Alles over witte thee

Zoals je al misschien eerder in onze blogs over thee hebt kunnen lezen, komt alle thee van dezelfde plant namelijk de Camellia Sinensis. Witte thee is dus familie van de zwarte en groene thee. Vroeger stond witte thee bekend als een thee voor de rijken, voornamelijk bij Japanse keizers en Britse koningen. Maar tegenwoordig kan je het ook gewoon vinden in je supermarkt. We geven graag antwoord op de meest gestelde vragen over witte thee!

Witte thee in een kopje met een theekan

Wat is witte thee?

Witte thee is een thee die voornamelijk uit China komt, maar ook groeit in Nepal, Taiwan, Sri Lanka en India. Gezette witte thee heeft een heldere, lichte kleur en de smaak is heel fijn en zacht. De smaak van pure witte thee wordt mede bepaald door het gebied waaruit de thee afkomstig is. Witte thee kan heel goed gecombineerd worden met andere smaken zoals jasmijn, blauwe bosbes, citroen bloesem en munt.

Japanner bereidt witte thee

Waar is witte thee goed voor?

Witte thee bevat, net als alle andere theevarianten, geen calorieën wanneer er geen suiker, melk of andere toevoegingen worden gedaan. Daarnaast draagt het bij aan de dagelijkse vochtinname. Witte thee past dus prima in een gezonde levensstijl. Witte thee bevat het minst cafeine van alle theesoorten, ongeveer 10 milligram per kopje. Ter vergelijking: een kopje koffie bevat gemiddeld 80 mg per kopje!

Witte thee oogst

Hoe wordt witte thee gemaakt?

In tegenstelling tot andere soorten thee worden bij de productie van witte thee alleen de jongste knoppen van de theeplant gebruikt. De drie bovenste blaadjes geplukt als ze nog niet helemaal volgroeid zijn. De blaadjes hebben dan nog een donsachtig uiterlijk waardoor ze wit of zilverachtig lijken. Om deze redenen heeft de thee de naam ‘witte thee’ gekregen. Witte thee wordt altijd geoogst in het voorjaar! Vervolgens moet binnen 48 uur de thee bewerkt zijn en gedroogd worden in de zon. De bewerking van de jonge knoppen is heel minimaal, deze thee kan dus gezien worden als de ‘puurste’ thee.

Meer lezen?

Kopjes en pot thee

6x verschillende theesoorten

De wereld van thee is eindeloos. Er bestaan oneindig veel soorten en smaken. We vertellen je er alles over.

Lees meer
Kopje gemberthee met citroen

Waarom je iedere dag gemberthee wilt drinken

​​​​​​Gemberthee in een restaurant, café, op je werk of lekker thuis op de bank: eigenlijk is gemberthee niet meer weg te denken. We vertellen je alles over gemberthee.

Lees meer
Matchapoeder

Zo maak jij de beste matcha thee

Pas op; matcha thee is hot! Op steeds meer plekken zie je producten met matcha voorbij komen. Ontdek hier de wonderewereld van matcha thee.

Lees meer