Onze top 5 favoriete en gezonde groente

Iedere groentesoort heeft veel voordelen voor je gezondheid en hangt samen met een lager risico op chronische ziekten. Daarom is het advies om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Toch is niet ieder groentesoort hetzelfde. Leer de verschillen in voedingsstoffen kennen middels onze top 5 van favoriete groenten!

Waarom is groente zo gezond?

Groente bevatten belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen en voedingsvezels. Denk bijvoorbeeld aan vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. Deze voedingsstoffen heeft je lichaam nodig om gezond te blijven. De hoeveelheden voedingsstoffen verschillen tussen de verschillende groentesoorten. Daarnaast bevat groente weinig calorieën en veel vezels, wat goed is voor de spijsvertering.

Wat zijn de gezondste groentesoorten?

Geen enkel groentesoort bevat alle voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. Ieder groentesoort heeft zo zijn eigen kwaliteit, waardoor het juist belangrijk is om te variëren. Probeer daarom zo veel mogelijk verschillende soorten groente te eten tijdens je maaltijden. Dat kan ook tijdens je ontbijt, lunch of tussendoor zijn. Zo kom je eerder aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente van 250 gram.

Leer de kwaliteiten kennen van onze top 5 groentesoorten

Onderstaande top 5 van onze favoriete groente kan je helpen om de verschillen te leren kennen en makkelijker keuzes te maken.

1. Wortel

Wortelen zijn er in verschillende maten, kleuren en namen. Bospeentjes zijn lange smalle wortelen, waarbij het groene blad er nog aan zit. Als ze gewassen zijn en het groene blad eraf is gehaald, dan heten ze waspenen. Daarnaast is er ook nog een winterpeen, een grote dikkere wortel. Eén van de belangrijke voedingsstoffen in wortelen is betacaroteen. Betacaroteen bevat carotenoïden, dat in je lichaam wordt omgezet in vitamine A. Vitamine A helpt vervolgens bij het gezond houden van de huid en is goed voor het gezichtsvermogen. Wortelen komen in veel keukens voor. Aziatisch, Arabisch, maar ook zeker in Nederlandse keuken komen ze regelmatig voor. Denk bijvoorbeeld aan hutspot. Wortelen zijn dus in veel recepten een favoriet!

Heb je wel eens gehoord van de pastinaak? Hij is familie van de wortel en in de volksmond wordt-ie ook wel witte peen genoemd. Hij heeft een andere smaak dan de winterpeen, maar je kunt ’m dezelfde functie geven in een gerecht.

2. Broccoli

Ook de mooie bloemvormige broccoli heeft veel goede kwaliteiten. Zo is broccoli rijk aan vitamine C en foliumzuur. Vitamine C helpt bij een goede weerstand en foliumzuur (ook wel vitamine B11 genoemd) is nodig voor een goede bloedvorming in je lichaam. Daarnaast zorgt foliumzuur voor vermindering van vermoeidheid. Het makkelijke is dat je met broccoli volop variëren. Deze broccolirecepten laten zien wat alle mogelijkheden zijn. Denk bijvoorbeeld aan een broccolischotel, pasta met broccoli, broccolisoep, stamppot met broccoli en broccolirijst. Vergeet niet de stronk mee te koken want ook die zit vol vitamines!

3. Boerenkool

Wist je dat de Fransen de boerenkool ‘chou frisé’, ofwel ‘kool met krulletjes’ noemen? Die krullen zien we niet altijd, want we zien boerenkool veelal gesneden in de winkel liggen. Omdat boerenkool wel van een beetje kou houdt, zoals veel koolsoorten, groeit deze groente in de winter erg goed. Net als bij wortelen, zit boerenkool boordevol met vitamine A. Wie denkt aan boerenkool, denkt al snel aan boerenkoolstamppot. Maar er zijn nog zo veel meer variaties met deze bijzonder lekkere en voedzame groente. Probeer boerenkool bijvoorbeeld eens in je smoothie. Zo krijg je gemakkelijk al heel veel goeds binnen.

4. Rode biet

De rode kleur van de rode biet komt door de natuurlijke kleurstof betanine die erin zit. De rode biet is voornamelijk bron van kalium. Kalium ondersteunt de bloeddruk, draagt bij aan de normale werking van het zenuwstelsel en is goed voor de werking van de spieren. De rode kleur van de bietjes geven ieder recept een vleugje kleur. Je kan het rauw eten, door bijvoorbeeld een geraspte biet door een salade te doen, maar ook ‘s ochtends door pannenkoekjes is de biet verrassend lekker!

5. Paprika

Rood, geel, oranje of groen, met paprika is het een feestje! Alle kleuren paprika zijn rijk aan vitamine C. Goed voor je weerstand dus, maar vitamine C verhoogt ook de ijzeropname. Daarnaast is de rode paprika een bron van foliumzuur, vitamine E en vitamine B6. Vitamine E ondersteunt de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade/stress en vitamine B6 is goed voor de vorming van rode bloedcellen. Met paprika kan je eindeloos variëren. Ze zijn ook nog snel en makkelijk te bereiden. Doe ze bijvoorbeeld door een salade heen of vul de paprika met allerlei lekkers. Ja, zelfs op een pizza zijn ze heerlijk!

Meer lezen?

Opengesneden citrusvruchten

Gezonde fruitsoorten

Iedere fruitsoort heeft zo z'n kwaliteiten. Maar welk fruit kies je dan precies? We hebben onze favoriete top 5 gezonde fruitsoorten voor je op een rijtje gezet.

Lees meer over gezonde fruitsoorten
sperziebonen_spruitjes

10x de meest vezelrijke groenten

Vezelrijke voeding is belangrijk voor het gezond houden van je darmen. Met dit lijstje van de top 10 meest vezelrijke groenten helpen we je aan je dagelijkse hoeveelheid vezels.

Lees over de meest vezelrijke groenten
Seizoensgroente- en fruit

Seizoensgroente en -fruit

Groente en fruit uit het seizoen en van eigen bodem zijn het allerlekkerst. Ontdek welke groente- en fruitsoorten in welk seizoen groeien.

Lees alles over seizoensgroente en -fruit