Dit zijn dé foodtrends van 2023

De wereld van eten en drinken staat niet stil. Ieder jaar gebeurt er weer een hoop. Zo verschijnen er nieuwe trends en producten op de markt, of worden huidige trends doorgezet en verder ontwikkeld in 2023. Wij hebben de 5 foodtrends voor 2023 voor je op een rij gezet. Lees je mee?

Boodschappen tas

Foodtrend 1: Betaalbare voeding

We merken allemaal dat het leven een stukje duurder is geworden. We zetten de verwarming een tandje lager en denken nog een tweede keer na over dat nieuwe paar schoenen. Ook in de keuken maken we steeds meer kosten bewuste keuzes, waarbij we wel lekker, gezond en gevarieerd blijven eten.

vega

Foodtrend 2: Plantaardig (klassiekers in een vega(n) jasje)

Een trend die natuurlijk niet pas in 2023 de kop op steekt, maar absoluut steeds meer aan terrein wint. Regelmatig maken we de keuze om plantaardig te eten en kiezen we ook in de supermarkt vaker voor een vegetarische optie. Daarom zien we in 2023 steeds meer variatie als het aankomt op plantaardige alternatieven voor vlees. Hierbij speelt structuur een belangrijke rol. Wist je bijvoorbeeld dat sommige restaurants al een 3D geprinte biefstuk op de kaart hebben staan?

Foodtrend 3: We stoppen minder energie in onze maaltijd.

En dat kun je best letterlijk nemen. Gerechten die lang in de oven gaan of een behoorlijke poos moeten sudderen, zijn we flink op afgekoeld. Mocht je toch nog warmlopen voor die authentieke ovenschotel? Maak dan een dusdanig grote portie dat je er 2 avonden van kunt eten. 1 keer koken, 2 keer eten. Hiermee bespaar je naast energie, nog tijd ook!

Duurzaam tasje

Foodtrend 4: Klimaatbewuste keuzes

Steeds meer maken we klimaatbewuste keuzes wanneer we boodschappen aan het doen zijn. Hierbij kun je denken aan de manier waarop producten verpakt zijn, maar ook aan de hoeveelheid CO2 die uitgestoten wordt tijdens het produceren. Een paar klimaatbewuste keuzes die je al direct kunt toepassen; neem je eigen tas mee naar de winkel zodat je geen nieuwe plastic tas hoeft te kopen. Koop zoveel mogelijk seizoensproducten uit Nederland. Hoe korter de afstand van het land tot jouw bord, hoe minder C02 er wordt uitgestoten. Bovendien zijn seizoensproducten extra lekker en vers!

kimchi

Foodtrend 5: Fermenteren kun je leren

Bij fermenteren zul je al snel denken aan bier of wijn, maar er zijn veel meer producten die op deze manier gemaakt worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van zuurkool, kimchi en tempé? Vroeger gebruikten mensen deze techniek om ervoor te zorgen dat ze hun producten langer konden bewaren. En dat is niet het enige voordeel. Door te fermenteren ontstaan er ook nieuwe geuren, smaken en texturen en sommige producten worden er zelfs beter verteerbaar van.

Foodtrends van de afgelopen jaren

Een nieuw jaar betekent nieuwe foodtrends, maar de trends van vorig jaar houden niet opeens op te bestaan. Plantaardig en duurzaam eten wordt steeds groter en daar past het productenassortiment zich natuurlijk op aan. Benieuwd naar de trends van eerdere jaren?

Meer lezen?

Plastic verpakkingen van de AH

Minder plastic gebruiken

De wereld een stukje schoner maken is zo moeilijk nog niet. We delen 5 tips met je hoe jij minder plastic kan gebruiken.

Lees meer over plastic minderen
Dry january

Dry January 2023: tips & tricks

Wat zijn de voordelen van Dry January en wat zijn handige tips om het zonder problemen een maand vol te houden? We helpen je graag op weg!

Lees meer over Dry January
Boodschappentas met groente en fruit

In 6 stappen goedkoop en gezond eten

Goedkoop en gezond eten lastig? Dat hoeft helemaal niet! Als je maar slim koopt en kookt. Met dit stappenplan helpen we je om goedkoop en gezond te eten.

Lees meer over goedkoop en gezond eten