Is plantaardig hetzelfde als veganistisch?

Misschien wel waar het grootste struikelblok ligt en om gelijk met de deur in huis te vallen: nee, dat is niet hetzelfde. Het kan best verwarrend zijn, want je ziet deze termen regelmatig voorbijkomen. Maar wat is het verschil tussen plantaardig en veganistisch eten? Plantaardig en vegan wordt vaak gebruikt om hetzelfde aan te duiden. Het is toch allebei zonder dierlijke producten? Dat klopt vaak wel, hoewel de 2 termen per definitie anders zijn. Wat er precies anders is, leggen we je graag uit!

Allereerst, wat is vegetarisch?

Iemand die een streng vegetarisch dieet volgt, eet geen producten met ingrediënten of additieven die afkomstig zijn van dieren die daarvoor gedood moesten worden. Natuurlijk kan iedereen daar zijn eigen invulling aan geven. Eten als flexitariër bijvoorbeeld, waarbij je af en toe een dagje vegetarisch eet. Of geen vlees, vis en gevogelte eten, maar wel alle kazen. Misschien het juist verder doortrekken tot een veganistisch dieet, waarbij je niets dierlijks meer eet.

Wat is veganistisch, oftewel vegan?

Met een vegan dieet eet je geen producten die afkomstig zijn van dieren. Dus niet alleen vlees en vis, maar ook geen zuivel, honing en eieren. Dit komt voor in alledaagse producten, bijvoorbeeld in brood (zuivel) of sommige soorten snoep (gelatine). Een aantal veganisten zullen ook dierlijke producten uit de weg gaan die verder gaan dan eten, zoals leer- of bontproducten, producten die dierlijke ingrediënten gebruiken (denk aan bijenwas), of waarbij dierproeven betrokken zijn. Bij een veganistische levensstijl, zo kan je het namelijk noemen als je in zijn geheel dierlijke producten vermijdt, ligt de focus dus voornamelijk op het vermijden van dierlijke producten. Hierbij wordt er geen prioriteit gelegd op het eten van onbewerkte plantaardige producten. Je zal zo lezen, dat hiermee al een tipje van de (verschil)sluier wordt weggegeven.

En wat is plantaardig?

Met plantaardig eten wordt bedoeld dat de focus van je voedingspatroon op plantaardige ingrediënten ligt. Je haalt je voedingsstoffen dus vooral uit fruit, groenten, noten, peulvruchten en zaden. De focus ligt daarbij voornamelijk op gezondheid en onbewerkte voeding, niet bij het volledig verbannen van dierlijke producten. Hoewel dat wel vaak gedaan wordt door mensen die een volledig plantaardig dieet volgen. Dit kan daarom ook verwarrend zijn. Je kan namelijk plantaardig eten én vegan zijn.

Vegetarisch, veganistisch en plantaardig, wat is nu het verschil?

Een vegetarier vermijd voornamelijk vlees, vis en gevogelte. Bij een veganistisch dieet gaat dat nog verder. Een veganist vermijdt namelijk in de gehele levensstijl dierlijke producten. Waar een veganist dierlijke producten en het gebruik van dieren in de gehele levensstijl mijdt, geldt dit voor iemand die plantaardig eet niet. Iemand die plantaardig eet, legt namelijk de focus op producten die afkomstig zijn van planten, zoals fruit, groenten, noten, peulvruchten en zaden. Pure, onbewerkte producten dus. Maar er is wel een overeenkomst, want het komt vaak voor dat iemand die plantaardig eet, ook dierlijke producten vermijdt, want de focus ligt op plantaardig eten. Nog even op een rij:

  • Vegetarisch: focus ligt op het vermijden van vlees, vis en gevogelte.

  • Vegan: focus ligt op het vermijden van dierlijke producten in zowel het dieet als in de gehele levensstijl.

  • Plantaardig: focus ligt op het eten van (onbewerkt) plantaardige producten, rechtstreeks van de grond.

Meer lezen?

Plantaardge quinoa salade

Plantaardig eten: de basis

Wat is plantaardig eten? En waarom zou je voor een plantaardig alternatief gaan? We starten met de basis en geven je alle ins en outs.

Lees meer over plantaardig eten
Groene smoothiebowl met mango

Duurzamer eten doe je zo!

Door duurzamer te eten, met duurzame producten of op duurzame manier, kan je jouw afdruk op de aarde (de impact op het milieu) verkleinen. Wij hebben 6 duurzame eettips voor je op een rij gezet!

Lees meer over duurzaam eten
Seizoensgroente- en fruit

Welke groente en fruit eet je in welk seizoen?

Groente en fruit uit het seizoen én ook nog eens van eigen bodem: beter dan dit wordt het niet! Ze zijn verser, goedkoper en je weet precies waar ze vandaan komen.

Lees alles over seizoensgroente en -fruit