Eiwitten: alle feiten en fabels

Eiwitten, ook wel proteïne genoemd, zijn belangrijke bouwstenen voor je lichaam. Maar wat doen ze precies? Zijn ze gezond en wat zijn eiwitrijke bronnen? We geven antwoord op de meest gestelde vragen over eiwitten.

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten zijn bouwstenen voor je lichaam, net als koolhydraten en vet. Je lichaam kan sommige eiwitten zelf maken maar er zijn ook eiwitten die we uit ons voedsel halen, deze eiwitten noemen we essentiële aminozuren. Aminozuren zijn als ware de bouwstenen van een eiwit. Veel producten bevatten eiwitten, zowel in plantaardige als dierlijke producten. Het verschilt per persoon hoeveel eiwitten je lichaam nodig hebt, dit is afhankelijk van je geslacht, leeftijd, hoeveel je veel sport en nog veel meer verschillende factoren.

Wat doen eiwitten in je lichaam?

 

Het lichaam gebruikt eiwitten als bouwstoffen voor lichaamscellen. De huid, spieren, de botten en het bloed zijn opgebouwd uit eiwitten. Ook heeft het lichaam voortdurend eiwitten nodig om nieuwe cellen te maken of cellen te vernieuwen.

De meest eiwitrijke voeding: 

Zijn eiwitten gezond? 

Eiwitten heeft je lichaam nodig om goed te kunnen functioneren. Daarnaast schijnen ze goed te zijn voor je spieren en stofwisseling. Hoeveel eiwitten je nodig hebt is per persoon en leefstijl verschillend. Dit lichten we toe in het kopje hier onder.

Hoeveel eiwitten heeft een lichaam nodig? 

Volgens het Voedingscentrum hebben mensen per kilogram lichaamsgewicht 0,83 gram eiwit per dag nodig. Dat komt op zo’n 58 gram eiwit voor iemand die 70 kilo weegt. Wanneer je veel sport wordt je eiwitbehoefte hoger. Echter is het volgens het Voedingscentrum niet noodzakelijk om veel meer eiwitten te gaan eten. Wel wordt het extra belangrijk om op de timing en de kwaliteit van de eiwitten te letten als je als atleet beter wilt worden of spiermassa wil opbouwen.

Zitten er eiwitten in fruit? 

Fruit bevat weinig eiwitten. Er zijn wel fruitsoorten die meer eiwitten bevatten dan alle overige fruitsoorten. Voorbeelden van eiwitrijk fruit zijn: bessen, avocado, banaan, mango & aardbeien. Tip: van deze fruitsoorten kan je een lekkere smoothiebowl maken!

8x eiwitrijke tussendoortjes

Genoeg eiwitten binnenkrijgen op een dag kan soms een uitdaging zijn. Bekijk alle recepten en tips voor (soms) makkelijke, gezonde en vooral eiwitrijke tussendoortjes!

Naar eiwitrijke tussendoortjes
eiwitrijke repen

Eiwitrijk dieet

De naam ‘eiwitrijk eten’ zegt het al: het eten van producten waar veel eiwitten in zit. Maar in welke recepten en producten zitten nou veel eiwitten? En hoe begin je met een eiwitrijk dieet?

Lees alles over een eiwitrijk dieet

Is Griekse yoghurt gezond?

Hoe gezond is Griekse yoghurt nu precies? Zitten er veel eiwitten in? En wat is het verschil met gewone yoghurt? Krijg antwoord op al je vragen over Griekse yoghurt!

Lees alles over Griekse yoghurt