Top 5 favoriete en gezonde fruitsoorten

Fruit zit boordevol met vitamines, mineralen en voedingsvezels. Het ene fruitsoort bevat meer van het ene en het andere fruitsoort meer van het andere. Juist door de verschillen is het gezond om verschillende soorten fruit te eten. Gewoon uit een schaaltje of verwerkt in een fruitig recept. De verschillen hebben we in ieder geval voor je op een rij gezet door een top 5 van ons favoriete fruit te maken. Hierdoor wordt het uitkiezen van fruit vast makkelijker!

Waarom is fruit zo gezond?

Dat het eten van fruit gezond is, is er bij velen met de paplepel ingegoten (lekkerlijk én figuurlijk). Het eten van fruit hangt samen met een lager risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Daarom vind je fruit ook terug in de Schijf van Vijf. Fruit bevat in verhouding tot het gewicht weinig calorieën en juist veel van de volgende voedingsstoffen:

  • vezels

  • suikers

  • vitamines

  • mineralen

Wat zijn de gezondste fruitsoorten?

Laten we voorop stellen dat ieder fruitsoort gezond voor je lijf is. Ieder fruitsoort heeft zo zijn eigen kwaliteiten, dus niet één fruitsoort heeft alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Daarom is variëren zo belangrijk. Omdat er zoveel verschillende soorten fruit zijn, is kiezen soms lastig. Onderstaande top 5 van onze favorieten zal je een handje op weg helpen.

1. Grapefruit

Grapefruit is een tropische citrusvrucht met een zoete, zure en ietwat bittere smaak. Dit fruitsoort is ontstaan in Jamaica, uit een mix van de pompelmoes (Citrus maxima) en de sinaasappel (Citrus sinensis). De grapefruit bevat heel wat vitamines en mineralen, maar de vrucht is voornamelijk rijk aan vitamine C. Vitamine C helpt onder andere bij een goede weerstand en draagt bij aan een vermindering van vermoeidheid. Gebruik jij grapefruit graag in een smoothie of in een lekkere salade om het extra fris te maken? Grapefruit maakt veel recepten nog lekkerder!

2. Blauwe bessen

Een andere favoriet is de blauwe bes. De blauwe bes is een plant uit de heidefamilie (Ericaceae) en komt oorspronkelijk uit het noordoosten van de Verenigde Staten. De mooie kleur en smaak is aantrekkelijk, maar de voedingsstoffen die erin zitten maakt deze kleine bes nog aantrekkelijker. Zo is de blauwe bes rijk aan vitamine K en is het een bron van vezels. Vitamine K helpt bij een normale bloedstolling in het lichaam en is goed voor je botten. Doe ze ‘s ochtend in je kommetje met yoghurt, door je smoothie of bak er muffins mee. Smullen maar! Bekijk hier alle recepten met blauwe bessen.

3. Frambozen

Een echte bron van vitamine C en foliumzuur (ook wel vitamine B11 genoemd). De framboos behoort tot de rozenfamilie en is een zusje van de braam. Oorspronkelijk komt de framboos uit Oost-Azië, maar tegenwoordig kan je ze overal in Nederland vinden. Gewoon in je achtertuin dus. De framboos is vooral rijk aan vitamine C en foliumzuur (vitamine B11). Vitamine C zorgt voor een goede weerstand en foliumzuur (vitamine B11) is goed voor een normale bloedvorming. Dit rode vruchtje geeft ieder recept dus een gezonde twist!

4. Kiwi

Een smaakexplosie in je mond. Dat kunnen we van de kiwi wel zeggen. Ondanks dat tegenwoordig de meeste kiwi’s uit Nieuw-Zeeland komen, ligt de oorsprong van de kiwi in China. De kiwi is een natuurlijke bron van kalium en foliumzuur, maar is ook rijk aan vitamine K, vitamine C en vezels. Zo zorgen vezels voor een goede spijsvertering en draagt de kalium bij tot de normale werking van het zenuwstelsel en is het goed voor de werking van de spieren. Voor sporters is een kiwi daarom erg waardevol, net als bananen. Maak bijvoorbeeld ijsyoghurt met kiwi en je hebt gelijk een goede start van je dag!

5. Avocado

Je zou het in de eerste instantie niet denken, maar avocado behoort tot de vruchtgroente. Het is van oorsprong een vrucht, maar het wordt vaak als groente gegeten. Daarom wordt avocado ook wel gezien als groente. De avocado groeit aan een boom die wel 20 meter hoog kan worden en komt oorspronkelijk uit Mexico. Avocado’s bevatten in tegenstelling tot andere groenten veel goede (onverzadigde) vetten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten en kan uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekten. De hoeveelheid vetten betekent wel dat een avocado veel calorieën bevat. Laat je hierdoor niet afschrikken. Eet bijvoorbeeld een halve avocado en bewaar de rest met wat citroensap er overheen. De citroensap zorgt ervoor dat de avocado langer goed blijft. Lees hier alles over avocado’s en bekijk lekkere recepten.

Meer lezen?

Sumak: de smaakmaker uit het Midden-Oosten

Voor ons redelijk nieuw, maar een veel gebruikt kruid in het Midden-Oosten: sumak. Deze smaakmaker heb je misschien al eens voorbij zien komen in een kookboek maar wat is het eigenlijk?

Meer over sumak
Sumak

8x gezonde snacks voor een dagje uit

Wij zetten 8 heerlijke en gezonde snacks voor je op een rijtje. Ideaal voor een dagje uit of een bezoek aan een pretpark!

Lees over gezonde snacks

Seizoensgroente en –fruit

Groente en fruit uit het seizoen en van eigen bodem zijn het allerlekkerst. Ontdek welke groente- en fruitsoorten in welk seizoen groeien.

Lees meer over seizoensgroente en -fruit
Seizoensgroente- en fruit