De bekendste sushisoorten op een rijtje

Sushi betekent letterlijk ‘met azijn bereide rijst’. De herkenbare zwart-witte rolletjes met afwisselende kleuren zijn er in talloze soorten en maten. Maar eigenlijk zijn er vijf (basis-)soorten sushi, waar talloos veel variaties op mogelijk zijn. En we geven je nog een extraatje voor op de sushitafel!

 • Maki
 • Uramaki
 • Temaki
 • Nigiri sushi
 • Sashimi
 • Tempura

Maki

Als je aan sushi denkt, denk je waarschijnlijk meteen aan een maki sushi. Het is sushi in de meest simpele vorm. Deze sushi is ook redelijk makkelijk om zelf te maken. Je kan maki met allerlei ingrediënten vullen:

 • Met zalm (de meest bekende); ook wel sake maki
 • Met komkommer; kappa maki
 • Met tonijn; tekka maki
 • Met krab; kani maki
 • Met ei; tamago maki

Er bestaat zelfs een aparte benaming voor sushi zonder vis: de futo maki. Genoeg keuze in sushi voor een vega(n) lifestyle!

Sushi sake maki

Uramaki

Uramaki is, net als maki, een opgerolde sushirol. Waar bij de maki het zeewier aan de buitenkant zit, zit bij de uramaki de rijst aan de buitenkant. De vulling van uramaki kan oneindig afgewisseld worden met bijvoorbeeld verschillende sauzen en gefrituurde vis. Bekende sushisoorten, zoals de ebi tempura rol of de california roll, zijn variaties op de uramaki sushi. Kan jij raden uit welk land deze laatste komt? Hint: hij komt niet uit Japan!

Sushi uramaki met tonijn

Temaki

Deze sushi is, in tegenstelling tot de eerste twee, niet zo maar een klein hapje. De temaki, ook wel de sushi handroll, is eigenlijk een combinatie van een Japanse wrap en een ijshoorntje. De inhoud (vaak rijst, groente en vis) wordt in een zeewiervelletje gerold en wordt als geheel opgegeten. Japanners eten de temaki vaak onderweg, als snelle lunch bijvoorbeeld. Je hoort 'm dan ook zeker niet met stokjes te eten, maar lekker met de hand.

Temaki (handroll) sushi

Nigiri sushi

Voor nigiri sushi wordt een plakje (vaak rauwe) vis op een blokje sushirijst gelegd. De zeewier ontbreekt dus bij deze soort sushi. Door de licht zure sushirijst is deze sushi de perfecte manier om de pure smaak van de vis te proeven, en door de warmte van de rijst gaart de rauwe vis een klein beetje. Goed om te weten, de vis op deze sushi is niet altijd rauw. Verandert de vis die op de rijst wordt gelegd? Dan verandert ook de naam van de sushi. De tekka nigiri (met tonijn) en de sake nigiri (met zalm) zijn de populairste, maar je kan een nigiri natuurlijk ook eten met bijvoorbeeld ei of makreel. Lukt het jou om hem in één hap op te eten?

Nigiri sushi met zalm, garnaal en avocado

Sashimi

Ga je nog een stapje verder met het weghalen van ingrediënten van de traditionele sushirol, dan blijft alleen de rauwe vis over. We noemen deze dun gesneden plakjes rauwe zalm, tonijn, witvis of makreel, ook wel sashimi. Sashimi hoor je echt met stokjes te eten. Vaak met een beetje sojasaus. Wij vinden sashimi in zijn meest pure vorm het lekkerst: met helemaal niks. Hou je niet van rauwe vis? Probeer je eens deze koudgerookte zalm.

Sashimi zalm warmgerookt

Tempura

Eigenlijk mogen we dit geen sushi noemen, maar het is te lekker om niet mee te nemen in dit lijstje. Tempura, vaak bij sushi geserveerd, staat voor een Japanse manier van bereiden. Een ingrediënt wordt in beslag gedoopt en gefrituurd waardoor de bekende crispy buitenkant ontstaat. Een bekende soort is Ebi Tempura, met een grote garnaal in het midden. Er zijn ook voor tempura onwijs veel recepten!

Ebi tempura

Meer lezen?

Edama-mega lekker én gezond!

Deze Japanse snack wordt rechtstreeks uit de peul gegeten en is in Japan erg populair als bijgerecht bij bier. Benieuwd naar deze gezonde boon?

Lees meer over edamame

Sake: De bekendste Japanse rijstwijn

Sake, ook wel bekend als Japanse rijstwijn, is een unieke drank omdat het gemaakt is van gefermenteerde rijst in plaats van bijvoorbeeld druiven of tarwe. Benieuwd wat je allemaal kunt met sake?

Lees meer over sake

8 x de lekkerste poké bowlsauzen

Op zoek naar een lekkere saus voor je poké bowl? Bekijk hier een lijstje van de 8 lekkerste poké bowlsauzen en maak ze met onze tips lekker zelf!

Bekijk de 8 lekkerste poké bowlsauzen
Tonijn poké bowl met saus