Winter BBQ
Winter BBQ

Winter BBQ

De barbecue opbergen als de zomer afgelopen is? Nee hoor, in de winter maak je net zulke lekkere barbecuegerechten. Van bijzondere stukken vlees die je langzaam gaart tot de lekkerste bijgerechten in winterstijl. Steek de kolen maar aan!

Winter BBQ-recepten

Côte de boeuf van de barbecue: zo doe je dat
Côte de boeuf van de barbecue: zo doe je dat

Côte de boeuf van de barbecue: zo doe je dat

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 bol knoflook
  • 4 el traditionele olijfolie
  • 1 kg diepvries côte de boeuf
  • 3 semigedroogde tomaten
  • 5 blaadjes vers salieblaadje
  • 50 ml balsamicoglazuur
  • 2 el crème fraîche
  • 2 el milde yoghurt
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • gasbarbecue
  • vleesthermometer
  • aluminiumfolie
  • staafmixer
  1. Zet de barbecue aan. Snijd het bovenste kapje van de knoflook en zet de bol in een vuurvaste schaal. Besprenkel met de helft van de olie en pof ca. 45 min. op een gesloten barbecue. Neem de knoflook van de barbecue en laat afkoelen.
  2. Bestrooi de côte de boeuf rondom met peper en zout. Bestrijk het vlees met de rest van de olie en gril ca.12 min. op de barbecue. Keer halverwege. Snijd ondertussen de tomaten en salie fijn en meng met het balsamicoglazuur. Bestrijk het vlees rondom met het glazuur. Steek de thermometer in het vlees, maar zorg ervoor dat je het bot niet raakt. Stel de thermometer in op 60 °C (medium). Braad het vlees rustig in ca. 25 min. tot het de juiste temperatuur heeft bereikt. Keer elke 5 min. en bestrijk telkens met het glazuur. Neem het vlees van de grill en laat afgedekt onder aluminiumfolie 15 min. rusten.
  3. Wip ondertussen met een mes de tenen uit de bol knoflook. Doe met de crème fraîche, yoghurt, peper en eventueel zout in een kom en pureer met de staafmixer. Snijd het vlees in plakken en serveer met de knoflooksaus.
Winter BBQ met kerst: wat zijn de mogelijkheden?
Winter BBQ met kerst: wat zijn de mogelijkheden?

Winter BBQ met kerst: wat zijn de mogelijkheden?

Tijdens de kerst denk je waarschijnlijk aan een mooi gebraad in het midden van de tafel. Goed nieuws: dat kan heel goed op de barbecue. Van malse varkenshaas tot sappige picanha: gaar het vlees langzaam en zorg ervoor dat je een kernthermometer hebt, dan kan er weinig misgaan. Ook kleinere stukken vlees, zoals biefstuk en kip van de barbecue zijn feestelijk, zeker met zelfgemaakte barbecuesaus. Sluit het diner af met een kaasje van de grill of gegrilde peer met citroenyoghurt.

Winter BBQ: wat zijn lekkere bijgerechten?

Bijgerechten voor de winterbarbecue kun je op de barbecue bereiden of, om daar ruimte voor het hoofdgerecht te houden, gewoon binnen op het fornuis of in de oven. Op de barbecue gril je gemakkelijk wat groenten of pof je aardappelen. Schenk er een paar lepels kruidenolie over en je hebt een feestelijk bijgerecht. In de keuken maak je dan nog met gemak een lekker frisse venkelsalade of rucolasalade met peer, of gewoon klassieke rodekool met appeltjes en spruitjes!

Winter BBQ: wat zijn lekkere bijgerechten?
Winter BBQ: wat zijn lekkere bijgerechten?
Winter BBQ organiseren: hoe doe je dat?
Winter BBQ organiseren: hoe doe je dat?

Winter BBQ organiseren: hoe doe je dat?

Een barbecuefeestje in de winter: waarom niet? Leg als je de kou gaat trotseren dekentjes neer en steek een vuurkorf aan. De barbecue zelf zorgt gelukkig ook al voor wat warmte. Maak van tevoren koude bijgerechten klaar zodat je ze niet warm hoeft te houden. Om je gasten wél warm te houden, kun je thermoskannen met thee of glühwein neerzetten. Een andere optie: maak het eten buiten klaar en serveer het binnen. Er zijn altijd wel mensen die even met je mee willen naar de barbecue om je gezelschap te houden.

Borrelbrood

Wie houdt er niet van? Warm, knapperig brood gevuld met kruidenboter en kaas. Bekijk de receptvideo van Allerhande en ga aan de slag.

Brood snijden
Verwarm de oven voor op 180 graden of steek de barbecue aan. Snijd 1 ongesneden brood aan de bovenkant diagonaal in, maar snijd ‘m niet helemaal door. Laat ongeveer 3 centimeter tussen de sneden. Snijd het brood haaks op de sneden nogmaals aan ...

01:52