Een bijzondere kerst

De decembermaand komt eraan en dat doet steeds meer denken aan die gezellige feestdagen. Hoe zal kerst er in 2021 uitzien? Dat kerst dit jaar anders dan anders zal zijn weten we zeker. Maár kerst met een kleiner gezelschap hoeft niet te betekenen dat het minder feestelijk wordt. Juist niet. Er zitten namelijk ook zeker voordelen aan. We snappen dat het even schakelen is, maar met onderstaande tips heb je hét recept voor een bijzondere kerst!

Laat de voorpret vast beginnen

Sommigen vinden de voorpret leuker dan de 2 kerstdagen zelf. Je kan erop die manier nóg langer van genieten. Plannen maken, inspiratie opdoen, huis versieren of andere crea-bea-dingen. Die voorpret die je ieder jaar na het grote pepernotenfestijn hebt, kan nog steeds doorgaan. Misschien niet meer langs alle mooi versierde winkels en winkelstraten voor de grote kerstinkopen, maar als je het thuis net zo gezellig maakt met leuke kersversiering hoef je niks te missen. Neem op een knusse winteravond de tijd om alvast in de kerstsfeer te komen door de lekkerste kerstproducten te bekijken of een kerstmenu samen te stellen.

Samen koken

Een kerstmenu voor alleen het gezin of 2 gasten is zo’n voordeel. Geen haast meer want jullie bepalen zelf het tempo. Geen stress meer omdat het dit keer niet zo pietje precies hoeft voor de hele familie. En vooral alleen eten wat jullie lekker vinden. Dat maakt samen koken extra leuk. Van alles zelf bereiden tot aan kant-en-klaar. En als je toch bezig bent, maak dan een portie extra voor die ene buurman/-vrouw die zelf lastig iets lekkers in de keuken kan maken. Zo kunnen we er toch voor elkaar zijn. Inspiratie nodig? Ook dit jaar vind je weer heel veel feestelijke recepten in ons uitgebreide kerstmenu. Je kan zelf bepalen hoe gek je het maakt. Om daarna op de bank te ploffen voor een gezellige kerstfilm.

Bij elkaar en toch op afstand

Samen aan tafel om te genieten van al het lekkers met wie het wel kan? Daar hebben we tips voor.

Vier het buiten, met een winter bbq of kerstwandeling

Buiten kan je meer afstand houden. Wel zo makkelijk. En verstandig. Zet de (winter) bbq en de buitenkachel aan. Warm jezelf extra op met een heerlijk glas glühwein of een warme beker chocolademelk. Knus én eens wat anders. Je kan natuurlijk ook het kokkerellen en lange tafelen links laten liggen en voor een wandeling gaan met iemand die je dierbaar is of iemand die een hart onder de riem kan gebruiken. Een mooi stuk bos, het strand of lekker op de heide. Het zijn perfecte plekken voor een kerstwandeling. Tijd voor elkaar en goede gesprekken horen ten slotte óók bij kerst vieren.

Om en om bij elkaar kerst vieren

Waarom alleen op de 2 officiële kerstdagen kerst vieren? Een kerstbrunch, -lunch of -diner hoeft natuurlijk niet alleen op 25 en 26 december te vallen. Splits het kerstdiner op in meerdere dagen en ga om en om bij elkaar coronaproof kerst vieren. Maak thuis alvast wat lekkers en neem het mee, zodat je elkaar in de keuken niet in de weg hoeft te lopen. Zo kan je meerdere keren kerst vieren en toch samen zijn in coronatijd. Oh, en zo zijn alle taken (en rommel) ook wat meer verspreidt.

Dek de tafel op een slimme manier

Door de tafel op een slimme manier te dekken, kan je de onderlinge afstand goed bewaren. Met naamkaartjes kan je je gasten op een leuke manier naar hun plek wijzen. En als je dan toch de hele avond op je plek moet blijven zitten, kan je de tafel extra leuk aankleden. Daarom hebben we dit jaar alles in huis gehaald om zo het kleinere diner toch extra sprankelend te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van gouden bestek, gouden onderborden of een zelfgemaakte menukaart?
Ook voor de opmaak van de gerechten kan je extra uitpakken. Trap je het kerstdiner af met een borrel en lekkere hapjes? Bereid de hapjes in aparte glaasjes of leg de hapjes voor iedereen op een apart bordje. Voor de rest van de gangen kan je natuurlijk de borden mooi opmaken als een echte chef-kok. Een uitgebreide kans om je gerechten te laten shinen.

Spellen spelen op afstand

Speel je het liefst allerlei spelletjes tijdens kerst? Kijk je ernaar uit om iedereen éindelijk te verslaan? Dan kunnen we je geruststellen, want er zijn genoeg spelletjes waarbij je op je plek kan blijven zitten. Misschien is dat zelfs wel in jouw voordeel. Wat dacht je namelijk van ‘Wie ben ik?’, een pubquiz of ‘2 leugens, 1 waarheid’?

  • Wie ben ik?: elke speler krijgt een post-it voor op z’n voorhoofd met daarop een persoon of voorwerp geschreven. Iedereen mag om en om maximaal 10 vragen stellen om te raden wat er op het kaartjes staat. Wie met het minst aantal vragen heeft geraden wie hij/zij is, wint.

  • 2 leugens, 1 waarheid: elke speler bedenkt 2 leugens en 1 waarheid over zichzelf. Om en om raad je welke van de 3 de waarheid is. Wie de meeste juiste waarheden raadt, heeft gewonnen.

  • Pubquiz: dit spel heeft wat voorbereiding nodig, maar dan heb je ook wat. Zo werkt het. De Quizmaster maakt van tevoren minimaal 4 thema’s (bijvoorbeeld muziek, film, sport en dieren) waar ongeveer 10 vragen onder vallen. Stel met de vragen een Kahoot op. Maak teams en je bent er klaar voor. Of ga voor een kant-en-klare pubquiz. En weet je wat handig is? Je kan het online spelen, dus hoe meer spelers, hoe leuker.

Geniet er ook vooral van!

Ondanks dat het dit jaar anders dan anders zal zijn, blijf ook genieten van het samenzijn met de mensen met wie het wél kan. Een kleinere groep betekent ook meer aandacht voor elkaar. Hoe vaak heb jij aan het eind van het kerstdiner die ene tante of oom écht gesproken? Juist, daarom is een kleiner aantal helemaal zo gek nog niet. Meer aandacht voor elkaar en wie weet geniet je wel meer van kerst dan voorgaande jaren.
En tot slot, dit jaar was (en is nog steeds) voor iedereen een bewogen jaar. Sta deze dagen daarom extra stil om te genieten. Met bovenstaande tips heb je hét recept voor een bijzondere kerst.

Meer lezen?

De top 5 populaire wijnsoorten op een rij

Er zijn veel wijnsoorten en als beginnende wijndrinker kan je soms weleens verdwalen in de keuze. Daarom vind je hieronder een populaire en bekende top 5 van rode- en witte wijnsoorten.

Lees meer over wijnsoorten

Wat heb je allemaal nodig voor gourmetten?

Het is een hele klus om niets te vergeten wanneer je gaat gourmetten. Geen nood, wij helpen graag met een overzichtelijk gourmet boodschappenlijstje.

Dit heb je nodig

Thuis uiteten met 5 unieke menu's

Op dit moment kunnen we de restaurants niet opzoeken, maar we kunnen het gevoel van uiteten wel in huis halen. Met deze thuis-uiteten-menu’s kan je thuis net doen alsof je in een restaurant zit.

Pak thuis uit met deze 5 menu's