Het geheim van de Japanse keuken? Eenvoud. Pure smaken en verse ingrediënten. Denk aan kip teritayki, sushi en tempura met groenten. Ook heel belangrijk: de presentatie. In Japan verlaat elk gerecht als kunstwerkje de keuken. Er wordt dan ook wel gezegd dat Chinezen eten met hun mond en Japanners met hun ogen.

Nationale trots
Dat de keuken van eenvoud houdt, betekent niet dat het bereiden van Japanse recepten eenvoudig is. Neem bijvoorbeeld de nationale trots: sushi. Het maken van sushi wordt gezien als kunstvorm. Om sushi-master te worden, moet je een opleiding van minstens vijf jaar volgen. Gelukkig kan het ook sneller: check de stap voor stap video sushi maken elders op de website en maak zelf sushi. Zoals de inside out roll urumaki of temaki sushi.

Rijst
Rijst, rijst en nog eens rijst, Japanners eten het bij hun ontbijt, lunch en diner. Sushibarretjes vind je in Japan dan ook op elke hoek. Voor sushi wordt sushirijst of Japanse rijst gebruikt. Deze rijst is na het koken een beetje plakkerig, handig om mee te rollen. Naast rijst vind je paksoi, zeewier en gember terug in iedere Japanse keuken.

Finger food
Haal de stokjes uit de la en ga voor Japans. Waag je eens aan okonomiyaki, maak een klassieke kip teriyaki of rol je matje uit en ga voor sushi. Ook leuk en weer eens wat anders: fondue op z’n Japans. Lekker met zalm, scampi en tonijn. En serveer op een borrel eens Japans finger food: kip yakitori spiesjes, een temaki sushi hand roll of tempuragarnalen met sojasaus en zeewiersalade. Itadakimasu! (ofwel: eet smakelijk)

Lees meer

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.