5 tips om minder plastic te gebruiken

De wereld een stukje schoner maken is zo moeilijk nog niet. We delen 5 tips met je hoe jij minder plastic kan gebruiken.

Tip 1: Breng je plastic flesjes terug

Lever statiegeldflessen netjes in; daar worden nieuwe flessen van gemaakt.

Lever de fles(jes) graag in:

  • met dop
  • met barcode op etiket goed scanbaar

En wist je dat op 1 juli statiegeld op kleine plastic flesjes wordt ingevoerd? Vanaf 1 juni stromen de eerste kleine plastic flesjes met statiegeld zelfs al in. De nieuwe flesjes met statiegeld zijn ook vanaf 1 juni al in te leveren bij een Albert Heijn-winkel bij jou in de buurt. Je herkent ze aan het nieuwe statiegeldlogo die op het etiket zit. Zo weet je precies welk flesje je kan terugbrengen, zodat deze weer gerecycled kan worden.

Tip 2: Denk wat groter

Koop shampoo en schoonmaakmiddelen in grote verpakkingen. In verhouding heb je minder verpakking en meer inhoud. Dat scheelt weer! Ook handig: van veel shampoos en handzeepjes zijn navulverpakkingen verkrijgbaar.

Tip 3: Neem je eigen tasjes of zakje mee

Als je boodschappen gaat doen neem je vast al een eigen tas mee. Maar denk ook eens aan hersluitbare zakjes voor groente en brood! Verkrijgbaar in de Albert Heijn-winkels.

Tip 4: Je voeding scheiden

Als we plastic beter scheiden, kan er meer gerecycled worden en is er minder grondstof nodig om nieuw plastic te produceren. Wil je weten waar wat in moet? Volg dan de logo’s van de Weggooiwijzer op (bijna) alle verpakkingen van Albert Heijn of kijk op afvalscheidingswijzer.nl van Milieu Centraal. In sommige grote steden wordt het plastic afval niet gescheiden ingezameld. Dat afval wordt dan alsnog bij het afvalbedrijf zo goed mogelijk gescheiden.

Tip 5: Slim bewaren

Een boterham mee naar school, stukjes gesneden fruit voor je kleintje of een restje komkommer: bewaar het allemaal in vershoudbakjes in plaats van boterhamzakjes.

Meer lezen?

5 vragen over plastic verpakkingen en milieu. Hoe

We trekken elke dag gemiddeld 7 verpakkingen open. Dat is veel te veel. Albert Heijn is al druk bezig met het minderen van plastic verpakkingen. We vertellen je er alles over.

Lees meer over plastic verpakkingen en milieu

Minder voedselverspillen? Zo doe je dat.

Door minder te verspillen kunnen we in Nederland 34 kilo voedsel per persoon per jaar besparen. Goed voor de wereld én voor je portemonnee!

Lees de 8 tips om voedselverspilling tegen te gaan

Duurzamer eten doe je zo!

Door duurzamer te eten, met duurzame producten of op duurzame manier, kan je jouw afdruk op de aarde (de impact op het milieu) verkleinen. Wij hebben 6 duurzame eettips voor je op een rij gezet!

Lees meer over duurzaam eten