Sake: Alles wat je moet weten | Albert Heijn

Sake: De bekendste Japanse rijstwijn

Sake, ook wel bekend als Japanse rijstwijn, is een unieke drank omdat het gemaakt is van gefermenteerde rijst in plaats van bijvoorbeeld druiven of tarwe. Sake zie je vaak terug in de Japanse keuken, zowel in, als naast een gerecht. Ook is het een belangrijk onderdeel van de Japanse cultuur.

Waar smaakt sake naar?

De smaak van sake hangt van behoorlijk wat factoren af. Zo heeft het soort rijst en de mate waarin deze is gepolijst behoorlijke invloed op de smaak. De rijstkorrel wordt namelijk gepolijst om zo het zetmeel percentage omhoog te brengen. Ook speelt de gistsoort en het water wat gebruikt is een belangrijke rol. Het smaakprofiel kan daarom behoorlijk verschillend zijn. Van aardse smaken tot tonen van fruit, specerijen en granen. Sake kan ook een wat bittere of ziltige smaak hebben. Sommige sake hebben een zoetere smaak.

Sake schenken

Hoeveel procent alcohol zit er in sake?

Sake bevat gemiddeld zo’n 14-16% alcohol, maar er zijn uitschieters. Sommige soorten kunnen tot wel 20% alcohol bevatten. Dit is hoger dan wijn en de meeste biersoorten. Het alcoholgehalte kan verschillen afhankelijk van de brouwer en de specifieke stijl van sake. Er zijn ook Nama sake (vers gebottelde sake) en Nigori sake (witte sake met deeltjes erin) die bevatten minder alcohol dan de gewone sake.

sake vat

Welke soorten sake zijn er nog meer?

Junmai, ginjo en daiginjo zijn verschillende soorten van sake met ieder hun eigen manier van produceren. Bijvoorbeeld door de hoeveelheid polijsting van de rijst die wordt gebruikt.

  • Junmai sake wordt gemaakt met alleen rijst, water, koji (een schimmel die wordt gebruikt om suiker om te zetten in alcohol) en gist. De rijst wordt vaak minder dan 30% gepolijst. Dit geeft een vollere smaak.
  • Ginjo sake wordt gemaakt met dezelfde ingrediënten als junmai sake, maar de rijst wordt meer dan 40% gepolijst. Dit leidt tot een fijnere smaak en aroma.
  • Daiginjo sake wordt gemaakt met dezelfde ingrediënten als ginjo sake, maar de rijst wordt nog meer dan 50% gepolijst. Dit leidt tot een zeer fijne smaak en aroma, en het is vaak een van de duurdere categorieën.

Als je nieuw bent in de wereld van sake, raden we aan om te beginnen met een junmai-soort. Dit is een goede introductie voor degenen die nog niet bekend zijn met de smaken en aroma's van sake. Als je ervaring hebt met sake, kun je altijd een ginjo of daiginjo proberen voor een meer complexe smaak.

Sake flessen

Hoe gebruik je sake?

Je kunt met sake veel verschillende kanten op. Deze Japanse rijstwijn past perfect bij allerlei gerechten. Het is een goede match voor visgerechten, sushi en sashimi, maar ook voor gerechten met vlees of groenten. Bovendien kan het ook worden gebruikt in marinades en sauzen voor een unieke smaak.

Je kunt sake natuurlijk ook gewoon drinken. Vaak wordt sake geserveerd op kamertemperatuur, maar sommige soorten kunnen ook gekoeld worden gedronken. Het is ook belangrijk om te weten dat sake niet moet worden gedronken uit een wijnglas, maar uit een speciaal sake-glas of kom.

 

Kampai!

 

sake schenkflesje

Meer lezen

Hotpot: alles wat je moet weten

Gezond, makkelijk èn gezellig. Wij begrijpen wel waarom hotpot zo hot is! Maar waar komt hotpot precies vandaan? En wat kun je allemaal in hotpot bereiden?

Lees meer over hotpot

De bekendste sushisoorten op een rijtje

De herkenbare zwart-witte rolletjes met afwisselende kleuren zijn er in talloze soorten en maten. Maar eigenlijk zijn er vijf (basis-)soorten sushi, benieuwd naar welke dat zijn?

Lees meer over sushisoorten
Verschillende soorten sushi op elkaar gestapeld

Edama-mega lekker én gezond!

Deze Japanse snack wordt rechtstreeks uit de peul gegeten en is in Japan erg populair als bijgerecht bij bier. Benieuwd naar deze gezonde boon?

Lees meer over edamame