Bakplaat schoonmaken

Zo maak je eenvoudig je bakplaat weer schoon en glanzend

Je bakplaat is een onmisbaar hulpmiddel in de keuken. Of je er nu koekjes, croissantjes of groenten op bereidt, je bakplaat krijgt heel wat te verduren. Na verloop van tijd kan er aangekoekt vuil en vet op je bakplaat komen te zitten. Maar geen zorgen, met deze tips krijg jij je bakplaat in een handomdraai weer schoon en glanzend. Zo geniet je nog langer van je favoriete bakrecepten!

5x tips om je bakplaat schoon te maken

Er zijn verschillende manieren en middelen om je bakplaat schoon te maken. Wat je het beste kunt gebruiken hangt af van hoe vuil de bakplaat is en van welk materiaal deze is gemaakt. Hieronder vind je een aantal opties:
 1. Warm water en afwasmiddel: voor licht vervuilde bakplaten is vaak warm water met een sopje van afwasmiddel al voldoende. Laat de bakplaat even weken en poets daarna met een zachte spons.
 2. Soda en water: maak een papje van soda met een beetje water. Smeer dit op de vieze plekken en laat even intrekken. Neem daarna af met een vochtige doek. Soda is een natuurlijk, mild schuurmiddel.
 3. Citroen en zout: bestrooi de bakplaat met (grof) zout en wrijf met een doormidden gesneden citroen over de plaat. De combinatie van zout en citroenzuur helpt om vet te verwijderen.
 4. Speciale bakreiniger: voor hardnekkig vuil op je bakplaat kun je een speciale bakreiniger gebruiken. Volg altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking en draag handschoenen ter bescherming.
 5. Amoniak: met dit schoonmaakmiddel is het reinigen van een aangekoekte bakplaat in de oven een fluitje van een cent. Je plaatst een schaaltje met ammoniak voor een nacht in de oven. Ammoniak maakt de aanslag zacht, waardoor je het eenvoudig kunt verwijderen.

Welke methode je ook kiest, het is belangrijk om je bakplaat na het schoonmaken goed af te spoelen met warm water. Zo verwijder je alle zeepresten en schoonmaakmiddelen. Droog de plaat daarna grondig af met een schone theedoek voor een streeploos resultaat.

Extra tips om je bakplaat schoon te houden

 1. Voorkomen is beter dan genezen! Met deze tips hou je je bakplaat langer schoon en glanzend:Vet je bakplaat licht in met wat olie of boter voordat je gaat bakken. Hierdoor blijft je beslag of voedsel minder snel plakken.
 2. Gebruik altijd bakpapier op je bakplaat. Zo creëer je een anti-aanbaklaag en kun je je baksel makkelijk van de plaat af halen.
 3. Laat je bakplaat altijd eerst afkoelen voordat je gaat schoonmaken. Een hete plaat kan vervormen als je er koud water overheen gooit.
 4. Maak je bakplaat bij voorkeur meteen schoon na gebruik. Hoe langer je wacht, hoe meer het vuil kan aankoeken. Even snel afwassen bespaart je later veel werk.
 5. Gebruik geen agressieve schuursponsjes of staalwol op je bakplaat. Hierdoor kunnen krassen ontstaan. Kies voor een zachte spons of doek.
Nu je weet hoe je je bakplaat het beste kunt schoonmaken en onderhouden, is het tijd om die handen uit de mouwen te steken. Wedden dat je meteen zin krijgt om weer koekjes of taart te bakken?

Waarom is het belangrijk je bakplaat schoon te maken?

Voordat we ingaan op hoe je je bakplaat het beste kunt schoonmaken, is het goed om te weten waarom een schone bakplaat zo belangrijk is:
 • Een schone bakplaat zorgt ervoor dat je eten niet blijft plakken en gelijkmatig bakt. Aangekoekt vuil op je bakplaat kan ervoor zorgen dat je eten aanbakt en minder goed gaar wordt.
 • Regelmatig schoonmaken verlengt de levensduur van je bakplaat. Door vet en vuil te laten zitten, kan je bakplaat op den duur beschadigen.
 • Een glanzende, schone bakplaat ziet er simpelweg veel frisser en aantrekkelijker uit. Zo heb je meer plezier van bakken en serveer je je creaties met trots.

Meer lezen?

5 tips om je aangebrande pan schoon te maken

Dagelijks gebruik jij pannen, hierin bak je jou favorieten gerechten. Maar na een korte tijd, bakt de pan alweer aan. Hoe maak jij jouw aangebrande pan weer schoon?

Lees de 5 tips

Alles over duurzaam schoonmaken

Wat is er lekkerder dan een schoon en fris huis? En wij Hollanders zijn een poetsgraag volkje. Wij geven je tips om duurzaam aan de slag te gaan.

Lees meer over duurzaam schoonmaken
Aanrecht met schoonmaakartikelen

Waar gebruik je welke messen voor?

Er zijn zo veel verschillende keukenmessen, maar niet elk mes kan je voor elk doel gebruiken. We hebben in deze blog alle messen even op een rijtje gezet. Da's wel zo makkelijk.

Bekijk alle keukenmessen
Verschillende soorten messen