Dit zijn dé foodtrends voor 2022

De wereld van eten en drinken staat niet stil. Ieder jaar gebeurt er weer een hoop. Zo verschijnen er nieuwe trends op de markt of worden huidige trends doorgezet en verder ontwikkelt in 2022. Wij hebben weer 5 nieuwe foodtrends voor je op een rij gezet. Lees je mee?

Vegan kaas van cashewnoten

Trend 1: Say cheese to vegan cheese

In Nederland zijn we echte kaasliefhebbers. Voor de meesten zou het daarom onmisbaar zijn op de dagelijkse bammetjes, bij de borrel of het avondeten. Maar niets is minder waar, want met vegan kaas kan je ook een eind komen. Nu is vegan kaas niets nieuws, maar er komen steeds nieuwere én betere varianten. Grote merken doen graag mee aan deze trend en dat laat dus ook wel zien dat het heel snel meer gaat worden dan alleen een trend. Al eens de vegan Heks’nkaas, Willicroft parmzaanse kaas of onze eigen AH plantaardige rasp geprobeerd? Ook Babybel komt met een vegan variant van de wel bekende rode kaassnack. Een trend waar wij als kaasliefhebbers een extra goed gevoel van krijgen. Want lekker voor jou én voor de natuur.

Vegan vleesvervangers op een plankje

Trend 2: Plantaardig vlees

Deze trend klinkt niet meer als nieuw in de oren, want er zijn al een flink aantal vervangers. Zo kan je ook een plantaardig alternatief voor gehakt gebruiken wanneer je bijvoorbeeld je favoriete pasta bolognese maakt. Maar men is fan en nu de vraag alleen maar meer wordt, experimenteren producenten er lustig op los. Zo lanceerde Vivera in juli de eerste plantaardige kipfilet. Een stuk vlees dat door velen van ons gebruikt wordt als onderdeel van het avondmaal. Deze plantaardige primeur is op dezelfde manier te bereiden als een echt stukje kipfilet. Nog steeds makkelijk te maken én een stuk (plant)aardiger voor de wereld.

Zelfgemaakte kombucha in een glas

Trend 3: Kombucha verovert menukaarten

Is dit het begin van een gezondere softdrink menukaart? Kombucha is namelijk al steeds vaker te vinden op de menukaart van hippe(re) cafés. Doordat grote frisdrankproducenten, zoals Vrumona (bekend van merken als 7Up en Pepsi), Kombuchamerken overnemen, zie je het steeds vaker terugkomen. Niet slecht, want Kombucha heeft veel gezondheidsvoordelen. Kombucha is een gefermenteerd drankje dat gemaakt is van thee, suiker en een Scoby. Nu denk je vast, suiker is toch niet gezond? Dat is inderdaad zo. Maar de Scoby (een zwam van bacterieculturen) eet als het ware de suiker op en zet dit om (fermenteren) in zuren, gisten, enzymen, vitamine B en vitamine C. Voedingsstoffen die goed voor je zijn. Dat is nog eens lekker een drankje bestellen!

3 smaken kulfi

Trend 4: IJs zonder ijsmachine

Een uitkomst voor velen; romig ijs zonder dat je daarvoor een ijsmachine voor nodig hebt. Ook wel een Kulfi genoemd. De kulfi komt overgevlogen uit India. Het ijs maak je dan ook van (gekarameliseerde) gecondenseerde melk en slagroom in combinatie met heerlijke Indiase smaakmakers zoals pistache, kardemom, rozenblaadjes en saffraan. Maar, eigenlijk zijn alle smaken een goede match bij deze romige basis. De vorm van kulfi lijkt op een Amsterdams paaltje, makkelijk te maken met bijvoorbeeld een kartonnen bekertje met daarin een stokje. Probeer ook eens onze andere recepten om ijs te maken, met of zonder ijsmachine!

Zelf bonen scheppen in zak in een duurzame supermarkt

Trend 5: Zero-waste supermarkten

Minder verspillen, niet alleen thuis maar ook in de winkel. Met z'n allen willen we steeds meer letten op zo min mogelijk voedsel verspillen en op wat we uiteindelijk in de prullenbak gooien. Weer zo'n duurzame trend! Zero-waste-winkels poppen dan ook als paddenstoelen uit de grond. In zo'n zero-waste-winkel koop je alleen producten zonder of met ecologisch verantwoorde verpakkingen. Steeds meer (online)supermarkten kiezen voor deze manier. Je neemt zelf potjes en zakjes mee, om vervolgens de dingen die je nodig hebt af te wegen en in je eigen verpakkingen mee te nemen. Is dit nog een stap te ver voor je? Kies bijvoorbeeld vaker voor een grotere verpakking in plaats van steeds een kleine verpakking. Alle beetjes helpen!

Gekleurde sinaasappels, foodtrends 2021

De foodtrends van 2021

Een nieuw jaar betekent nieuwe foodtrends, maar de trends van 2021 zetten zich ook nog lekker door. Plantaardig en duurzaam eten wordt steeds groter en daar past het productenassortiment zich natuurlijk aan aan. Hoewel het eind van de pandemie nadert, blijven de boosters voor ons immuunsysteem even belangrijk. Ook de Afrikaanse invloeden in de keuken verdwijnen gelukkig niet zo maar uit onze keuken. Lees alle trends van 2021 in het foodblog.

Meer lezen?

Wat is plantaardig eten?

Wat is plantaardig eten? En waarom zou je voor een plantaardig alternatief gaan? We starten met de basis en geven je alle ins en outs.

Lees meer over plantaardig eten

Minder plastic gebruiken

De wereld een stukje schoner maken is zo moeilijk nog niet. We delen 5 tips met je hoe jij minder plastic kan gebruiken.

Lees meer over plastic minderen

Eet een week gezond, lekker én voordelig

Een week lang lekker, gezond én voordelig eten. Dat klinkt als een uitdaging. Maar het kan echt! We ontwikkelden een gezond weekmenu voor maar 5 euro per persoon per dag. Zo wordt het een eitje!

Bekijk het gezonde weekmenu