Met gemak een versierde tak

De kerstboom is nog maar net naar buiten, of de paastakken mogen alweer naar binnen worden gehaald. Net als met de kerstboom kan je natuurlijk helemaal los op de paastak-versiering: niet alleen super gezellig in je huis, maar ook nog eens onwijs leuk om te doen. Wij geven je vijf originele, inspirerende DIY tips voor in jouw paastak!

Waarom versieren we eigenlijk een paastak? 

Heel vroeger, in de tijd van de Germanen, werd met de meiboom (ook wel de paasboom) het begin van de zomer versierd. De Germanen geloofden dat akkers, vee en mensen vruchtbaarder werden door het planten van de meiboom. Deze boom was meestal niet echt een boom, maar een versierde paal, met bovenop een krans die werd versierd met linten. Deze enorme boom is lastig in huis te halen, dus hebben we deze vervangen door de paastakken die we vandaag de dag kennen.

Welke takken en welke vaas kies je? 

De meeste paastakken komen van de wilg en de krulhazelaar. Ze hebben weinig water nodig, blijven lang goed en er kan makkelijk versiering aan worden gehangen vanwege alle kleine takjes. Doe de takken in een hoge vaas, met ongeveer 1/3 deel water erin. Het makkelijke van deze takken is dat het water vaak hoeft te worden vervangen. En nu… Aan de slag met de versiering!

Tip 1: Eieren uitblazen 

Het is een beetje een priegelwerkje, maar met uitgeblazen eieren versier je je paastakken helemaal in jouw stijl. Het uitblazen van eieren prik je met een mesje met een scherpe punt (of een eierprikker natuurlijk) een gat aan elk uiteinde van het ei. Je blaast lucht aan de ene kant van het ei, waardoor het er aan de andere kant uitloopt. (Als je dit niet fijn vindt om te doen, kan je deze lege eieren ook gewoon kant en klaar kopen). Schilder je lege eieren vervolgens helemaal zoals dat bij jouw huis past.

Tip 2: Een eitje! 

Je kan eieren op nog veel meer manieren gebruiken dan alleen als geheel uitblazen. Breek je ei bijvoorbeeld door tweeën, en maak de binnenkant van de eierschillen een beetje schoon. Plak een draadje aan de zijkanten van de schil, en met een beetje aarde en wat bloemetjes erin heb je zo een leuke bloemhanger!

Tip 3: De tuin in 

Toch iets minder zin om zelf eieren uit te blazen? Er ligt de allermooiste versiering gewoon in jouw achtertuin. Met bloemen, mooie blaadjes of een krans met madeliefjes maak je prachtige versiering voor in jouw paastak. Geen mooie bloemen in de buurt? Met crêpe papier kan je zelf allerlei soorten nepbloemen maken!

Tip 4: Uit de knutseldoos 

Ook gewoon in de knutselvoorraad (van de kinderen) liggen allemaal opties voor DIY versiering. Zo kan je met lintjes leuke strikjes maken die je in de takken kan hangen, Of wat dacht je van de takken überhaupt helemaal in een kleur spuiten of verven? En ook met simpel (kleur)papier kan je natuurlijk de leukste paaseieren knutselen in alle vormen, groottes en kleuren die je zelf wil.

Tip 5: Snoepen uit de paastak 

Ook je voorraadkast kan allemaal leuke versiering voor in de paastak geven! Zo kan je jellybeans op de toppen van de takken vastmaken en kunnen andere snoepjes met een ringetje erin makkelijk met een lintje worden vastgemaakt. Ook paaseitjes kun je met een lijmpistool (of een klein stukje plakband) aan een lintje vastmaken en ze in je takken hangen. Nog leuker is het om zelf paaskoekjes te maken. Met zelfgemaakte caramel plak je hier een lintje aan vast waardoor je ze makkelijk in de takken hangt. Tip: houd ook wat extra versiering achter de hand voor als er uit de takken wordt gesnoept!

Meer lezen?

Eieren schilderen

Paaseieren schilderen

Maak het mooiste, grappigste of gekste ei. Kinderen zijn er dol op! Met deze paastraditie hoeft een leuke en creatieve middag helemaal niet zo moeilijk te zijn. Wij delen een stappenplan met je!

Lees meer
Pasen brunch en ontbijt

6x coronaproof Pasen

Het grote lentefeest staat weer voor de deur. En dan doelen we natuurlijk op Pasen. We geven je dit jaar 6 leuke tips om er een fijne Pasen van te maken.

Lees meer
Eierdoos en een geknutselde krokodil

Knutselen met eierdozen

Van een zeemeermin tot een mooie bos bloemen, of misschien wel een krokodil, je kan het allemaal knutselen met eierdozen. Ga aan de slag en veel plezier!

Lees meer