijn beter?

Natuurwijn wordt vaak geroemd omdat er geen sulfiet aan zou worden toegevoegd. Maar net als alle wijnen bevat natuurwijn gewoon alcohol. Dat is precies de reden waarom we niet kunnen zeggen dat natuurwijn gezonder is dan andere wijnen. Als je pesticiden wil vermijden dan is natuurwijn wel een betere keuze.

Hoe smaakt natuurwijn? 

Doordat natuurwijnen op een zo’n natuurlijk mogelijke manier worden gemaakt, kunnen de smaken heel ‘wild’ of ‘funky’ worden. De wijn pakt smaken op van zijn omgeving en zelfs in de fles worden er nog smaken aangemaakt. Ongefilterde smaken zoals aardse en stallige smaken kom je vaak tegen, maar ook frisse en volle smaken met fruitaroma’s. Dus zeker het proberen waard!
Natuurwijn is wijn gemaakt van druiven met zo min mogelijk ingrepen van de mens.

Oranje natuurwijn

Oranje natuurwijn dankt zijn karakteristieke oranje tint aan het feit dat tijdens het fermentatieproces de druivenschillen intact blijven. De schillen geven kleur aan de wijn en bij oranje natuurwijnen worden ze langer in contact gehouden met het druivensap dan bij traditionele witte wijnen. Dit langere contact zorgt voor een diepere extractie van kleur en aroma's uit de schillen, waardoor de wijn zijn kenmerkende oranje kleur krijgt.

Wijn die op een zo natuurlijk mogelijke manier gemaakt wordt heet natuurwijn.

Meer lezen?

6 weetjes over rosé wijn

Welke soorten zijn er? Welke kan je het beste kiezen? Is het drinken van rosé gezonder dan witte of rode wijn? En hoe komt rosé eigenlijk aan zo’n roze kleur? We hebben alles op een rij gezet!

Lees alles over rosé wijn
Glazen rosewijn

De top 5 populaire wijnsoorten op een rij

Er zijn veel wijnsoorten en als beginnende wijndrinker kan je soms weleens verdwalen in de keuze. Daarom vind je hieronder een top 5 van populaire en meest bekende rode en witte wijnsoorten.

Lees meer over wijnsoorten

De 8 rode wijnsoorten die je moet kennen

Kom jij op de wijnkaart niet verder dan een merlot of een cabernet sauvignon? Wij vertellen je alles over 8 rode wijnsoorten, zodat jij als sommelier door het leven kan!

Lees meer over rode wijnsoorten
Glas en fles rode wijn