Oliebollen opwarmen en bewaren doe je zo | Albert Heijn

Oliebollen opwarmen

Oliebollen opwarmen

Voordat je aan je goede voornemens begint, luid je het nieuwe jaar natuurlijk traditiegetrouw in met oliebollen. Met of zonder krenten, met of zonder poedersuiker. Hoe dan ook: ze smaken elk jaar weer naar een feestelijk nieuw begin. Maar hoe kan je oliebollen het beste opwarmen? Daar zijn meerdere manieren voor, en wij delen ze met je.

Oliebollen opwarmen doe je zo:

  • In de oven
Om de beste textuur van een versgebakken warme oliebol te evenaren, kan je ze het beste opwarmen in de oven. De oven zorgt voor dat knapperige laagje dat je wíl. Verwarm de oven voor op 145 graden en geef de oliebollen 5 minuten om op te warmen.
  • In de airfryer
Oliebollen kan je ook opwarmen in de airfryer. Dat is wel zo snel en gemakkelijk. Na 3 minuten op 150 graden zijn ze alweer lekker.

En je kunt zelfs je huisgemaakte oliebollen bakken in de airfryer. Binnen no time zijn de oliebollen gaar en klaar voor het presenteerbord. Wij hebben het volledige recept voor je om oliebollen uit de airfryer te maken.
  • In de magnetron
Ook in de magnetron kan je oliebollen opwarmen. Dus heb je geen airfryer of oven, maar wel een magnetron in de buurt? Dan is dit ook een goede optie. Het bakken in een airfryer of oven zorgt trouwens wel voor een krokantere bite, zo tover je oliebollen helaas niet uit de magnetron.

Als je de magnetron gebruikt, zorg er dan vooral voor dat ze hierin niet te warm worden. Ze worden dan te zacht en kleverig en dat is niet lekker. Je kunt per oliebol 30 seconden timen bij 750-900 watt.

Hoe kan je oliebollen bewaren?

Oliebollen over na al dat gefeest? Niet getreurd en zeker niet weggooien. Wil je ze op kortere termijn nog weghappen, zorg er dan voor dat je ze eerst helemaal hebt laten afkoelen. Verpak ze daarna in een zak of luchtdichte bak en bewaar ze (tot maximaal 2 dagen) buiten de koeling op kamertemperatuur. Warm ze daarna weer op en waan je weer even in feestelijke sferen!

Tip: overgebleven oliebollen in een ander jasje steken? Maak er dan muffins of wentelteefjes van!

Oliebollen invriezen

Wil je ze langer dan 2 dagen bewaren? Dat kan! Wanneer je oliebollen laat invriezen, kun je ze nog tot twee maanden bewaren. Handig, voor bijvoorbeeld een verlaat nieuwjaarsdiner. Of gewoon, omdat ze zo lekker zijn. Bewaar ze dan ook in een zak of luchtdichte bak. Voordat je ze weer warm maakt (in de oven, magnetron of airfryer) laat je ze eerst een aantal uur helemaal ontdooien op kamertemperatuur.

Waarom eten we eigenlijk oliebollen met oud en nieuw?

Dan nog even dit, want waarom eten we oliebollen met oud op nieuw? Terug in de tijd werden er in de winter ‘oliekoecken’ gegeten. Dit waren de platte varianten van de nu bekende oliebollen. Die oliekoeken werden gemaakt met houdbare ingrediënten zoals gist, olie, meel en gedroogd fruit.

Wat we inmiddels zelf weten is dat oliebollen stevige bodemleggers zijn: ze vullen goed. Daarom waren oliekoeken erg welkom in de winter. Eind middeleeuwen gingen de armeren langs de deuren in het nieuwe jaar om de beste wensen over te brengen en kregen hiervoor als dank oliekoeken terug. Sinds de 19e eeuw is de traditie geboren om oliekoeken (en later oliebollen) te eten met oud op nieuw.

Gelukkig nieuwjaar!

Meer lezen?

Verschil krenten en rozijnen

We gebruiken ze in een appeltaart of oliebol, maar ook gewoon als gezonde snack. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee stukjes gedroogd fruit?

Bekijk het stappenplan
Bak krenten en bak rozijnen

7x kerstcocktails

Tijdens de feestdagen is het leuk om echt even uit te pakken en iets bijzonders te maken. Wij verzekeren je, met deze 7 kerstcocktails steel je sowieso de show.

Bekijk onze 7 kerstcocktails