Gorgonzalig

Je bent een liefhebber of je gruwelt ervan. Meer smaken zijn er meestal niet als het om gorgonzola gaat. Met zijn uitgesproken smaak is deze kaas een veelgebruikt ingrediënt in vele Italiaanse recepten, maar ook los op bijvoorbeeld een kaasplankje zal de liefhebber ervan smullen! ‘Team gruwel’ laten we bij deze even buiten beschouwing, want wij zijn fan!

Gorgonzola op roze achtergrond

Wat is gorgonzola?

Gorgonzola is een Italiaanse blauwschimmelkaas waar blauwe schimmeladers doorheen lopen. Die schimmel is niet alleen eetbaar, maar zorgt ook voor een lekker pittige smaak. Lekker als je ervan houdt natuurlijk, want het is wel een uitgesproken smaak. Échte gorgonzola mag alleen gemaakt worden in een gebied rondom Milaan in Noord-Italië. Hierop staat een rood-geel logo met daarop Protected Designation of Origin.

Gorgonzola met peer en walnoten

Hoe smaakt gorgonzola?

Gorgonzola heeft als blauwschimmelkaas een pittigere smaak dan veel andere kaassoorten. Deze blauwschimmel smaakt scherp, zout en toch ook romig en heeft een klein beetje een bittere nasmaak. Gorgonzola kan kruimelig zijn maar ook smeerbaar, afhankelijk van de rijpheid. Omdat gorgonzola zo scherp smaakt, kan je deze kaas goed combineren met ingrediënten die juist een zoete of niet zo’n uitgesproken smaak hebben. Gebruik bijvoorbeeld fruit (peer combineert heel goed met gorgonzola), noten of honing. Wil je sowieso liever voor een zachtere smaak gaan? Dan kan je ook kiezen voor gorgonzola dolce, die minder lang rijpt dan de ‘piccante’. Dolce betekent jong en deze kaas is romiger van smaak en structuur dan de pikante versie van gorgonzola.

Hoe gezond is gorgonzola?

Over gezond kan je bij gorgonzola niet persé spreken. Er zitten in deze kaas wel eiwitten, mineralen en vitamine B12, maar gorgonzola is ook rijk aan verzadigd vet en bevat veel zout. Verzadigd vet is niet goed voor de bloedvaten en het natrium in zout zorgt voor een grotere kans op een hoge bloeddruk. Daarom is het verstandig om gorgonzola alleen met mate te eten en te zorgen dat je verder gevarieerd eet.

Mini pizza's quattro formaggi

Hoe gebuik je gorgonzola?

Deze Italiaanse lieveling is een ingrediënt dat te gebruiken is voor heel diverse gerechten. Voeg bijvoorbeeld wat verkruimelde gorgonzola toe aan een salade. Wordt ‘ie meteen een stuk spannender van! Maak gorgonzolasaus met boter en room en giet dit goddelijke goedje over vlees, groenten of over pasta natuurlijk. Of strooi wat gorgonzola over je pizza voor een pittige kick. Op een pizza quattro formaggi zit eigenlijk altijd gorgonzola. Ook risotto wordt instant smaakvoller en romiger met wat gorgonzola erin. Gorgonzola is verder een veelgebruikte kaas voor op een kaasplankje. Omdat de smaak van deze kaas vrij overheersend is, zorg je ervoor dat gorgonzola op een kaasplankje als (een van de) laatste gegeten wordt. Dan eindig je met een knaller van een kaas! Van gorgonzola kan, anders dan bij roodkorstkazen, ook de korst worden gegeten.

Waarmee kan je gorgonzola vervangen?

Gorgonzola kan je vervangen door andere blauwschimmelkaas zoals Blue Stilton of Blue d’Auverge. Hou je niet van blauwe kaas, dan zijn pittige cheddar of Gruyère ook mogelijk vanwege de wat sterkere smaak van deze kazen. Ben je op zoek naar een budget variant? Dan kan camembert ook een optie zijn. Hou er dan wel rekening mee dat de smaak van een gerecht hiermee ook behoorlijk verandert, omdat gorgonzola best een aanwezig ingrediënt is door z’n pikante smaak.
Originele gorgonzola is gemaakt van rauwe melk. Wil je geen rauwmelkse kaas eten omdat je bijvoorbeeld zwanger bent? Dan kun je gorgonzola vervangen door gepasteuriseerde kazen met een pittige smaak, zoals de harde kazen pecorino, manchego of Parmezaanse kaas. Maar er bestaat ook gewoon gorgonzola die gemaakt is met gepasteuriseerde melk. Of dit zo is, kan je terugvinden op het etiket.

Kies je favoriet

Gorgonzola van onze leverancier

Meer lezen?

Kaassoorten: een lekker overzicht

Kaas is ontzettend populair. Vandaar dat er ook zo ontzettend veel kaassoorten bestaan. Zo veel, dat je soms door de koeien de kaas niet meer ziet. Toe aan wat structuur? Bekijk het onverzicht.

Naar alle kaassoorten
De lekkerste Franse kazen

7 x Franse kazen

In totaal zijn er wel 365 Franse kazen! We hebben onze 7 toppers voor jou geselecteerd met daarbij de lekkerste recepten.

Ontdek meer over Franse kazen

Wat eet je bij de kaasfondue?

Niets is fijner om het knus en gezellig te maken en met vrienden en familie rond de fonduepan te zitten. Met deze 6 dips kan een heerlijk gezellig avondje kaasfonduen niet meer fout gaan.

Lees meer over kaasfondue