Wastips voor je handdoeken en hamamdoeken

Je hebt jouw prachtige set handdoeken, je lievelings hamamdoek of de kids badponcho bij elkaar gespaard en wilt deze natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Maar hoe kun je dit het beste doen? Met deze wastips gaat dat zeker lukken!

1. Nieuwe handdoeken eerst wassen

Het is natuurlijk super fijn om jezelf na een lekker ontspannen douche af te drogen met zachte handdoeken. Wanneer je het nieuwe badgoed aanschaft is het verstandig om deze eerst afzonderlijk te wassen op een koud/lauw wasprogramma. Hierdoor worden ze lekker fris en zullen ze vocht beter absorberen bij het eerste gebruik.

2. Handdoek/hamamdoek apart wassen

Waarschijnlijk doe je dit al, maar je kunt je badgoed beter apart wassen van kleding. Je voorkomt dat er stofjes en pluisjes in je fijne was terecht komt en zorgt ervoor dat de stugge spijkerbroeken jouw zachte handdoeken/hamamdoeken niet beschadigen.

3. Wassen na gebruik

Elke dag een schone handdoek gebruiken is natuurlijk niet nodig. Wanneer je in de douche bent geweest, ben je immers schoon, dus wordt je handdoek ook niet zomaar vies. Wanneer jij je handdoek telkens weer netjes uithangt, kan je tot wel drie keer doen met de handdoek. Zo denk je aan het milieu, de hygiëne, en je portemonnee is er ook zeker blij mee! Op deze manier blijven de handdoeken ook langer zacht en mooi.

Maar let er wel op dat je jouw handdoek uithangt nadat je deze gebruikt hebt. Wanneer je jezelf afdroogt, komen er namelijk huidschilfers los op de handdoek. Dit is niet erg wanneer je de handdoek uithangt na gebruik. Doe je dit niet, kunnen er schimmels en bacteriën ontstaan. Wanneer je je handdoeken wast kun je dit prima doen op 40°C, dit is ook nog eens beter voor het milieu!

4. Minder wasmiddel is beter

Ga voor wat minder wasmiddel dan je gewend bent. Het is niet nodig om schoon te wassen en het scheelt een hoop liters zeep per jaar (en kosten). Daarnaast is het ook beter voor het milieu om te besparen op zeep, dat is dus win-win!

5. Zuinig met de wasverzachter

Wasverzachter is er in vele heerlijke geuren en de handdoeken voelen daardoor zacht aan, maar jammer genoeg wordt het absorberend vermogen van handdoeken en hamamdoeken er door aangetast. Wij adviseren dan ook om nooit wasverzachter bij je badgoed te doen. De wasverzachter laat een laagje achter op de katoen waardoor ze niet goed afdrogen. Wil je wel soepele handdoeken/hamamdoeken? Probeer dan een wasdroogbol toe te voegen in de droger.

6. Buiten drogen is beter voor het milieu

Laat je handdoeken aan een wasrek of zelfs buiten drogen, lekker fris én goed voor het milieu! In de droger worden je handdoeken heerlijk zacht, het is hierbij wel belangrijk dat je niet een te heet programma gebruikt. Een alternatief hiervoor is dat je de handdoeken eerst aan de buitenlucht laat drogen en wanneer ze dan bijna droog zijn, kan je ze op een lage temperatuur in de droger doen. Op deze manier wordt het absorberend vermogen van de handdoek behouden.

7. Luchtig opvouwen

Om handdoeken luchtig en zacht te houden, kun je ze het beste niet te strak opvouwen. Een strakke stapel handdoeken zorgt voor een stijve en stugge handdoeken. Het advies is om ze na het drogen los te schudden en ze opgerold in de kast te leggen (of luchtig opvouwen). Omdat de stof hierdoor ook beter kan ademen, blijven ze langer fris in de kast.

Bestek in het sop

Hoe maak je je bestek schoon?

Glanzend bestek maakt je avondeten ineens een feestmaal en voor je gevoel waan je je even in een sterrenrestaurant. Wij helpen je je bestek weer stralend schoon te maken.

Bekijk de tips
Zorg goed voor je keukenmessen

Vier tips om je keukenmessen goed te onderhouden

Keukenmessen, van koksmes tot schilmes, je wil ze zo lang mogelijk mooi en scherp houden. Hoe onderhoud je je messen en voorkom je ongelukken?

Bekijk de tips

5 tips om je aangebrande pan schoon te maken

Dagelijks gebruik jij pannen, hierin bak je jouw favoriete gerechten. Maar na een korte tijd, bakt de pan alweer aan. Hoe maak jij jouw aangebrande pan weer schoon?

Bekijk de tips