Orzo: alles wat je moet weten

Orzo! Deze kleine rijst look-a-like staat voor veel meer dan dat. Van soep tot risotto, orzo voelt zich echt overal thuis. Alleen wat is orzo precies en waar wat kan je er allemaal mee? Wij helpen je graag met het antwoord op die vragen en meer.

Wat is orzo precies?

Orzo lijkt op rijst en op pasta, maar wat is het nou? Hoewel orzo dus vorm van een rijstkorrel heeft is het toch echt een pastasoort. Orzo betekent in het Italiaans gerst, maar is ook bekend onder de naam riso. Naast Italië wordt orzo ook gebruikt in de Griekse, Turkse, Arabische en Israëlische keuken.

Wat kan je met orzo maken?

In Italië wordt orzo vooral gebruikt als verrijker van soep en in Griekenland wordt het gebruikt in een pilav. Je kan orzo ook gebruiken om een salade wat meer body te geven. Of wat dacht je van het maken van een Arabische tajine met orzo? Deze korrelvormige pastasoort wordt ook gebruikt in risotto ’s. De pasta is namelijk minstens net zo smeuïg als risotto rijst, maar heeft een veel kortere kooktijd. Dan kan je ook weer sneller aan tafel.

Hoe bereid je orzo?

Het bereiden van orzo is erg makkelijk. Je kan orzo namelijk gewoon koken in ruim kokend water. Kijk even op de verpakking hoe lang je de orzo moet koken. Hoewel dat de meest gangbare manier is, kan je het ook op een andere manier bereiden. Als je bijvoorbeeld een risotto maakt, dan kook je de orzo mee in de bouillon.

Hoe gezond is orzo?

Oh ja, nog even over de voedingswaarde! Orzo lijkt dan wel stiekem op rijst, maar het is gewoon een pastasoort. Orzo wordt meestal gemaakt van durum tarwegriesmeel. De voedingswaarde zijn dus te vergelijken met andere pastasoorten die van tarwegriesmeel worden gemaakt. Orzo past wel in een gezond voedingspatroon, maar er zijn gezondere alternatieven als bijvoorbeeld zilvervliesrijst of volkoren pasta.

Meer lezen?

Terug van weggeweest: de kweepeer

Een tijd lang is de kweepeer in ons land uit beeld geweest, maar inmiddels is deze vrucht weer hard op weg om een plekje in de Nederlandse keukens te heroveren. Lees alles over kweepeer!

Lees alles over kweepeer

Waarom je iedere dag gemberthee wil drinken

Gemberthee in een restaurant, café, op je werk of lekker thuis op de bank: eigenlijk is gemberthee niet meer weg te denken. Ontdek de voordelen van dit lekkere drankje.

Lees meer over gemberthee

Gezonde groentesoorten

Niet iedere groentesoort is hetzelfde. Leer de verschillen in voedingsstoffen kennen middels onze top 5 van favoriete gezonde groentesoorten!

Lees meer over gezonde groentesoorten