Appels voor de lekkerste appelmoes

Appelmoes, wie is er niet mee opgegroeid? Warm of koud, met of zonder rozijnen of tijdens de lunch of avondeten, het maakt niet uit! Maar hoe maak je deze klassieker nou net zoals dat oma dat vroeger deed? We leggen uit welke appels je wél en beter niet kunt gebruiken.

Welke appels zijn het meest geschikt voor appelmoes?

In principe zijn alle appelsoorten te gebruiken voor appelmoes, maar toch zit er wel degelijk een verschil in smaak Friszure appels lenen zich met name het beste voor het maken van appelmoes. Je hoeft daarbij niet bij 1 soort te blijven, je kunt ook een combinatie van verschillende appelsoorten gebruiken. Geschikte appels voor appelmoes zijn:

Kanzi

De Kanzi appel is het sappige product van het kruizen van een Gala en de zoetzure Braeburn en is een vrij nieuw appelras. Deze appelsoort is vrij vochtig, ideaal dus voor appelmoes!

Fuji

Een zoete appelsoort die lekker sappig is. Ideaal voor het maken van appelmoes. Deze appelsoort is zo zoet dat je zelfs minder suiker hoeft toe te voegen. Mooi meegenomen dus!

Royal Gala

Vanwege de hoeveelheid vocht een goede keuze om appelmoes van te maken. Deze appelsoort is niet aan te raden om baksels van te maken. Vanwege het hoge vochtgehalte wordt het deeg minder goed gaar.

Elstar

De all-star. Waarschijnlijk wel de bekendste uit het rijtje en dat is met goede reden. Door de goede balans tussen zoet en zuur leent deze geelrode alleskunner zich goed voor appelmoes.

Jonagold

Ook geen onbekende voor de meeste onder ons. Van nature wat zoeter met een klein zuurtje en daarnaast ook nog eens sappig qua textuur.

Je kunt van bijna iedere soort appelmoes maken. Kies vooral voor appels die je zelf het lekkerst vindt. Maar laat appels met een melige structuur links liggen.

Zelfgemaakte appelmoes bewaren

Appelmoes maken kan best een tijdrovend karwei zijn, het is dan ook begrijpelijk dat als je de smaak eenmaal te pakken hebt, dat je wat extra maakt. Je kunt zelfgemaakte appelmoes afgedekt maximaal 1 week in de koelkast bewaren. Wil je er wat langer van kunnen genieten? Vries appelmoes dan in en bewaar het maximaal 3 maanden.

Meer lezen?

Welke soorten appels zijn er allemaal?

Appelsoorten

Er zijn veel soorten appels, elk met hun eigen smaak en textuur. Elstar is de populairste appel: friszoet en sappig, maar vergeet zeker al die andere lekkere appelsoorten niet.

Lees 10x populaire appelsoorten
Opengesneden citrusvruchten

5x gezonde fruitsoorten

Ieder fruitsoort heeft zo z'n kwaliteiten. Juist door de verschillen is het gezond om verschillende soorten fruit te eten. Lees de verschillen van onze favoriete top 5 gezonde fruitsoorten.

Lees meer over gezonde fruitsoorten
Mini appeltaartjes

Appels voor appeltaart

Heerlijk, een zelfgemaakte appeltaart. Maar met welke appels krijg je nu de allerlekkerste taart?

Lees het hier