5x slasoorten

Sla is er in verschillende soorten vormen en smaken. Perfect voor een bijgerecht, een maaltijdsalade of maak je je boterham er mee compleet. Hoe je het ook gebruikt, het is gezond en bevat veel vezels en weinig vetten. Wij delen de vijf populairste met je.

  • Kropsla
  • IJsbergsla
  • Rucola
  • Veldsla
  • Romaine

Kropsla

De kropsla is een van de meest bekende slasoorten in Nederland. Deze slasoort staat ook wel bekend als botersla, omdat deze sla boterzachte bladeren heeft met een kruidige smaak. Je kan kropsla het gehele jaar door krijgen!

 

IJsbergsla

Ijsbersla is erg populair in de Nederlandse keuken. Iedereen kent hem en hij wordt dan ook vaak als salade naast een gerecht gebruikt. Ijsbersla heeft zijn naam te danken aan de transportwijze. De slasoort is begin 20e eeuw in Californië geïntroduceerd en werd per trein getransporteerd van de west- naar de oostkust. Hierbij werd voor de houdbaarheid een berg ijs op de sla gelegd en zo ontstond de naam ‘Iceberg’. De ijsbergsla is knapperig en frisser van smaak dan andere soorten sla. Hij is een week houdbaar in de koelkast en daarom zeer geliefd. IJsbergsla bevat 14 kcal en vooral veel vitamine K.

Rucola

Rucola heeft veel bijnamen, zoals Raketsla, Notensla en Rougette. Het is een slasoort waarvan het blad los wordt geplukt, het is niet als krop verkrijgbaar. Rucola is pittig, nootachtig en bitter tegelijk en wordt voornamelijk geoogst in het Middellandse Zee gebied. Wist je dat rucola eigenlijk een koolsoort is? Maar eigenlijk gebruiken wij het alleen als slasoort, waardoor het ook zo bij ons bekend is.

Veldsla

Veldsla is familie van de kamperfoelie en werd voor lange tijd als onkruid aangezien. Maar wordt nu volop geteeld in Nederland. Veldsla is op zijn lekkerst tussen december en maart, maar is het gehele jaar gewoon verkrijgbaar. Deze salade heeft een hele nootachtige smaak. Veldsla is daarom heel lekker in een lauwe of warme gerecht, omdat de nootachtige smaak dan erg tot zijn recht komt.

Romaine

Romaine sla is bekend geworden omdat deze in de bekende Waldorf salade wordt gebruikt. Deze sla krijgt haar vorm, omdat zij recht omhoog groeit. De sla heeft dan ook een stevige structuur met grote bladeren en witte nerven. De smaak van deze sla is licht zoet en hierdoor geeft het een unieke smaak aan salades.

Meer lezen

Welke soorten appels zijn er allemaal?

Appelsoorten

Er zijn veel soorten appels, elk met hun eigen smaak en textuur. Elstar is de populairste appel: friszoet en sappig, maar vergeet zeker al die andere lekkere appelsoorten niet.

Lees 10x populaire appelsoorten
Volkorenbrood

10x de bekende broodsoorten

Brood is voor veel mensen onmisbaar; als ontbijt of bij de lunch. 'Hoe bruiner je brood, hoe gezonder?' Maar is dat echt waar? We zetten alles voor je op een rijtje!

Lees meer over bekende broodsoorten
Bladeren van kool

5x gezonde groentesoorten

Niet ieder groentesoort is hetzelfde. Leer de verschillen in voedingsstoffen kennen middels onze top 5 van favoriete gezonde groentesoorten!

Lees meer over gezonde groentesoorten