Paastak versieren: 6 tips

Met gemak een versierde tak

De kerstboom is nog maar net naar buiten, of de paastakken mogen alweer naar binnen worden gehaald. En een paastak is geen paastak zonder versiering! Wij geven je 6 originele, inspirerende tips om jouw paastak te versieren.
  • Tip 1: eieren uitblazen
  • Tip 2: Bloemhanger maken, een eitje!
  • Tip 3: Zoek het buiten
  • Tip 4: Duik in de knutseldoos
  • Tip 5: Snoep uit de paastak
  • Tip 6: Paastakken verven

Tip 1: Eieren uitblazen en schilderen

Het is een beetje een priegelwerkje, maar met uitgeblazen eieren versier je je paastakken helemaal in je eigen stijl. Voor het uitblazen van een ei prik je met een mesje met een scherpe punt (of een eierprikker natuurlijk) een gat aan elk uiteinde van het ei. Je blaast lucht aan de ene kant van het ei, waardoor de inhoud er aan de andere kant uitloopt. Als je dit niet fijn vindt om te doen, kan je ook gewoon kant en klaar lege eieren kopen. Schilder je paaseieren vervolgens helemaal zoals dat bij jouw huis past.

Tip 2: Bloemhanger maken, een eitje!

Eén ei is geen ei? Wat dacht je van een half ei? Breek een (uitgeblazen) ei in tweeën en maak de binnenkant van de eierschillen schoon. Plak een draadje aan de zijkanten van de schil, en met een beetje aarde en wat bloemetjes erin heb je zo een leuke bloemhanger. Dat is pas een origineel versierde paastak!

Tip 3: Zoek het buiten

Pasen is een echt lentefeest. En waar kan je voor een lentefeest nu beter op zoek gaan naar versiering dan buiten? Met bloemetjes, mooie blaadjes of een krans met madeliefjes maak je prachtige, natuurlijke versiering voor in jouw paastak. Zijn er geen mooie bloemen in de buurt te vinden? Met crêpepapier maak je makkelijk zelf allerlei soorten nepbloemen.

Tip 4: Duik in de knutseldoos

Ook in de knutselvoorraad (van de kinderen) liggen leuke opties voor DIY versiering. Zo kan je met lintjes leuke strikjes maken die je in de takken kan hangen. En met simpel gekleurd papier kan je natuurlijk de leukste paaseieren knutselen of paashaasjes vouwen in alle vormen, groottes en kleuren die je zelf wil. Of maak het jezelf nóg makkelijker en gebruik washi tape in vrolijke kleuren om vlaggetjes in de paastakken te maken.

Tip 5: Snoep uit de paastak

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar ook in je voorraadkast ligt versiering te wachten om in een paastak gehangen te worden! Zo kan je jellybeans aan de toppen van de takken vastlijmen. Dit geeft meteen een heel vrolijk effect. Snoepjes met een ringetje of opening erin kunnen makkelijk met een lintje worden vastgemaakt. Ook paaseitjes kun je met een lijmpistool (of een klein stukje plakband) aan een lintje vastmaken en ze in je paastakken hangen. Nog leuker is het om zelf paaskoekjes te maken. Met zelfgemaakte caramel plak je hier een lintje aan vast waardoor je ze makkelijk in de takken hangt. Of wat dacht je van een chocolade paaskoekjes slinger die je rondom kan draperen?
Extra tip: houd wat extra (eetbare) versiering achter de hand voor als er uit de takken wordt gesnoept!

Tip 6: Paastakken verven

Je hoeft niet alleen maar versiering aan de takken te hangen. Je kunt de paastakken zelf natuurlijk ook een kleurtje geven! Leg de paastakken op een uitgevouwen vuilniszak en verf ze met verfrestjes die je nog in huis hebt liggen. Op die manier passen de kleuren van de takken waarschijnlijk ook goed bij je huis. Wil je wat sneller klaar zijn en heb je zin in nieuwe, frisse kleuren? Spuit de paastakken dan in een andere kleur met een spuitbus. Meerdere kleuren combineren kan natuurlijk ook. Je kan het zo bont maken als je zelf wil!

Welke takken en welke vaas kies je?

Welke paastak kun je het beste kopen? De meeste paastakken komen van de wilg en de krulhazelaar. Ze hebben weinig water nodig, blijven lang goed en er kan makkelijk versiering aan worden gehangen vanwege alle kleine (gekrulde) takjes. Maar je kunt bijvoorbeeld ook voor berken takken kiezen, als je juist houdt van een wat strakkere uitstraling. Kies voor de paastakken een stevige, hoge vaas en vul deze voor ongeveer 1/3 met water. Het makkelijke van deze takken is dat het water vaak hoeft te worden vervangen. En nu… Aan de slag met de versiering!

Waarom versieren we eigenlijk een paastak?

Heel vroeger, in de tijd van de Germanen, werd met de meiboom (ook wel de paasboom) de kracht van de natuur en het begin van de zomer gevierd. Deze meiboom was meestal niet echt een boom, maar een versierde paal, met bovenop een krans die werd versierd met linten. Omdat het niet zo praktisch is om zo'n enorme boom in huis te halen, is deze uiteindelijk vervangen door de paastakken die we vandaag de dag kennen. En deze takken worden, net zoals de meiboom vroeger, nog steeds mooi versierd.

Meer lezen?

Eieren schilderen

Paaseieren schilderen

Maak het mooiste, grappigste of gekste ei. Kinderen zijn er dol op! Met deze paastraditie hoeft een leuke en creatieve middag helemaal niet zo moeilijk te zijn. Wij delen een stappenplan met je!

Naar het stappenplan
Geknutselde eierdopjes voor Pasen

Vrolijke paascreaties

Wat is er nu leuker dan om met Pasen samen de leukste paasknutsels te maken? Vind hier vijf ideeën voor de vrolijkste paascreaties.

Bekijk 5 knutselideeën voor Pasen
Eierdoos en een geknutselde krokodil

Knutselen met eierdozen

Van een zeemeermin tot een mooie bos bloemen, of misschien wel een krokodil, je kan het allemaal knutselen met eierdozen. Ga aan de slag en veel plezier!

Laat je inspireren