Voer voor Griekse goden

Griekse yoghurt met z'n volle, romige uiterlijk. Dat moet wel lekker zijn. Maar als het romig proeft én er romig uitziet, is het dan wel goed voor je? Goede vraag! We vertellen je er alles over.

Is Griekse yoghurt gezond?

Griekse yoghurt bevat over het algemeen meer vet dan gewone yoghurt. En dat vet bestaat dan ook nog eens voor meer dan de helft uit verzadigd vet. Dat is dus niet persé gezond te noemen. Maar dat Griekse yoghurt niet bijdraagt aan een goede gezondheid is te kort door de bocht. Zo zijn er genoeg varianten van Griekse yoghurt te vinden met minder vet. En daarnaast zitten er ook zeker voordelen aan deze mediterraanse variant. We sommen er een aantal voor je op:
- Net als gewone yoghurt en bijvoorbeeld kefir bevat Griekse yoghurt goede bacteriën (probiotica) die een bijdrage leveren aan gezonde darmen en een goede spijsvertering.
- Griekse yoghurt bevat over het algemeen drie keer zoveel eiwitten als gewone yoghurt.
- Om Griekse yoghurt te maken wordt bij het productieproces de wei verwijderd. Verweiderd dus eigenlijk! Juist in die wei zitten melksuikers (lactose). Daardoor bevat Griekse yoghurt minder koolhydraten.
Griekse yoghurt is dus een vrij vette yoghurt, maar heeft ook hele goede kenmerken.

Kom Griekse yoghurt

Is Griekse yoghurt goed als je af wilt vallen?

Een schaaltje Griekse yoghurt bevat ongeveer drie keer zoveel calorieën als eentje met magere yoghurt. Dus voor wie op de lijn wil letten, is dat een punt om mee te nemen. Het is ook altijd goed om de etiketten van Griekse yoghurt te bekijken. Aan sommige soorten zijn namelijk suikers toegevoegd. Voor mensen die een dieet met weinig koolhydraten volgen of die een lactose-intolerantie hebben, heeft Griekse yoghurt wel een voordeel, omdat de wei –die lactose bevat - eruit gefilterd is.

Wat is het verschil tussen Griekse yoghurt en gewone yoghurt?

Griekse yoghurt is dikker dan gewone yoghurt en bevat minder lactose en meer eiwitten. Dat heeft dus te maken met het productieproces, waarbij het vocht uit de yoghurt wordt gezeefd. Daardoor lijkt Griekse yoghurt een beetje op hangop. Griekse yoghurt is met ongeveer 10% vet ook een stuk vetter dan volle yoghurt (minimaal 3% vet), halfvolle yoghurt (1 tot 3% vet) en magere yoghurt (maximaal 1% vet). Er zijn wel ook varianten Griekse yoghurt waar minder vet in zit.

Glazen met Griekse yoghurt

En wat is het verschil met Griekse stijl yoghurt?

Echte Griekse yoghurt is yoghurt die op een speciale manier wordt gemaakt in Griekenland. Alleen die yoghurt mag Griekse yoghurt heten. Anders noemen we het yoghurt Griekse stijl en deze heeft meer gelijkenissen met gewone yoghurt. Net als bij gewone yoghurt zie je tussen Griekse yoghurt en yoghurt Griekse stijl vooral verschillen in voedingswaarden. Griekse yoghurt bevat meer eiwitten, minder lactose en meer vetten. En Griekse yoghurt is ook dikker dan yoghurt Griekse Stijl.

Meer lezen?

eiwitrijke repen

8 x eiwitrijke tussendoortjes

Genoeg eiwitten binnenkrijgen op een dag kan soms een uitdaging zijn. Handig om ze daarom niet alleen in je hoofdmaaltijden te verwerken.

Bekijk eiwitrijke tussendoortjes
Ingrediënten kefir

Kefir: alles wat je moet weten

Kefir. Een bijzonder woord voor een relatief simpel drankje. Wat is kefir nu precies? Waar smaakt het naar en kun je het ook zelf maken? Lees er hier alles over.

Lees alles over kefir

Eiwitten: alle feiten en fabels

Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen voor je lichaam. Maar wat doen ze precies? Zijn ze gezond en wat zijn eiwitrijke bronnen? We geven antwoord op de meest gestelde vragen over eiwitten.

Alles over eiwitten