latte art - cortado maken

Hoe maak je zelf de lekkerste cortado?

De cortado is een relatief nieuwe koffiesoort in Nederland maar is al langere tijd erg populair in landen als Portugal en Spanje. De naam cortado is afgeleid van het woord ‘cortar’, wat snijden betekent. De melk snijdt als het ware door de koffie heen. Hoe je deze heerlijke koffievarient maakt? We leggen het uit.

cortado maken intro

Wat is een cortado?

De cortado is een combinatie van espresso met warme melk. Vind je een cappuccino of flat white wat te veel? Dan kies je voor een cortado. De cortado is eigenlijk een kleine, sterkere variant van de café latte omdat er naar verhouding minder melk aan toegevoegd wordt.

cortado maken - Espresso shot

Cortado maken in 4 stappen

Een cortado maak je het makkelijkst als je een stoompijpje en melkkannetje tot je beschikking hebt maar ook zonder is het een fluitje van een cent. Je kunt dan de melk gewoon opwarmen in een pannetje.

  1. Maak een (dubbele) shot espresso klaar, net waar je zelf zin in hebt.
  2. Giet evenveel melk als espresso in een kannetje en warm deze op. Je wilt voorkomen dat je melkschuim creëert. Dit kun je doen door het stoompijpje tot de bodem van het melkkannetje te steken.
  3. Schenk de melk zorgvuldig bij de espresso. Hierdoor behoud je de mooie cremalaag van de koffie.
  4. Genieten!
cortado maken - De juiste hoeveelheid melk

De juiste (hoeveelheid) melk?

Een cortado maak je, net als bij vele andere koffievariaties, met volle melk. Wanneer je een mooie schuimlaag wilt creëren is de volheid van de melk van groter belang. Aangezien je voor het maken van een cortado geen melkschuim nodig hebt kun je dus kiezen voor een melksoort die je zelf het lekkerst vindt. Je kunt deze koffie ook prima met plantaardige melk bereiden. Het werkt wel het beste om een barista variant te gebruiken.Meer melk?

Dezelfde ingrediënten, maar dan anders

Verschil tussen een cortado en een flat white

De flat white kent zijn oorsprong in Australië en heeft wel degelijk wat raakvlakken met de cortado. Het grootste verschil is de hoeveelheid melk. Deze Australische koffievariant lijkt op het eerste gezicht namelijk meer op een cappuccino, dat komt omdat er 2x zoveel melk als espresso in zit.

Verschil tussen een cortado en een espresso macchiato

De espresso macchiato, het Italiaanse broertje van de cortado, is ongeveer even groot. Het belangrijkste verschil tussen de 2 is dat de melk bij een espresso machiatto opgeschuimd is.

Meer lezen?

Flat white die wordt ingeschonken

Stappenplan voor de beste flat white

Deze Australische koffie is best lastig om te maken. Durf jij het aan? Wij leggen het je in deze blog uit.

Bekijk hoe jij de lekkerste flat white kan maken
Espresso macchiato

Zelf de lekkerste espresso macchiato maken

Barista in eigen huis? Lees dan al onze tips voor het maken van de perfecte espresso macchiato.

Bekijk hoe je zelf de lekkerste espresso macchiato kan maken
Kopje espresso

In 4 stappen de perfecte espresso

Een espresso is de basis van vele koffiesoorten. Maar er zit nogal een verschil tussen het ene kopje koffie en het andere. We helpen je met deze stappen een koffieboon kiezen voor jouw espresso.

Maak zelf een espresso