Kombuch-ja!

Kombucha: een hippe gefermenteerde thee die zijn populariteit te danken heeft als natuurlijke vervanger van frisdrank. Het drankje wordt eigenlijk gemaakt door thee expres te laten bederven. Klinkt niet echt smakelijk he? Toch is dat het wel! Wij leggen je uit wat kombucha is, hoe je het zelf kan maken en of het inderdaad zo gezond is als wordt beweerd.

Een hipp(i)e trend

Voor ons klinkt Kombucha misschien als een drankje dat pas net is verschenen, maar wist je dat het al eeuwenoud is? De receptuur komt waarschijnlijk uit de omgeving van China, waar men de gefermenteerde thee het ‘onsterfelijkheidsdrankje’ noemde. In de jaren zestig van de vorige eeuw verscheen het drankje in het westen van de wereld. Onder de hippies was de drank waanzinnig populair.

Vier kombucha flesjes

Wat is de zwam?

Als je zelf kombucha wil maken, heb je een zwam, ook wel een scoby (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) nodig. De zwam ziet eruit als een gelatine-achtige dikke schijf en het is deze zwam die ervoor zorgt dat de kombucha gaat gisten. Als je kombucha maakt met een zwam, ontstaat er weer een nieuwe zwam. Je kan de zwam dus online bestellen of in natuurwinkels kopen, maar ook lenen van een vriend of buur die vaker kombucha maakt!

De zwam (ook wel scoby) van kombucha

Fermenteren: een levendige gebeurtenis

Kombucha is gefermenteerde (groene of zwarte) thee. Fermenteren betekent eigenlijk dat het product als het ware gaat schimmelen omdat zuurstof wordt toegelaten. Bacteriën, schimmels of gisten zorgen voor het omzetten van bepaalde stoffen in andere stoffen. Daardoor verandert het product van kleur, geur, smaak of textuur. Klinkt gek, maar fermenteren gebeurt met veel meer voedingsmiddelen dan je denkt! Ook zuurkool, bier, kefir, yoghurt, brood en zelfs chocolade zijn gefermenteerde voedingsmiddelen.

Gefermenteerde voedingsmiddelen

Door de zure appel heen bijten

Hoewel er een heleboel suiker in kombucha gaat, wordt deze vrijwel allemaal opgenomen door de zwam. De kombucha smaakt dus niet meer echt zoet, eerder wat zuur. De smaak wordt ook wel vergeleken met een appelcider. Er zijn verschillende soorten kombucha te vinden waar extra smaakjes aan zijn toegevoegd, die misschien wel nog aangenamer zijn om te drinken.

 

Zelfgemaakt kombucha in een glas

Gezond of schadelijk?

Hoewel mensen zweren bij de gezondsheidsvoordelen van kombucha, is dit nooit wetenschappelijk bewezen. Door de gisting bevat kombucha ongeveer 0,5% aan alcohol. Het is om deze reden dat (zelfgemaakte) kombucha nog wel eens wordt afgeraden voor zwangere vrouwen. Wel wordt de suiker vrijwel allemaal opgegeten door de zwam, dus veel suiker bevat het drankje niet. Ongezond is het ook niet, maar drink het niet eindeloos. De zuurgraad van het oranje drankje is ten slotte hoog en er zitten wel degelijk calorieën in. Hou het dus ongeveer bij 1 drankje per dag.

Zelfgemaakte kombucha met zichtbare zwam

Meer lezen?

Kopje gemberthee met citroen

Waarom je iedere dag gemberthee wil drinken

Gemberthee in een restaurant, café, op je werk of lekker thuis op de bank: eigenlijk is gemberthee niet meer weg te denken. Ontdek de voordelen van dit lekkere drankje.

Lees meer over gemberthee
Appels met glas appelcider

Alles wat je moet weten over cider

Ben jij benieuwd wat dit drankje precies is en hoe het wordt gemaakt? Wij vertellen je er alles over.

Stap voor stap cider maken
Zelf wijn maken

Zelf wijn maken: hoe doe je dat?

Je denkt misschien dat zelf wijn maken erg ingewikkeld of duur is, maar in de praktijk valt dat reuze mee. Zelf een glas wijn op tafel zetten is relatief eenvoudig. Wij delen de zeven stappen met je!

Maak je eigen wijn