Wat is suiker?

Suiker is een zoete stof, die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals in fruit, groente en zuivel. Suiker wordt ook aan producten toegevoegd om het product zoeter te maken of om de structuur of houdbaarheid van het product te verbeteren. Suiker behoort tot de koolhydraten. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om dagelijks maximaal 50 gram te consumeren. Maar een maximum van 25 gram is nog beter, bijvoorbeeld met het oog op tandbederf.

Natuurlijk en toegevoegde suiker, wat is het verschil?

'Gezonde suiker' bestaat niet. Je lichaam maakt geen onderscheid tussen natuurlijke suikers, zoals in een appel of melk, en toegevoegd suiker, zoals in snoep. In fruit zitten fruitsuikers, namelijk glucose en fructose en in melk zit lactose, ook wel melksuiker genoemd.

Toegevoegde suikers

Toegevoegd suiker is suiker die door fabrikanten aan producten wordt toegevoegd. Ook kan je zelf suiker toevoegen aan je eten of drinken, bijvoorbeeld door suiker toe te voegen in je thee of koffie. Er bestaan suikervervangers zoals de zoetstoffen aspartaan en stevia. Deze suikervervangers geven een zoete smaak aan je eten of drinken zonder dat het echt suiker is.

Natuurlijke suikers

Toch is een appel wel gezonder dan snoep. In fruit zitten namelijk ook andere belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels en vitamine C. Fruit is dus gezonder dan snoep en snacks die wel veel suiker, maar verder weinig nuttige voedingsstoffen bevatten. Het advies is dan ook om 200 gram fruit per dag te eten. Ook melk en melkproducten leveren goede voedingsstoffen zoals eiwitten, calcium en vitamine B12.

Wat doet suiker met je lichaam?

Suiker bestaat uit fructose en glucose. Fructose wordt verwerkt door je lever. Glucose wordt opgenomen in bloed. Daarna zorgt het hormoon insuline ervoor dat de glucose in je weefsels terecht komt als brandstof.

Kwestie van wennen

Vind je minder suiker niet lekker? Probeer dan het volgende experiment:

Doe 4 weken een schep of klontje minder suiker in je koffie of thee. Je zal merken dat je smaakpapillen hier snel aan wennen. Neem je na deze afgesproken periode weer je normale suikerinname, dan zal je merken dat dit ineens heel zoet is.

Meer lezen?

Goedkope & gezonde recepten

Als je weet waar je op moet letten tijdens het boodschappen doen, zet je met een klein budget een heerlijke, gezonde maaltijd op tafel. Probeer het zelf!

Bekijk goedkope & gezonde recepten

Suikerbewuste recepten

Liever suikerbewust eten? Dat kan met deze heerlijke suikerbewuste recepten. Van suikerbewuste appeltaart tot bananen-noten brood.

Naar suikerbewuste recepten