Goede voorbereiding is het halve werk

Het is weer voorjaar. De bloemen gaan langzaam weer open, de vogels fluiten je wakker, de dagen worden iets langer en de zon gaat meer schijnen. Maar dit betekent ook… Tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. Misschien is dit niet je lievelingsactiviteit, maar wat we wel weten: goede voorbereiding is het halve werk. Daarom geven wij je wat tips voor je aan de grote lenteschoonmaak begint!

 • Bedenk wat je gaat schoonmaken
 • Wees realistisch
 • Maak een checklist
 • Bedenk wat je nodig hebt
 • Maak een tijdsplanning
 • Zet ramen en deuren open
 • Ruim op en ontspul
 • Verdeel en heers
 • Maak er iets leuks van

1. Bedenk wat je gaat schoonmaken 

Begin met te bedenken wat je allemaal schoon gaat maken. Kan de oven, de wasmachine, of de bank ook een flinke schoonmaakbeurt gebruiken? En wil je de tuin ook helemaal aanpakken? Zo kun je je beter voorbereiden op de volgende stappen.

  2. Wees realistisch 

  Meteen een tip die hierbij aansluit: wees realistisch. Hoewel je misschien het liefst alles in keer wilt doen, moet het allemaal wel haalbaar blijven. Je kelder, zolder, hele keuken, badkamer, tuin, woonkamer en alle slaapkamers: dat is niet te doen in één enkele dag. Bedenk je dus goed wat het hoogst nodig is en wat je ook later kan aanpakken.

  3. Maak een checklist  

  Maak van alles wat je schoon wilt gaan maken, een uitgebreide checklist. Zo weet je zeker dat je niets vergeet, en breng je ook een beetje overzicht in de grote schoonmaak. Gebruik bijvoorbeeld onze uitgebreide checklist.

   

  4. Bedenk wat je nodig hebt 

  Als je hebt bedacht wat je allemaal wil schoonmaken (en wat niet), kan je een lijst maken met wat je allemaal nodig hebt. Voordat je meteen alles in huis gaat halen, check eerst even wat je allemaal nog in huis hebt. Je hebt vaak meer dan je denkt, en veel keukenproducten kunnen ook als schoonmaakmiddel worden gebruikt.

   

  5. Maak een tijdsplanning 

  Als je hebt bedacht wat je allemaal schoon gaat maken, is het het makkelijkst om een tijdsplanning te maken. Dat scheelt een boel stress en gedoe gedurende de lenteschoonmaak. Begin met datgene waar je het meest tegenop ziet: dan heb je het vervelendste meteen gehad.

  6. Zet ramen en deuren open 

  Voor je begint, is het wel zo lekker om alles eerst even helemaal te laten luchten. Nu het weer wat warmer wordt buiten, kan het geen kwaad de ramen en deuren even helemaal open te zetten. Kom maar op met die frisse lucht!

  7. Ruim op en ontspul!

  Door je huis op te ruimen ben je al halverwege. Een tip hierbij is om per ruimte (bijvoorbeeld de keuken), alles uit de laatjes en kastjes te halen en te bedenken: heb ik dit echt nodig? Haal je plezier uit dit product? Minder spullen zorgen ten slotte voor minder rommel, en dus voor minder schoonmaakwerk.

  8. Verdeel en heers 

  Dacht je dat je het allemaal alleen moest doen? Of dat je kinderen te jong zijn om op te ruimen? Echt niet! Iedereen kan op zijn of haar eigen manier meehelpen. Onkruid plukken in de tuin, de eigen kamer opruimen, of helpen met stofzuigen: je familieleden of huisgenoten kunnen meer dan je denkt. En zo is het nog gezellig ook!

  9. Maak er iets leuks van 

  Schoonmaken hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Zeker met deze voorbereidende tips, ga je goed voorbereid de voorjaarsschoonmaak in. Maak een van deze makkelijke recepten, zet je favoriete podcast of muziek op en ga lekker aan de slag. En eh… Zo ben je ook nog eens lekker in beweging.

  Extra schoonmaaktip

  Als laatste nog even een extra tip voor tijdens het schoonmaken: maak eerst alles droog schoon, en dan alles nat schoon. Begin met stofdoekjes, stofzuigen en ga dan pas dweilen en met een nat doekje overal langs. Het beste kun je werken van boven naar beneden: eerst hoge kastjes, dan lagere en dan de vloer. Dat scheelt dubbel werk!

  Meer lezen?

  9x schoonmaakhacks voor in huis

  Het hele huis schoon en fris. Wij helpen je op weg met het schoonmaken van de wasmachine, oven, inductieplaat, afzuigkap, stoffen bank en tapijt!

  Lees de 10 schoonmaakhacks
  Schoonmaaksop

  Alles over duurzaam schoonmaken

  Wat is er lekkerder dan een schoon en fris huis? En wij Hollanders zijn een poetsgraag volkje. Wij geven je tips om duurzaam aan de slag te gaan.

  Lees meer over duurzaam schoonmaken
  Aanrecht met schoonmaakartikelen

  Handige tips om buiten te eten

  Niks is lekkerder dan op een warme zomerdag buiten eten. We geven je graag een paar handige tips voor tijdens het buiten eten met een vleugje inspiratie voor overheerlijke recepten.

  Lees de tips voor buiten eten
  Buiten eten: tips en tricks