In 7 stappen de perfecte espresso

Een espresso is de basis van vele koffiesoorten. Maar er zit nogal een verschil tussen het ene kopje koffie en het andere. Dat komt door het soort koffieboon. Denk aan de verhouding tussen Arabica en Robusta en de soort branding van de boon. Kortom, er is nogal wat om rekening mee te houden. We helpen je met deze stappen een koffieboon te kiezen voor jouw espresso. Dat wordt straks extra genieten!

Wat is een espresso?

Een espresso is een kleine hoeveelheid koffie, waarbij tijdens de koffiebereiding heet water onder hoge druk door fijn gemalen, aangedrukte koffie wordt geperst. Een klein kopje koffie, maar met een intense smaak, omdat er een kleine hoeveelheid water wordt gebruikt.

Welke koffieboon kies je voor een espresso?

Er zijn 2 soorten koffiebonen, namelijk Robusta en Arabica. Arabica wordt het meest verbouwd in de wereld en wordt dan ook het meest gedronken. Arabica bonen zijn aromatisch van smaak en hebben vaak fruitige of bloemige smaaktonen, waardoor de smaak meer neigt naar zoet of zuur dan naar bitter. Bij de Robusta bonen komt die bittere smaak wel terug. Daarnaast kunnen de smaaktonen variëren van graanachtig tot houtachtig. Deze stap is dus echt een kwestie van smaak.

Welke smaakintensiteit kies je voor een espresso?

Dat is afhankelijk van het koffiesoort dat je gaat maken. Ga je voor een pure espresso dan is een lichte branding een goede om te kiezen. Een lichte branding zorgt voor een milde smaak, zonder dat de koffie een bittere smaak heeft. Daarnaast vind je bij een lichtere branding vaak fruittonen terug. Liever een koffiesoort met melk erbij? Dan zal een donkerdere branding meer smaak geven aan jouw cappuccino of latte macchiato. Hoe donkerder de boon door de branding wordt, hoe meer bitters de boon krijgt en hoe intenser jouw kop koffie smaakt.

Hoe maak je een espresso?

Logisch als je gelijk aan een apparaat denkt, zoals een Dolce Gusto of Nespresso. En dan noemen we alleen 2 automatische apparaten, want er zijn ook halfautomatische apparaten. Hierbij is er als barista wat meer werk aan de winkel. Denk bijvoorbeeld aan het malen van de bonen en de afweging van de hoeveelheid gemalen koffiebonen voor jou perfecte kopje espresso. Het belangrijkste bij een espresso is, dat het water met hoge druk door de gemaalde bonen moet. Goed om daar de keuze voor een apparaat op te baseren. Heb je een Robusta boon gekozen? Hou dan in gedachten dat deze een vettige buitenlaag heeft waar een volautomatisch apparaat minder goed tegen kan. Dit betekent vaker reinigen. Ben je zover en kan je aan de slag? Let op deze punten voor een perfecte espresso:

1. Het is belangrijk dat het espressokopje goed voorverwarmd is voor je de koffie inschenkt. Doe dit door je kopje vooraf even te vullen met warm water.

2. Maal de koffiebonen. Gebruik voor één espresso 7-9 gram koffiebonen.

3. Vul het filter. Zorg hierbij voor een gelijke verdeling van de koffie over de filterhouder.

4. Druk de gemalen koffie aan met een roestvrijstalen tamper.

5. Kijk (nogmaals) of de gemalen koffie goed verdeeld is en of er geen koffierestanten aan de filterhouder zitten.

6. Draai de filterhouder in de machine. Plaats een kopje onder het apparaat en druk op de knop. De ideale doorlooptijd is rond de 25 seconden, waarbij het 3 seconden duurt voordat de eerste koffie in het kopje stroomt. Mik hierbij op een druk van 9 bar.

7. Je espresso is nu klaar. De verhouding tussen de hoeveelheid espresso en het aantal ml in je kopje is 1 op 2. Volgens de echte Italianen dan.

Handig om te weten

Een koffieboon gekozen die helemaal bij jouw smaak past? Dan is het alleen nog kiezen van welk merk je 'm het meest lekker vindt. Want ook daar zit verschil in. En dat ligt voornamelijk aan de kwaliteit. Bijvoorbeeld de kwaliteit van de samenstelling. Er kunnen harde boontjes tussen zitten, die verstoppingen in het maalwerk kunnen veroorzaken. Ben je er nog niet helemaal uit? Probeer dan eens wat verschillende opties om te kijken waar je het meest naar toe neigt. Dan heb je uiteindelijk de perfecte boon die bij jou past!

Meer lezen?

Cappuccino maken

Thuis lekker genieten van een overheerlijke cappuccino? Dat kan, met ons stappenplan maak je de lekkerste cappuccino gewoon zelf!

Maak zelf een cappuccino
Kopje cappuccino

Zelf de lekkerste espresso macchiato maken

Barista in eigen huis? Lees dan al onze tips voor het maken van de perfecte espresso macchiato.

Maak zelf een espresso macchiato
Espresso macchiato

Flat white maken

Deze Australische koffie is best lastig om te maken. Durf jij het aan? Wij leggen het je in deze blog uit.

Maak zelf een flat white
Flat white die wordt ingeschonken