Stappenplan, technieken en handige tips

Paaseieren schilderen. Maak het mooiste, grappigste of gekste ei. Kinderen zijn er dol op! Met deze paastraditie hoeft een leuke en creatieve middag helemaal niet zo moeilijk te zijn. Lees er alles over met ons stappenplan, de beste technieken en handige tips. Want zonder geverfde eieren geen mooi gedekte paastafel.

Benodigdheden

Om te beginnen heb je voor het paaseieren schilderen het volgende nodig:

  • Eieren: bij voorkeur wit
  • Verf: op basis van acryl of speciale eierverf
  • Houder: eierverfmolen, eierdop, of een wc-rolletje
  • Overige: water, kwastjes of penselen, schort en keukenpapier

Eieren uitblazen of koken

Voor het eieren schilderen kun je gebruik maken van hardgekookte eieren of lege eieren. Lege eieren maak je door met een spijker boven- en onderaan het ei een gaatje te maken en het eiwit en -geel eruit te blazen. Het voordeel van een leeg ei is dat je hem zo lang kan bewaren als je wil. Het nadeel is dat dit even een klusje is voordat je kunt beginnen.

Tip 1: Prik met een satéprikker de dooier in het ei door om zo de inhoud er makkelijker uit te kunnen blazen.

Tip 2: Gebruik bij voorkeur witte eieren, omdat je hier beter op kunt verven.

Tip 3: Wil een gekookt ei na het verven opeten? Gebruik dan alleen verf van natuurlijke kleurstoffen.

Schilderen maar!

Het schilderen kan beginnen. Je kan kiezen voor een onbeschilderd ei, of een ei welke je eerst in één kleur maakt (en even laat drogen). Zet je ei vervolgens in een houder en laat je creativiteit de vrije loop. Strepen, stippen, bloemetjes, een kuikentje of een paashaas. Alles is mogelijk! Ben je klaar met schilderen? Laat de eieren dan goed drogen voordat je ze verder gaat versieren.

Tip 1: Schiet je uit met je kwast? Geen probleem. Dep even met een stukje keukenpapier op het gedeelte wat fout is gegaan.

Tip 2: Meng witte verf met gekleurde verf om het beter te laten dekken

Tip 3: Ook voor het eieren schilderen geldt: 1 ei is geen ei. Zorg er daarom voor dat iedereen een paar kunstwerkjes kan maken.

Eieren schilderen én versieren

Er zijn heel veel leuke manieren om je beschilderde ei nóg mooier te maken. Creëer bijvoorbeeld leuke effecten met een spons of spetter verf met een oude tandenborstel.

Mooie patronen maak je onder andere met elastiekjes, plakband of stickers. Daarnaast kun je met glitters je ei extra laten shinen. Of wat dacht je van een paasei met oortjes van papier?

Meer knutselen

Knutselen met ijsstokjes

Gebruik ijsstokjes om kleurrijke creaties van te maken zoals plantenpotten en regenboog wolkjes!

Zelf aan de slag met ijsstokjes

Knutselen met wc rollen

Tover deze zomer je WC rollen om tot wilde dieren of gebruik ze om je eigen tuinkers mee te kweken!

Zelf aan de slag met wc rollen

Knutselen met eierdozen

Van een zeemeermin tot een mooie bos bloemen, of misschien wel een krokodil, je kan het allemaal knutselen met eierdozen.

Zelf aan de slag met eierdozen