Alles over zwarte thee

Met de geur van een chai latte of een sterke kop winterglow waan je je gelijk in winterse sferen. Met het korter worden van de dagen gaat niks boven een kop zwarte thee. Maar welke thee valt dan precies onder zwarte thee, en kan je er onbeperkt van drinken? We vertellen je alles over zwarte thee.

Wat is zwarte thee?

Zwarte thee wordt, net als andere theesoorten, gemaakt van de theeplant Camellia sinensis. Na het plukken van de bladeren wordt zwarte thee geoxideerd. Er wordt zo extra zuurstof toegevoegd: dit proces wordt ook wel verflensen of fermenteren genoemd. De theeblaadjes krijgen hierdoor hun bruine kleur: vergelijk het maar eens met een appel. Als je een hapje neemt en hem iets te lang laat liggen, wordt de binnenkant bruin. Vervolgens worden de inmiddels bruine blaadjes gedroogd en klein gemalen. Klaar om in jouw theezakje te doen!

Welke thee is zwarte thee?

De meest bekende soorten zwarte thee zijn: ceylon, earl grey en english breakfast. Dit zijn eigenlijk combinaties van verschillende zwarte thee uit gebieden over de hele wereld. Op de achterkant van de verpakking staat of er zwarte thee aan toegevoegd is. Sommige theesoorten bestaan slechts uit een mengsel van kruiden of smaakmakers, en zijn dus eigenlijk helemaal geen thee.

Thee met een smaakje

Door het oxideren krijgt zwarte thee een krachtige, bijna nootachtige smaak. De smaak is warmer, intenser, maar ook sterker dan groene thee en witte thee. Hoe bitter of sterk de thee is kan je natuurlijk zelf bepalen: als je hem minder lang laat trekken, is hij minder sterk. Sommige mensen drinken deze thee graag met melk (en suiker): het verzacht de smaak en is natuurlijk ontzettend lekker! Een bekend voorbeeld hiervan is een chai latte, of bijvoorbeeld deze ginger tea latte. Ook worden er vaak smaakjes aan toegevoegd. Vooral winterse smaken doen het goed met zwarte thee: denk aan sinaasappel, peer of appel en kaneel. Niet voor niks worden van zwarte thee standaard melanges gemaakt, zoals winterglow en herfstthee.

Hoeveel koppen per dag?

Zwarte thee draagt, net als andere soorten thee, bij aan je vochtinname op een dag. Met het drinken van 3 koppen zwarte (of groene) thee per dag, verlaag je je bloeddruk en verklein je de kans op een beroerte. Zwarte thee is dus zeker wel gezond! Omdat er veel cafeïne in zwarte thee zit (ongeveer 30 gram per kopje), moet je er ook weer niet te veel van drinken. Dit is dan ook de reden dat zwangere vrouwen, kinderen of vrouwen die borstvoeding geven, wordt afgeraden om meer dan vier kopjes zwarte thee per dag te drinken. Eventuele bijwerkingen waar sommigen over spreken, zullen dus vooral komen door de cafeïne.

Meer lezen?

Kruidenpotjes

Een kopje kruidenthee

Zowel in de zomer als in de winter: kruidenthee kan altijd. Maar wanneer is thee 'kruidenthee', en is het gezonder dan normale thee?

Alles over kruidenthee
Potje witte thee

Een thee voor de rijken?

Vroeger stond witte thee bekend als een thee voor de rijken, voornamelijk bij Japanse keizers en Britse koningen. Maar tegenwoordig kan je het ook gewoon vinden in je supermarkt.

Alles over witte thee
Matchapoeder

Zo maak jij de beste matcha thee

Pas op; matcha thee is hot! Op steeds meer plekken zie je producten met matcha voorbij komen. Ontdek hier de wonderewereld van matcha thee.

Lees meer